Το Bloomberg …θυμίζει ότι ο Αναστασιάδης υποστήριξε το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν




Την ανησυχία τους για την κυπριακή οικονομική κρίση εκφράζουν Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες σε ανταπόκριση του Tom Stoukas από την Αθήνα στο BLOOMBERG («Cyprus Turks Share Pain as Banking Crisis Revives Talk of Unity») καθώς ήταν ευρεία η διασύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι Τουρκοκύπριοι δεν νοιώθουν καμία χαιρεκακία για την οικονομική κατάρρευση του ελληνοκυπριακού νότου, καθώς πλήττεται η εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι 3.000 περίπου Τουρκοκύπριοι εργάτες που εργάζονται στο νότο, κυρίως στον τομέα της οικοδομής, όπως επισημαίνει ο Kemal Baykalli, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου.

Ο Kemal Baykalli ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι Τουρκοκύπριοι, θεωρεί ότι η τραπεζική κατάρρευση στην Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία για την επανένωση της νήσου. «Η λογική επιτάσσει να βρούμε έναν νέο τρόπο συνεργασίας σε αυτό το μικρό νησί για να ξεπεράσουμε την κρίση» δήλωσε.

Ο Καίσαρας Μαυράτσας, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις. «Το πιο λογικό και υπεύθυνο θα ήταν η επίλυση του κυπριακού, καθώς θα οδηγούσε στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά η ελληνοκυπριακή πολιτική, λογική και υπευθυνότητα είναι δυσεύρετη» σημείωσε.

Τα επίμαχα σημεία του σχεδίου Αννάν, το 2004, ήταν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, το καθεστώς των εποίκων από την Τουρκία και ο καταμερισμός εξουσίας στο αναμορφωμένο κράτος. Ο νυν Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ταχθεί τότε υπέρ του σχεδίου.

«Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αναστασιάδη να καταστεί ένας αληθινός ηγέτης, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος καθώς ακόμη και μέλη του κόμματός του δεν συμφωνούν μαζί του» δήλωσε ο Καίσαρας Μαυράτσας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση οι Ελληνοκύπριοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα κοιτάσματα φυσικού αερίου για την ανάκτηση μέρους των εισοδημάτων που έχασαν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο κ. Μαυράτσας η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων παρέχει τη δυνατότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν πολύ πιο ακριβό για την Κύπρο εάν διοχέτευε το αέριο μέσω της Ελλάδας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mehmet Ali Talat, προβάλλει τα πλεονεκτήματα που θα αποκτούσε η Κύπρος, εάν επιτυγχάνονταν συμφωνία για την επανένωση, εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, τουριστικό θέρετρο άλλοτε της νήσου, παραμένει, μετά την τουρκική εισβολή, μια ουδέτερη ζώνη, κατεστραμμένη και αναξιοποίητη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Abdullah Gul, σε δηλώσεις του στη Λιθουανία επεσήμανε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και η αλλαγή κυβέρνησης στον νότο παρέχουν νέες δυνατότητες. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε ωστόσο ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση τονίζοντας ότι «κάποιοι ζητούν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν της δύσκολη και αδύναμη θέση μας. Δεν έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις».

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-03/cyprus-turks-share-pain-as-banking-crisis-revives-talk-of-unity.html

 ΔΝΤ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες ότι επετεύχθη αρχική συμφωνία με την Κύπρο προκειμένου να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση ύψους περίπου €1 δις από το συνολικό δάνειο των €10 δις που θα λάβει η χώρα, με την επίσημη έγκριση να αναμένεται στις αρχές Μαΐου, επισημαίνει άρθρο των Alkman Granitsas και Philip Pangalos στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cyprus Promises New Measures to Secure Rescue» (σελ. Α11).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μεταξύ των μέτρων που υποσχέθηκε η Κύπρος για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της φορολογίας στη νήσο θα είναι ο περιορισμός των ταξιδιών α΄ θέσης για τους ανώτατους αξιωματούχους, η διευκόλυνση των τραπεζών για κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και η περικοπή των πασχαλινών επιδομάτων προς τους συνταξιούχους.

Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο έχουν γίνει αντιληπτές στη γειτονική Ελλάδα, η οποία έχει εισέλθει στην έκτη χρονιά ύφεσης, ενώ σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στην Αθήνα, η κυπριακή κρίση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα παρακωλύσει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους στόχους για το 2013.

Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4.5% το 2013 και η κρίση στην Κύπρο – μια από τις σημαντικότερες εμπορικές εταίρους της Ελλάδας – θα μπορούσε να μειώσει μεταξύ 0.35 έως 1% το ελληνικό ΑΕΠ, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323646604578400011331170502.html#printMode

 ΔΝΤ: ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

Το ΔΝΤ θα προμηθεύσει την Κύπρο με €1 δις (πρόκειται για μέρος του πακέτου διάσωσης) για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά, να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός τομέας και να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Cyprus to receive €1bn from IMF»).

Η κα Lagarde παραδέχτηκε ότι θα απαιτηθούν τεράστιες προσπάθειες από τον κυπριακό πληθυσμό, ώστε να πληρωθούν οι όροι του δανείου. Στην περίπτωση της Κύπρου, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας καταλύθηκαν τρία ταμπού: πλήγηκαν οι καταθέτες, εφαρμόστηκαν έλεγχοι στην διακίνηση κεφαλαίων και αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση για νέες ρυθμίσεις μεταξύ 2015 και 2018, που θα ορίζουν ποιος θα επιβαρύνεται στην περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης («Cyprus Bailout Sends Warning to Bank Creditors»).

Το ζήτημα της ανάμιξης του ΔΝΤ σχολιάζεται και σε ανταπόκριση του Phillip Inman για την GUARDIAN («IMF Sets Terms of Cyprus Bailout»).

http://www.ft.com/cms/s/0/41592686-9c47-11e2-9a4b-00144feabdc0.html#axzz2PNkndgCC

http://www.ft.com/cms/s/0/60c7fe1c-9c3c-11e2-ba3c-00144feabdc0.html#axzz2PNkndgCC

http://www.guardian.co.uk/business/2013/apr/03/imf-cyprus-bailout-terms?INTCMP=SRCH

 ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον χρηματοπιστωτικό όλεθρο, οι αρχές στο βόρειο τμήμα της διχοτομημένης νήσου προωθούν σιωπηρά ένα σχέδιο με στόχο την ακόμη στενότερη διασύνδεση – φυσική και οικονομική- των εδαφών τους με την Τουρκία, ισχυρό γείτονα και προστάτη τους», αναφέρει ανταπόκριση από την Κων/πολη της Erica Gies στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Northern Cyprus Sees Hope in Water Pipeline».

Υπό το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, τονίζεται, που αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον $550 εκατομμύρια, η Τουρκία θα πωλεί νερό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, χρησιμοποιώντας πειραματική τεχνολογία, συγκεκριμένα έναν αγωγό στη Μεσόγειο. Ο εν λόγω αγωγός που βρίσκεται υπό κατασκευή, προβλέπεται να αρχίσει τη μεταφορά νερού από τον ποταμό Anamur στη βόρεια επαρχία της Μερσίνης τον ερχόμενο Μάρτιο και η μεταφορά αναμένεται να φθάσει τα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, περιβαλλοντολόγοι αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του μεταφερόμενου νερού εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, ενώ εξωτερικοί μηχανικοί επιβλέπουν πως θα τεθεί σε πρακτική εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο.

Η συμφωνία μεταφοράς νερού μεταξύ Τουρκίας και βόρειας Κύπρου ισχύει για 30 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για επιπλέον διάστημα 5 ετών, σύμφωνα τον Ayhan Taskin, δ/ντή του τομέα προμήθειας ύδατος στην τουρκική Υπηρεσία Δημόσιων Υδραυλικών Έργων. Αναφέρεται ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα λάβει νερό από το σχέδιο και αντ΄αυτού, θα στραφεί σε διαδικασίες ανακύκλωσης νερού και αφαλάτωσης, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Κύρου, δ/ντής της κυπριακής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Υδάτινων Πόρων.

http://www.nytimes.com/2013/04/04/world/europe/northern-cyprus-sees-hope-in-water-pipeline.html?pagewanted=all&pagewanted=print

 ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, βρίσκεται υπό πίεση για την αποκάλυψη ενός σχεδίου Β, υποστηρίζει ανταπόκριση του BLOOMBERG από την Φραγκφούρτη («Draghi Considers Plan B as Sentiment Dims Post Cyprus Fumble», Jeff Black, Jana Randow και Stefan Riecher), καθώς η κακότεχνη προσπάθεια για την διάσωση της Κύπρου οδήγησε στην πτώση των μετοχών των τραπεζών, ενώ έπληξε την αξιοπιστία των ηγετών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως υποστηρίζουν τρεις αξιωματούχοι που έχουν γνώση των συνομιλιών, που βλέπει να φουντώνουν οι αμφιβολίες για οικονομική ανάκαμψη, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξετάζει τώρα νέες επιλογές, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες και ένα σχέδιο που θα ενθαρρύνει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα ωστόσο με τους ίδιους αξιωματούχους δεν είναι βέβαιο εάν θα ληφθούν σήμερα, κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, οι εν λόγω αποφάσεις.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-03/draghi-considers-plan-b-as-sentiment-dims-after-cyprus-fumble.html

Συντάκτες.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: