Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής: Παρέμβαση ομογενών στην Ουάσιγκτον για αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων




Του Πανίκου Παναγιώτου, Φιλελεύθερος

Κατάρτιση σχεδίου δράσης για στήριξη ιδρυμάτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Κυπριακού λαού, καθώς και πραγματοποίηση σειρά συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις στο Κυπριακό, ήταν οι κύριες αποφάσεις του ετήσιου συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ). Οι ομιλητές εξέφρασαν αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Κύπρου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

            “Θα δράσουμε σε δυο επίπεδα, οικονομικό και πολιτικό” τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. Όπως ανέφερε, μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η Ομογένεια θα αποστείλει χρηματική και υλική βοήθεια σε οργανισμούς και άτομα που θα έχουν άμεση ανάγκη. Επίσης, μίλησε για τη συνάντηση που θα έχει στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 18 Απριλίου -στα πλαίσια της τελετής για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου-, κατά την οποία θα θέσει τα ζητήματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο κ. Δημήτριος απένειμε στον απερχόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκο Παπανικολάου, το ανώτατο παράσημο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου, “σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό”.

            Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε στο συνέδριο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι “καμία κρίση δεν θα μας γονατίσει”. Ο κ. Αιμιλίου ενημέρωσε τους ομογενείς για τη σημερινή οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καλώντας τους να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν εντατικές προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι πριν τις εξελίξεις του 2004 είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Ταγίπ  Ερντογάν, ο οποίος τώρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση στο νησί μας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, στις 16 Μαΐου. Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν σωστά και να ξεκινήσουν όταν οι ηγεσίες των δυο κοινοτήτων οδηγηθούν στην κοινή αντίληψη πως έχει γίνει επαρκής προετοιμασία σε χαμηλότερο επίπεδο, με βάσιμες προσδοκίες για πραγματική πρόοδο.

            Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ μετέφερε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης προς την Ομογένεια, συγχαίροντας τον κ. Παπανικολάου για το “πολύτιμο έργο” του, σημειώνοντας  ότι “άφησε ανεξίτηλα την σφραγίδα του στα δρώμενα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας”. Ο κ. Αιμιλίου, ο οποίος είχε παραστεί και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αρχιεπισκοπή, διάβασε γραπτό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και τις δικές του για την “πολυσχιδή δράση και την ανιδιοτελή προσφορά” του κ. Παπανικολάου προς την Κύπρο, την Ομογένεια και γενικότερα τον Ελληνισμό.

            Από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου, κάνοντας συνοπτικό απολογισμό της προεδρίας του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια σε εθνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό τομέα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την απονομή υποτροφιών, την οικονομική στήριξη ασθενών και τις παρεμβάσεις προς την Ουάσιγκτον, αξιοποιώντας τη φιλία με αρκετές πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ. “Η συνεργασία μου ήταν άψογη με όλους τους προέδρους της Κύπρου, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, τους Υπουργούς Εξωτερικών και αρκετούς άλλους αξιωματούχους στις δυο χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της θητείας μου”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξα ηθική ικανοποίηση γιατί έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω την πατρίδα μας”.

            Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκαν τρία παλαίμαχα στελέχη της Ομοσπονδίας: η Ισμήνη Μιχαηλίδου, ο Χρίστος Βραχίμης και ο Τομ Κυριακίδης. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή εκλογών. Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Κώστας Τσέντας (για αρκετά χρόνια αντιπρόεδρος) από τον Καραβά. Αντίπαλός του ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΑ, Σάββας Τσίβικος από την Πάφο. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, η επιτετραμμένη της κυπριακής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Ολυμπία Νεοκλέους και ο Έλληνας πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος.

            Ετήσιο απολογισμό της ΠΣΕΚΑ έκανε ο πρόεδρός της, Φίλιπ Κρίστοφερ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα “νέα δεδομένα” στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι, υποστηρίζοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφοροι κύκλοι στην Ευρώπη επιδιώκουν να δρομολογηθεί άμεσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος των Κυπρίων στο Σικάγο και εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο πρόεδρος της επιτροπής “Δικαιοσύνη για την Κύπρο” Τάσος Ζαμπάς, καθώς και οι πρόεδροι ή αντιπρόσωποι των 20 συλλόγων-μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας και του τμήματος νεολαίας.

http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: