Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύπρου τίμησε με το Αριστείο του τον Οικουμενικό Πατριάρχη




Του ΑΡΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας στο μαθητικό συνέδριο «150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ», που έγινε στην Πόλη, εξήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε καθηγητές και μαθητές στην αίθουσα του Θρόνου σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην προσφώνηση εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Παγκυπρίου στην Πόλη και  στο Φανάρι. Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι το Παγκύπριο είναι ένα από τα σχολεία του Ελληνισμού, που έχουν ένδοξη ιστορία και προσφορά 200 χρόνων στην Παιδεία. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι οι επισκέψεις στην Πόλη τονώνουν το φρόνημα των Ρωμιών. Επίσης, αναφέρθηκε αδρομερώς στο πολυσχιδές έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε άλλο σημείο εξήρε τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία στα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας και σε άλλα ζητήματα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί ο προσυνεδριακός διάλογος μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα καταστεί δυνατή η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας για να δώσει απαντήσεις σε θεολογικά, εκκλησιαστικά ζητήματα, αλλά και προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι βρήκε πρακτικά της Συνόδου επί εποχής Μακαρίου, ο οποίος τόνιζε στους Κύπριους Ιεράρχες να συμπαρίστανται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο διευθυντής του Παγκυπρίου, Σόλων Χαραλάμπους, στην αντιφώνησή του τόνισε ότι ο βίος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελεί διαδρομή προσφοράς και βαθιάς χριστιανικής αγάπης και επισήμανε: «Το ταπεινό σας φρόνημα, η αγάπη σας για τον Χριστό και τον άνθρωπο, η βαθύτατη εκ μέρους σας γνώση του μηνύματος του Χριστού και της Ορθοδόξου πατερικής παραδόσεως, η αφοσίωσή σας στο καθήκον, η επιστημονική σας εμβρίθεια, συνιστούν το μυστικό της πνευματικής σας επιτυχίας».

Ο κ. Χαραλάμπους απένειμε, μετά από απόφαση του καθηγητικού συλλόγου, γραμμένη σε περγαμηνή, το αργυρό Αριστείο του Παγκυπρίου, το οποίο στη μια όψη του έχει τα προπύλαια του σχολείου και στην άλλη τη μορφή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέλαβε το αργυρό Αριστείο και το φόρεσε επί του στήθους δίπλα στο ιερό εγκόλπιό του. Δήλωσε με συγκίνηση ότι, παρά τις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει, θεωρεί ως «πολύ σημαντική και τιμητική» την απονομή σε αυτόν του αργυρού Αριστείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε προς όλους και τον λαό της Κύπρου τη θερμή ευλογία του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Πολυχρονισμό του  Πατριάρχου, που έψαλε εξαιρετικά ο δεξιός ψάλτης του Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης με ισοκράτες τον Θεολόγο του Παγκυπρίου και δύο μαθητές.

Την ιδιαίτερη αγάπη και τον θαυμασμό έδειξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιπροσωπεία  του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με την οποία  φωτογραφήθηκε με έκδηλη χαρά (φωτο: Ν. Μαγγίνας) μαζί της στην είσοδο του Πατριαρχικού Οίκου. Πριν από την ακρόαση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο  διευθυντής, Σόλων Χαραλάμπους, ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, οι καθηγητές και οι μαθητές άναψαν ευλαβικά κερί στον ναό του Αγίου Γεωργίου και ασπάστηκαν με συγκίνηση τα τεμάχια των ιερών λειψάνων των  πατέρων της Εκκλησίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου, Γρηγορίου Θεολόγου, Βασιλείου του Μεγάλου, αγίων γυναικών και μαρτύρων, καθώς και τις ιστορικές εικόνες, που κοσμούν τον ναό, μεταξύ των οποίων η ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμακαρίστου, η οποία διασώθηκε κατά την άλωση της Πόλης. Μετά την ακρόαση ο διευθυντής του Παγκυπρίου και ο Μητροπολίτης Πάφου παρακάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα.

ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟ: Το Παγκύπριο Γυμνάσιο τίμησε τον τέως λυκειάρχη του Ζωγραφείου Λυκείου και Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Δημητρό Φραγκόπουλο, στον οποίο απένειμε μια πλακέτα με ασημένιους κλώνους ελιάς – σύμβολο ειρήνης. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, πρέσβης Νίκος Ματθιουδάκης, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που πρώτη φορά στην Κύπρο το Παγκύπριο Γυμνάσιο τιμά «έναν ποιητή της παιδείας, του ήθους και της λογικής».

Ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Σόλων Χαραλάμπους, στην προσφώνησή του προς τον σεβαστό δάσκαλο Δημήτριο Φραγκόπουλο, εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και του Παγκυπρίου Γυμνασίου «γιατί δίδεται η ευκαιρία να αποδοθεί θαυμασμός στο πρόσωπο ενός των δασκάλων του Γένους». «Στο πρόσωπό σας κ. Φραγκόπουλε», τόνισε ο κ. Χαραλάμπους, «τιμούμε τη ρωμιοσύνη της Πόλης, γιατί τη νιώθουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Οι βίοι μας είναι παράλληλοι και η ιστορική μας πορεία αλληλένδετη». Ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι ο Δ. Φραγκόπουλος «σε όλη του τη ζωή φυλάει Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούμενος».

Ο Δ. Φραγκόπουλος απάντησε εμφανώς συγκινημένος. Είπε ότι ευχαριστεί για την τιμή και για τα θερμά λόγια του διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, λέγοντας: «Θεωρώ ότι η τιμή που μου γίνεται απόψε δεν ανήκει σ’ εμένα, αλλά στους δασκάλους μου, διότι ό,τι έγινα το οφείλω σ’ εκείνους». Ανέφερε ότι σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή και επέλεξε τον ρόλο του δασκάλου με πλήρη συνείδηση ότι δεν θα επιδιώξει υλικά αγαθά και ότι θ’ αρκεστεί στα λίγα. «Αυτό το εφάρμοσα, διότι πίστευα και πιστεύω -και το συνιστώ σε όσους θέλουν να γίνουν δάσκαλοι- να θεωρούν τη δουλειά τους όχι ως επάγγελμα, αλλά ως αποστολή», τόνισε.

Κατά την επίσκεψη στην Πόλη οι καθηγητές και μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου ζήτησαν την  μεσιτεία και ευλογία της Παναγίας  στις δύσκολες για την Κύπρο ώρες. Προσευχήθηκαν κατά την ακολουθία της Δ’ στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Με ρίγη συγκίνησης έψαλαν: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε…», στον χώρο, όπου το 626 μ.Χ αντήχησε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Το 843 μ.Χ από τον ναό των Βλαχερνών ξεκίνησε, μετά την εικονομαχία , η εορτή της Ορθοδοξίας για τον θρίαμβο των ιερών εικόνων. Στην Παναγία των Βλαχαρνών το Οικουμενικό Πατριαρχείο φύλαγε μέχρι τις Σταυροφορίες την τιμία εσθήτα και ζώνη της Θεοτόκου.

Μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς ο ναός καταστράφηκε, εκτός από το αγίασμα, το οποίο το 1867 αγόρασε η συντεχνία των Ελλήνων Γουναράδων και έκτισε τον σημερινό μικρό ταπεινό ναό. Εκτός από το αγίασμα σώζεται και η ιερά  θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου.

Στην ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών, στην οποία παρίστανται οι καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι του Ζωγραφείου Λυκείου, χοροστάτησε, όπως κάθε χρόνο ο επίσης απόφοιτος του Λυκείου, Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος.  Έψαλε τιμητικά ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Λεωνίδας Αστέρης. Στο αριστερό αναλόγιο έψαλε ο Αντώνης Παριζιάνος.

Μετά την ακολουθία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού μίλησε ο Μητροπολίτης Πέργης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Παναγία, στις Βλαχέρνες, αλλά και στον Κωνσταντίνο Καβάφη, με την ευκαιρία του μαθητικού συνεδρίου για τα 150 χρόνια από την γέννηση του.

Η θύμηση του Καβάφη απόψε μας δημιουργεί ένα παλμό χαρμολύπης, ανέφερε ο Μητροπολίτης Πέργης και  πρόσθεσε: «Είμαστε σύμψυχοι στον ηδύπικρο παλμό. Γι᾿ αυτό και εραστοῦ και προσκυνητού της Πόλης. Όπως τη χάραξε μέσα του από κάποιο Βοσπορίτικο ακροθαλάσσι, η αλμύρα του ρωμαίηκου ένστικτου».

Καταλήγοντας, ο λόγιος Μητροπολίτης Πέργης έθεσε το ερώτημα: «Τί θάλεγε  σήμερα (ο Καβάφης) από τη Βλαχέρνα, βλέποντας στό «ταλαίπωρο κράτος» και μάλιστα στο χώρο της Παιδείας, ο Ελλαδισμός να κατατρώει τον Ελληνισμό και να θέλει να σκοτώσει τον Όμηρο;».

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής, ο οποίος μίλησε με θέμα «Δεύτερη Οδύσσεια και αναζήτηση του ‘τέλους’ στην ποίηση του Καβάφη».

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο καθηγητής υποστήριξε την υπόθεση ότι, αν η δεύτερη οδύσσεια είναι ένα ποίημα στο οποίο ο Καβάφης χρησιμοποιεί το μυθολογικό γραμματειακό υλικό, ώστε αυτό να μοιάζει με φιλολογική άσκηση, η ‘Ιθάκη αποτελεί την πιο τολμηρή εκδοχή συγκερασμού του πρώτου και δεύτερου κύκλου οδυσσειακής εμπειρίας ως μιας μεταφοράς για το μόνο σίγουρο τρόπο προσέγγισης στην «πραγματική σοφία».

Επίσης μίλησε από την Κύπρο η Δρ φιλολογίας Σταματία Λαουμτζή, με θέμα «τίμιο παιδί εξαντλημένης δυναστείας των Γρεκών, η εικόνα του Καισαρίωνα και η αίσθηση του τέλους στον Καβάφη».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Παγκυπρίου παρουσίασαν την εργασία «Οδυσσειακή και μεταοδυσσειακή εμπειρία στην ποίηση του Καβάφη». Ανάμεσα σε άλλα, στην εργασία επισημαίνεται ότι «η εθνική ταπείνωση του 1897 έπαιξε, φαίνεται, καίριο ρόλο σε μια πνευματική διεργασία που αφορά τον ποιητή. Μια διεργασία που οδήγησε τον ποιητή σε μια στοχαστική ιδεολογική ανασύνταξη που άλλαξε την κοσμοθεωρία του ως προς το ζήτημα της οδυσσειακής περιπέτειας». Ως εκ τούτου, στην «Ιθάκη» του 1910 «εξαφανίζονται τα σημάδια του τυχοδιωκτισμού, τα οποία αντικαθίστανται από έναν στοχαστικό έμπορο, ο οποίος γεύεται τη ζωή, τις καλές πραγμάτειες της», κατέληξαν στις εργασίες τους οι μαθητές.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”: Ακόμα, τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με ιστορία 88 χρόνων, επισκέφθηκαν ο διευθυντής του Παγκυπρίου , Σόλων Χαραλάμπους  και ο θεολόγος Γεώργιος Χριστοδούλου, όπου τους υποδέχθηκε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Μηνάς Βασιλειάδης, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο εκδίδεται η «Α» καθώς και τα διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζει. Ο Μ. Βασιλειάδης πληροφόρησε τους επισκέπτες για την πορεία της εφημερίδας από τη δεκαετία του ’20, επισημαίνοντας ότι «από ημερήσιες πωλήσεις 30.000 φύλλων και πέρα,έπεσε στα 600, όσες είναι περίπου, δηλαδή και οι οικογένειες Ελλήνων στην Πόλη».

Σε ερώτημα του κ. Χαραλάμπους, εάν η εφημερίδα εφαρμόζει αυτολογοκρισία, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε ότι οι εφημερίδες στην Τουρκία  υπογράφουν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά είναι υποχρεωμένες, ωστόσο, να τηρούν τους περί τύπου νόμους. «Υπάρχουν, πάντως, εναλλακτικοί τρόποι για να εκφραστεί κάποιος από τις στήλες», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Παγκυπρίου Σ. Χαραλάμπους δώρισε στην «Α» φωτογραφικό τόμο, που τιτλοφορείται «Εικόνες της Κύπρου», ο οποίος συμπεριλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες ναών από όλα τα σημεία της Κύπρου, κάποιοι από τους οποίους δεν υπάρχουν πια ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Από πλευράς του, ο θεολόγος κ. Χριστοδούλου, έδωσε στον κ. Βασιλειάδη ενδιαφέρον σύγγραμά του με τίτλο «Παιδαγωγικά θεολογικά ανάλεκτα», το οποίο εκδόθηκε με τη χορηγία του «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη».

Ενδιαφέρον παρουσίασαν, επίσης, οι απόψεις μαθητών, με τους οποίους ο δημοσιογράφος της «Α» συναντήθηκε λίγο αργότερα και οι οποίοι εξέφρασαν τη χαρά τους όχι μόνο για τις νέες εμπειρίες που απέκτησαν από το ταξίδι στην Πόλη και το Συνέδριο», αλλά και για τις νέες φιλίες που δημιούργησαν με τους συνομήλικούς τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: