Βενιζέλος και Παπανδρέου: Δυό ξένοι στον ίδιο …αχυρώνα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η σύγκρουση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον προκάτοχο του και πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει σίγουρα «θύματα» σε πολιτικό επίπεδο. Το οικονομικό πρόβλημα του κινήματος, που ήταν γνωστό αλλά πλέον πιστοποιήθηκε από διεθνείς εταιρείες, θα μπορούσε να οδηγήσει τους υπευθύνους στη φυλακή. Και υπεύθυνοι είναι οι κατά καιρούς προέδροι του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους διευθυντές και τους ταμίες.

            Η «τρύπα» είναι τεράστια και μέσα σ’ αυτήν την οικονομική τραγωδία που μαστίζει τη χώρα, δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας επιχειρηματίας, όπως στο παρελθόν, για να καλύψει τις ζημιές, που προκλήθηκαν από ανεύθυνους πολιτικούς άνδρες. Στο παρελθόν είχαν τρόπους να βρίσκουν πόρους και να κρύβουν τις ζημιές και να λειτουργούν τα κόμματα. Το κράτος ήταν μία πηγή εσόδων. Επίσης, οι επιχειρηματίες που αναζητούσαν κρατικές δουλειές έπρεπε να καταβάλουν τον οβολό τους στα κομματικά ταμεία. Ενας άλλος τρόπος συλλογής χρημάτων ήταν και τα λεγόμενα «μαύρα», που μεταφέρονταν σε σακούλες, χωρίς να έχουν την παραμικρή απόδειξη αυτοί που τα έδιναν αν έφταναν στα κόμματα ή αν κατέληγαν στις τσέπες των αρχηγών και των παρατρεχάμενών τους.

            Το άνοιγμα του κεφαλαίου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ίσως να καταλήξει και σε άλμα στο κενό για τον κ. Βενιζέλο, διότι ούτε ο κ. Παπανδρέου θα παραδεχθεί ποτέ ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι στο ταμείο του κινήματος δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, αντιθέτως θα προσδώσει προσωπική κόντρα στο οικονομικό θέμα, και θα επιχειρήσει το κλείσιμό του εκβιάζοντας με τον κίνδυνο κατάρρευσης της τριτοκομματικής κυβέρνησης, που ανέλαβε με τεράστιο πολιτικό και κομματικό κόστος την υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος». Δεν χρειαζόταν η ανακίνηση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, για να πιστοποιήσουμε όλοι, ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου είναι δυό ξένοι στον ίδιο …αχυρώνα.

            Ενας στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, ο οποίος εγκατέλειψε και τον ίδιο, και το ΠΑΣΟΚ, μου εξηγούσε στο πλαίσιο μίας έρευνας για την οικονομία, ότι ο πρώην πρωθυπουργός ζει, αναπνέει και ελπίζει ότι θα επιστρέψει για όσο διάστημα υπάρχει η ταμπέλα και ο κ. Βενιζέλος δεν τον διαγράφει. Μου υπογράμμισε μία-μία τις λέξεις: «Είναι βέβαιο ότι ο Γιώργος επιθυμεί να επιστρέψει. Αλλά για να επιστρέψει πρέπει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν η πολιτική του δύναμη έχει συρρικνωθεί στα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά. Εάν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει όνομα, γνωρίζει πως τελείωσε και ο ίδιος».

            Με βάση την παραπάνω αναφορά, ενός ανθρώπου που γνωρίζει τον κ. Παπανδρέου όπως την κάλπικη δεκάρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την μέχρις εσχάτων σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο. Θα είναι αφέλεια για το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να νομίζει πως ο κ. Παπανδρέου είναι ένας τελειωμένος πολιτικός. Δεν είναι αυτό που δείχνει, και το κυριότερο είναι ένας μνησίκακος άνθρωπος, ο οποίος δεν ξεχνά ποτέ. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται να κάνει τη χάρη στον ελληνικό λαό και να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά. Στόχος του είναι να επανέλθει και μάλιστα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

            Βεβαίως, το οικονομικό πρόβλημα του κινήματος είναι ένα γεγονός. Και κάποιοι ευθύνονται για τη «μαύρη τρύπα». Εάν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί πραγματικά να σταθεί ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να συνεχίσει την έρευνα. Διότι το χρέος είναι τεράστιο και δημιουργήθηκε διότι αυτοί που έπρεπε να προσφυλάσσουν το ταμείο, προφανώς έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι…

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: