Hedge Funds ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας




Η Third Point, όπως και άλλα hedge funds, ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επενδύοντας σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, υποστηρίζει ανταπόκριση του Jesse Westbrook από το Λονδίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Third Point Starting Greek-Focused Hedge Fund on Recovery Bet».

Η Third Point είχε αποκομίσει πέρυσι οφέλη από την επένδυση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχε αγοράσει σε μια περίοδο όξυνσης της κινδυνολογίας περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και τα οποία πούλησε τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την συνεπακόλουθη ηπιότερη στάση της Άγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας και την λήψη μέτρων από την ΕΚΤ για την διάσωση του ευρώ, που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής τους και μεγιστοποίησαν τα κέρδη.

Η Third Point, μαζί με άλλα αμερικανικά hedge funds, όπως η Oaktree Capital Group και η Fortress Investment Group, βρίσκονται τώρα προς αναζήτηση ευκαιριών σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η πενταετής ύφεση έχει μειώσει τις αξίες των ομολόγων και των ακινήτων.

Σύμφωνα με επιστολή που κοινοποίησε χθες η Third Point στους πελάτες της, και με μια ανάλογη στις 9 Ιανουαρίου, το αμερικανικό hedge fund σχεδιάζει να επενδύσει εκ νέου ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ποντάροντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ των επενδύσεων που εξετάζει η Third Point βρίσκεται και ο ΟΠΑΠ, καθώς περιλαμβάνεται στις επτά εταιρείες που προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στην δημοπρασία για την εξαγορά του.

Σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος, και η Oaktree είχε προσλάβει πέρυσι τον σύμβουλο επενδύσεων της BNP Paribas στην Αθήνα, Σπύρο Σπυρόπουλο, για την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα, ενώ ανάλογες προσλήψεις έκανε και η Fortress προς αναζήτηση ευκαιριών. Άλλα hedge funds εμφανίζονται ωστόσο περισσότερο επιφυλακτικά έναντι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του κινδύνου επιστροφής στη δραχμή.

Η Third Point έχει ήδη προβεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα των ακινήτων, μέσω της Dolphin Capital Investors, που δραστηριοποιείται στον τομέα παραθεριστικών ακινήτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνιδρυτής της Dolphin είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs και στέλεχος επενδυτικής εταιρείας στον χώρο των ακινήτων του George Soros. Άλλα επενδυτικά κεφάλαια που κατέχουν μετοχές της Dolphin είναι η Toscafund Asset Management, η Fortress,  η BlackRock και η Fir Tree Partners

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-10/third-point-starting-greek-focused-hedge-fund-on-recovery-bet.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: