Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης




«Η διήμερη προσπάθεια του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Jacob Lew να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να ανακατευθύνουν την πολιτική τους για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού προς την ανάπτυξη, υπογράμμισε το βαθύ χάσμα στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, γεγονός που ενδεχομένως θα καταστήσει την Ευρώπη ‘βαρίδι’ για τη διεθνή οικονομία», υποστηρίζει η Annie Lowrey σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής NEW YORK TIMES, με τίτλο «Lew’s Visit to Europe Reveals a Wide Policy Divide» (σελ. Β1).

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα τεκμήρια ότι οι αυξανόμενες κρατικές δαπάνες και η χαλαρότερη νομισματική πολιτική βοήθησαν τις ΗΠΑ να ανακάμψουν με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι η Ευρώπη. Επισημαίνεται ακόμη ότι η Ευρώπη συνεχίζει να υποφέρει λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης, ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν  εγκλωβισμένες σε βαθιά ύφεση και ακόμη και οι πιο εύρωστες οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας συρρικνώθηκαν στα τέλη του 2012.

Βλέποντας προς τη θετική πλευρά των εξελίξεων, ο κ. Lew δήλωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι αναγνώρισαν την επείγουσα ανάγκη να επικεντρωθούν στο θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι φαίνεται ένας «αυξανόμενος πραγματισμός» στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν ευελιξία στον προϋπολογισμό ορισμένων οικονομιών. Ωστόσο, προσθέτει η ανταπόκριση, σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου,

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φάνηκαν να αντιπαρέρχονται τις αμερικανικές προτάσεις, όπως άλλωστε πράττουν σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, αναγνώρισε την ‘έντονη’ (vivid) συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρώπης στην υφιστάμενη στρατηγική της.

http://www.nytimes.com/2013/04/10/business/global/us-advice-to-europe-gets-polite-refusal.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

Για το ίδιο θέμα ανταπόκριση από το Βερολίνο του  Thomas Catan στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «U.S. Seeks Less Austerity in Euro Zone», επισημαίνει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Jacob Lew που ολοκληρώθηκε χθες, υπογράμμισε το έντονο διατλαντικό χάσμα για τον βέλτιστο τρόπο ανάκαμψης από τη διεθνή οικονομική ύφεση. Σε τέσσερις στάσεις του επί δύο ημέρες, ο κ. Lew πρόβαλε την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Ευρώπη οφείλει να επιβραδύνει την καθοδηγούμενη από τη Γερμανία πορεία λιτότητας, ενώ κάλεσε τη Γερμανία να θέσει σ’ εφαρμογή πολιτικές για την ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.

Ωστόσο, τονίζεται, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble φάνηκε αμετάπειστος από τα επιχειρήματα των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη παραμένει «στο σωστό δρόμο». Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η Ευρώπη θέτει σε μεγαλύτερη προτεραιότητα πλέον την ανάπτυξη, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ανεργίας στην περιοχή. Τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη έχουν φθάσει στο πρωτοφανές 12%, ωστόσο τονίζεται ορισμένα μεμονωμένα κ-μ, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, υποφέρουν από υπερδιπλάσια ποσοστά ανέργων.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323820304578412673085270076.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: