Υπερβολικές οι προσδοκίες της ΕΕ και του ΔΝΤ για τα δανειακά πακέτα υποστηρίζει η WSJ




«Στα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης είναι πολύ πιο εύκολο να μπει μια χώρα απ’ ότι να βγει», υποστηρίζει το συντακτικό επιτελείο της WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας με τίτλο «Europe’s Hotel California», με αφορμή τη σημερινή άτυπη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο.

Εν μέρει, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ΕΕ και ΔΝΤ ξεκινούν με υπερβολικές προσδοκίες για το μέγεθος της ανάπτυξης που μπορούν να παράγουν τα δανειακά προγράμματα και τα μέτρα λιτότητας. Συγκεκριμένα, τονίζεται, όταν η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη συμφωνία διάσωσης το Μάιο του 2010, το ΑΕΠ της αναμενόταν να αυξηθεί το 2012, ενώ τελικά φέτος το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4.4% την έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης.

Παράλληλα, συνεχίζει η σύνταξη της εφημερίδας, «εάν πρόκειται να χορηγήσεις ένα οδυνηρό φάρμακο, καλύτερα να το κάνεις με αποφασιστικότητα και σε μια δόση, αντί να το επαναδιαπραγματεύεσαι στην πορεία». Και αυτό εξηγεί γιατί χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία εξακολουθούν να αποτυγχάνουν στους προβλεπόμενους στόχους τους περί ελλείμματος και δημοσιονομικού χρέους.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323741004578416500617237678.html?KEYWORDS=Greece

Σύντομο δημοσίευμα στην INDEPENDENT («Outlook Worsens for Greek Jobs») σημειώνει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο που έφτασαν το 27,2%, (ενώ η ανεργία των νέων έφτασε το 59,3%). Αντίστοιχο είναι και το δημοσίευμα της TELEGRAPH («Greek Unemployment Hits a Fresh Record»).

http://www.independent.co.uk/news/business/news/outlook-worsens-for-greek-jobs-8569545.html?origin=internalSearch

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9986806/Greek-unemployment-hits-a-fresh-record.html

ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Ο περίπλοκος συνδυασμός των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, που επιβάλλονται σε μια ήδη κατεστραμμένη οικονομία από κοινού με τη μονομερή έμφαση που προσδίδει η τρόϊκα στη λιτότητα, θα κοστίσει φέτος στην ελληνική οικονομία ένα επιπρόσθετο ποσοστό 4.6% του ΑΕΠ της χώρας και θα ωθήσει την ανεργία σε νέο ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 27.6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, αναφέρει η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη σε άρθρο της στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Greece’s Daily Torment».

Παράλληλα, προσθέτει η δημοσιογράφος, η συνεσταλμένη ελληνική κυβέρνηση, εβρισκόμενη εντός των περιορισμών για παραγωγή ακόμη πιο συρρικνωμένων ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και για περαιτέρω μέτρα λιτότητας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, επιδεικνύει αδράνεια, παρατηρώντας αδύναμη μια καταρρέουσα οικονομία να βυθίζεται ακόμη πιο πολύ στην άβυσσο. 

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/greeces-daily-torment_b_3063093.html?view=print&comm_ref=false

H ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΜΕ ΠΛΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Με πλοίο που βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Βηρυτού βοηθάει η Τουρκία το Λίβανο να ξεπεράσει τα ενεργειακά του ελλείμματα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αρωγής και σε άλλες χώρες, γράφει ο Simon Tisdall σε ανταπόκριση του από τη Βυρητό, με τίτλο «The Turkish power ship keeping the lights on in Lebanon»,για την εφημερίδα GUARDIAN.

Το πλοίο έφτασε στη χώρα στις αρχές της χρονιάς κατόπιν μιας τριετούς συμφωνίας ύψους 370 εκατ. δολαρίων μεταξύ της Κυβέρνησης του Λιβάνου και της τουρκικής εταιρείας ενέργειας Karadeniz Holding. Το συγκεκριμένο πλοίο είναι ένα από τα επτά του στόλου της εταιρείας, ενώ 5 ακόμα κατασκευάζονται, καθώς το ενδιαφέρον και από άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί.

Παρά τις σημερινές του ανάγκες σε ενέργεια, ο Λίβανος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χώρα παραγωγής ενέργειας αν τελικά διαπιστωθεί ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων  στα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ και Τουρκίας περιέχουν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/11/turkish-power-ship-lights-on-lebanon

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: