Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΝΥ τίμησε τον 93χρονο αντιστασιακό Κώστα Αθανασιάδη




Του Πανίκου Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανήμερα της θλιβερής επετείου του πραξικοπήματος της χούντας των συνταγματαρχών, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης τίμησε τον 93χρονο ομογενή αντιστασιακό, Κώστα Αθανασιάδη, ο οποίος ήταν διευθυντής και εκδότης της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «Καμπάνα». Μέλη και φίλοι του ΚΕΠ επισκέφθηκαν τον κ. Αθανασιάδη στο σπίτι του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και σε λιτή τελετή αναφέρθηκαν στην «πολύπλευρη προσφορά» του στον αγώνα για Δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά και για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική.«Για την ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη που αφήνει στον απόδημο και ένδημο Ελληνισμό απονέμουμε τιμητική διάκριση στον Κώστα Αθανασιάδη» αναγραφόταν στην τιμητική πλακέτα που του απένειμε ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Ηρακλής Κρεμμύδας.

            Ο κ. Αθανασιάδης, ευχαριστώντας το ΚΕΠ και αναφερόμενος στην πολυετή υπηρεσία του στα κοινά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ανακοίνωσε ότι δωρίζει στην Ομογένεια ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του στην Αστόρια, ώστε να λειτουργήσει ως ελληνικό σχολείο και πολιτιστικό κέντρο. Για την αντιστασιακή δράση του κατά την επταετή δικτατορία στην Ελλάδα, τόνισε ότι «στα γραφεία της εφημερίδας «Καμπάνα» ιδρύθηκε η πρώτη αντιδικτατορική οργάνωση στο χώρο της Ομογένειας και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις σε άλλες χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμασταν, με βασικό σκοπό την εκδίωξη του χουντικού καθεστώτος, που προκάλεσε την καταστροφή της Κύπρου. Τα γραφεία της εφημερίδας, όπως είπε, ήταν το κέντρο των αντιστασιακών οργανώσεων στην Αμερική. Βοήθησα όσο μπορούσα, όπως και πολλοί άλλοι ομογενείς».

            Μιλώντας για τον Ελληνισμό, υποστήριξε ότι «εμείς οι Έλληνες πρέπει να προβάλλουμε τα κατορθώματα, τα επιτεύγματα και τις άλλες ευεργετικές προοδευτικές πορείες των αρχαίων προγόνων μας, οι οποίοι πρόσφεραν όλα τα αγαθά (πνευματικά, πολιτιστικά και επιστημονικά) στην ανθρωπότητα. Όλα ξεκίνησαν από τις δραστηριότητες και τις ιδέες των Ελλήνων. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε δώσει στον κόσμο, ώστε με γνώση να προσπαθήσουμε όχι μόνο να προωθήσουμε σωστά το παρελθόν μας, αλλά και πάνω σ’ αυτό να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ελπίδα στις νέες γενιές. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι από τα έργα των Ελλήνων η ανθρωπότητα στήριξε την εξέλιξή της, φτάνοντας στο σημερινό σημείο. Όταν ξεκινάς ένα έργο δεν το ξεκινάς από το τέλος, αλλά από την αρχή. Την αξία έχει πάντα εκείνος που ανακαλύπτει κάτι και πάνω σ’ αυτή την αρχή στηρίζονται όλες οι μετέπειτα έρευνες και ανακαλύψεις. Η αρχή είναι η Ελλάδα».

            Ο Κώστας Αθανασιάδης γεννήθηκε στην Καλαβασό της Κύπρου. Μετά το γυμνάσιο, μετέβη στην Ιταλία για σπουδές και όταν επέστρεψε στο νησί του, επί αγγλικής αποικιοκρατίας, χρησιμοποίησε πρωτοποριακές, για την τότε εποχή, μεθόδους στην κτηνοτροφία. Ένα ταξίδι του στην Αυστραλία, για να συνοδέψει την αδελφή μου, έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Εκεί, γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Μαρία, η οποία ήταν ποντιακής καταγωγής από τη Ρωσία, και έτσι παρέμεινε στην Αυστραλία για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια, το Μάιο του 1959, μετέβησαν στη Νέα Υόρκη, όπου και τελικά παρέμειναν για μόνιμη εγκατάσταση. Πάντα, παράλληλα με τον αγώνα της επιβίωσης, ο κ. Αθανασιάδης πάλεψε για τα εθνικά και εκπαιδευτικά θέματα του Ελληνισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην ίδρυση ομοσπονδιών, συλλόγων και οργανώσεων. Η σύζυγός του απεβίωσε τον Ιούλιο του 2009, σε ηλικία 82 ετών.

Το 1991, το ζεύγος Αθανασιάδη είχε ιδρύσει Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια για τη διάσωση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Κάθε χρόνο, προσφέρει αρκετές υποτροφίες σε φοιτητές ελληνικής καταγωγής που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ διαθέτει χρηματικά ποσά για την ενίσχυση ελληνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: