Τα κεκτημένα της ατιμωρησίας των πολιτικών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ οδηγεί σε τραγωδίες. Όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας. Η ανοχή και η ασυλία δημιουργεί ένα κέλυφος ατιμωρησίας για πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς παράγοντες. Οι εξαρτήσεις, οικονομικές, πολιτικές, δημιουργούν νέες τάξεις εξουσίας και νοθεύουν τη δημοκρατία.
Η ανοχή όλων μας στα φαινόμενα αυτά δημιούργησαν θεσμικά «κεκτημένα» και μη και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, το σημείο μηδέν για την Κύπρο. Όταν όλα προσπερνώνται και αφήνονται στο περιθώριο, είναι… φυσιολογικό τα μεγάλα εγκλήματα και τα σκάνδαλα που έχουν συνταράξει τη χώρα, βαθμηδόν να ξεθωριάζουν σε βάθος χρόνου.
Θα μπορούσε κανείς να σταθεί μόνο στο μεγάλο έγκλημα κατά της Κύπρου (πραξικόπημα-εισβολή), που οι ένοχοι έμειναν ατιμώρητοι και πολλοί εξ αυτών διέπρεψαν στη συνέχεια. Όμως ακολούθησαν κι άλλα πολλά, λιγότερου βεληνεκούς, πλην όμως σημαντικά. Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, κάποιους έκανε πλούσιους, άλλους πλουσιότερους, ενώ κατέστρεψε πολλούς. Ποιος τιμωρήθηκε; Κανείς. Γιατί οι συνήθεις ύποπτοι της πολιτικό-οικονομικής διαπλοκής ακολούθησαν το γνωστό σκοτεινό δρόμο της αλληλοσυγκάλυψης. Τιμωρήθηκε κανείς στην Κύπρο για την τραγωδία, που προκάλεσε η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος»; Ή όλα κολλούν στα νομικίστικα; Πώς μετά από όλα αυτά να πιστέψει κανείς ότι θα υπάρξει τιμωρία για τη φονική έκρηξη στο Μαρί;
Οι τραπεζίτες που έπαιξαν με τα χρήματα των ανθρώπων και την οικονομία του τόπου, λαμβάνουν και φουσκωμένα μπόνους για επιβράβευση. Έχουν να λένε για τα μεγάλα πάρτι που έκαναν με τους πολιτικούς και το πάρε-δώσε της αλληλοσυγκάλυψης. Ρουσφέτι έναντι ρουσφετιού ήταν το μοτίβο της συνεννόησης. Παράλληλα με αυτά, ο επαρχιωτισμός και οι υπερβολές βύθισαν τη χώρα στην καταστροφή.
Σήμερα, όμως, φθάσαμε στο τέλμα. Δεν μπορεί και αυτή τη φορά να μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι. Δεν μπορεί στην Κύπρο τα κοστουμαρισμένα λαμόγια να τυγχάνουν ασυλίας.
Έχει διοριστεί διερευνητική επιτροπή από τρεις έγκριτους δικαστικούς, οι οποίοι αποτελούν εχέγγυο για την αντικειμενικότητα και την ακεραιότητα της έρευνας. Από εκεί και πέρα το θέμα θα περάσει στους πολιτικούς. Και δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα. Θα υπάρξουν ανατροπές ή μια από τα ίδια; Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και η ανοχή τελειώνει. Συνεπώς είναι μονόδρομος η πορεία προς την κάθαρση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Δεν άφησαν να έλθουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το Μαρί, επειδή ήταν προεκλογική περίοδος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε παρέμβει σε διεθνή οίκο για να εκδοθεί αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η Λαϊκή Τράπεζα ήταν στον αναπνευστήρα και φούσκωνε η χρηματοδότηση από ELA επειδή ήταν οι προεδρικές εκλογές. Έλεος!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Πριν ένα μήνα είχαμε άλλη Κυβέρνηση. Το ξεχνούν οι διαμαρτυρόμενοι εσχάτως αντιπολιτευόμενοι; Να τους το θυμίσουμε εμείς.
http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/138925/ta-kektimena-tis-atimorisias#sthash.PGHyVzDi.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: