Αρθρα για το μέλλον της Ε.Ε. στους Financial Times




Τα πλέον εμφανή θύματα της οικονομικής κρίσης είναι τα δημόσια οικονομικά και η εργασία, γράφει ο Joshua Chaffin στους FINANCIAL TIMES («Political Reform: Financial Crisis Fuels Talk of Democratic Deficit»), σε ένθετο με τίτλο ‘Το μέλλον της ΕΕ 2013’. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη, καθώς διαβρώνεται η πεποίθηση της δημοκρατικής νομιμότητας της ΕΕ. Ακόμη και προ κρίσης η ΕΕ αντιμετώπιζε κριτική περί αδιαφανούς γραφειοκρατίας και η σταθερά μειούμενη προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές αποδεικνύει την αποξένωση των Ευρωπαίων από το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Η κρίση ωθεί τους πολιτικούς να παραχωρούν περισσότερες δικαιοδοσίες στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα ακόμη και ευρωβουλευτές να διαμαρτύρονται ότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμάχεται άλλους θεσμούς για περισσότερη εξουσία και απομακρύνεται περισσότερο από τον μέσο πολίτη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso σύστησε στα διάφορα πολιτικά κόμματα να προτείνουν πιθανό υποψήφιο για την Προεδρεία της Επιτροπής, ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση των προβλημάτων. Κατά τον Andrew Duff, Βρετανό Βουλευτή των Ελεύθερων Δημοκρατών, για δημοκρατικό έλλειμμα ευθύνεται η Επιτροπή και όχι το Κοινοβούλιο.

Σε άλλο άρθρο στο ίδιο ένθετο με την υπογραφή του Tony Barber («European Union Seeks Road to Redemption») σημειώνεται ότι τα πολιτικά και οικονομικά σοκ συνεχίζονται στην ΕΕ στην Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Σλοβενία. Οι προοπτικές είναι αρνητικές για το προβλεπόμενο μέλλον, με πολλές χώρες να βρίσκονται σε ύφεση και να υποφέρουν από μαζική ανεργία, ενώ η ενότητα της ΕΕ πλήττεται από διαφορές στις οικονομικές συνθήκες για τις χώρες πιστωτές και τις πιστώτριες χώρες.

Παρατίθεται ο Γιάννος Παπαντωνίου από άρθρο του για το Project Syndicate: ‘Η επιμονή σε μια στρατηγική που εμβαθύνει την ύφεση και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη δεν θα επιλύσει την κρίση χρέους’. Στα θετικά: η Κροατία θα γίνει το 28ο μέλλος της ευρωζώνης τον Ιούλιο, ενώ φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Στα αρνητικά: ο πολιτικός λαϊκισμός καθίσταται διακεκριμένο χαρακτηριστικό της δημόσιας ζωής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα του κατά πόσο η Ευρώπη επιθυμεί και μπορεί να ενοποιηθεί περαιτέρω παραμένει αναπάντητο, εξαιτίας οικονομικών, πολιτικών, νομικών και κοινωνικών δυσχερειών στις μεγαλύτερες χώρες (γερμανικές και ιταλικές εκλογές, μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, δημοψήφισμα στη Βρετανία).

http://www.ft.com/cms/s/0/bd04621e-b17d-11e2-9315-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

http://www.ft.com/cms/s/0/bda9e0f4-b17d-11e2-9315-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

Συντάκτες.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: