Η Ελλάδα έλαβε “κάποια αποζημίωση” από τη Γερμανία, όχι οι κάτοικοι των Καλαβρύτων




Ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα, Mark Lowen, αναφέρεται στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα («The War Claims Dividing Greece and Germany»).

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση (και όχι για παράδειγμα ο λαός των Καλαβρύτων) έλαβε κάποιες αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων ήταν πολύ μικρότερο από το ζητούμενο, κυρίως σε μηχανήματα, υπό τον όρο ότι δεν θα ζητηθούν νέες και ότι τέθηκε το ζήτημα της επανένωσης της Γερμανίας. Αφότου ωστόσο η Γερμανία έγινε ενιαία, οι γερμανικές κυβερνήσεις θεώρησαν το ζήτημα λήξαν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει έκθεση 80 σελίδων και το νομικό συμβούλιο επεξεργάζεται αν θα κατατεθεί στο Βερολίνο. Το ζήτημα είναι λεπτό, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των πακέτων βοηθείας που κυρίως καταβάλει η Γερμανία. Η πίεση όμως από την ελληνική κοινωνία είναι έντονη.

Ο Wolfgang Schäuble, ερωτώμενος, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στην τήρηση του προγράμματος λιτότητας, ενώ ο Philipp Missfelder, εκπρόσωπος του CDU, έκανε λόγο για είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ με ψευδή στοιχεία.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22470295

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: