“Πόλεμος” Χαραυγής και ΑΚΕΛ με το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη




Κεφάλαια πέραν των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα, ως επί το πλείστον, παραμονές της συνεδρίας του Eurogrpoup της 15ης προς 16η Μαρτίου, η οποία θα αποφάσιζε το κούρεμα των καταθέσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Χαραυγή, εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ. Τα κεφάλαια αυτά ανήκουν σε Ρώσους καταθέτες. Και το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών οικονομικών ιστοσελίδων, κάποιοι εκ των καταθετών αυτών είχαν σχέσεις με το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αναστασιάδη. Η εκροή κεφαλαίων εκείνες τις ημέρες έφτασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη Χαραυγή, αποκαλυπτικές είναι οι πληροφορίες ρωσικών οικονομικών ιστοσελίδων, οι οποίες παραθέτουν ονόματα και στοιχεία Ρώσων καταθετών, οι οποίοι απέσυραν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Κύπρο, τη Λαϊκή Τράπεζα ως επί το πλείστον εκείνες τις ημέρες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πελάτες μεγιστάνες, οι εταιρείες των οποίων ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Κύπριου Προέδρου. Και όλοι, κατά διαβολική σύμπτωση απέσυραν τα εκατομμύριά τους λίγα 24ωρα ή λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η κρίση που επέφερε η απόφαση για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται η ρωσική οικονομική εφημερίδα “zn.ua“ υποστηρίζει πως ελεγχόμενες από τον Ρινάτ Αχμέτοβ εταιρείες, που ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του κ. Αναστασιάδη, κατάφεραν έγκαιρα να σώσουν τα χρήματά τους. Οι εταιρείες του Ουκρανού αυτού μεγιστάνα ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του Κύπριου Προέδρου και πρόλαβαν να αποσύρουν πολλά εκατομμύρια από τις κυπριακές τράπεζες, 30 εκατομμύρια για την ακρίβεια, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση, γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εταιρείες που ελέγχονται από τον πλουσιότερο Ουκρανό μεγαλοεπιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοβ και ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας Αναστασιάδη, απέσυραν από τη Λαϊκή Τράπεζα, 30 εκατομμύρια δολάρια, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, μόλις λίγες ημέρες δηλαδή πριν ληφθεί η απόφαση «κουρέματος» των καταθέσεων.

Εκπρόσωπος των εταιρειών του Ρ. Αχμέτοβ -System Capital Management (SCM)- δήλωσε, πάντως, πως για το επικείμενο κούρεμα, υπήρξε πλατιά ενημέρωση από τα ΜΜΕ: «Ακριβώς για αυτό η SCM κατάφερε να πάρει εύλογα μέτρα για να μειώσει την ευπάθεια σε μια τραπεζική κρίση μερικές εβδομάδες και ημέρες πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου», είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, άλλος ένα μεγιστάνας, ο Ρώσος Αντρέι Ακίμοβ, πρόεδρος της Gazprombank πρόλαβε να αποσύρει από τη Λαϊκή Τράπεζα 2 εκατομμύρια δολάρια στις 6 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια έκλεισε το λογαριασμό του. Το ενδιαφέρον με τον κ. Ακίμοβ έγκειται στο γεγονός ότι η εφημερίδα Financial Times τον θεωρούσε ως τον πλέον αξιόπιστο αγοραστή της Λαϊκής Τράπεζας, μετά την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Το όνομα του Ακίμοβ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κι άλλων ρωσικών οικονομικών ιστοσελίδων, περιλαμβάνεται στον κατάλογο που δημοσίευσαν ελλαδικά ΜΜΕ και αφορούσε επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που έκαναν εκροές κεφαλαίων παραμονές της λήψης της απόφασης για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Αναφορές γίνονται σε πολλές υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες είτε πάγωσαν είτε μετέφεραν τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό το κρίσιμο αυτό διάστημα. Οι εταιρείες απέσυραν τα χρήματά τους μέσα σε δύο εβδομάδες – από 1 Μαρτίου έως 15 – προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους από τη φορολόγηση των μεγάλων συνεισφορών των κυπριακών τραπεζών, σχολιάζουν οι οικονομικές ιστοσελίδες.

Εκτενείς είναι οι αναφορές των ιστοσελίδων αυτών και στην υπόθεση “Λούτσιος &Υιοί” που αποκάλυψε η Χαραυγή και αφορά την εκροή κεφαλαίων ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο τις μέρες που προηγήθηκαν της συνόδου του Eurogroup.

Η Χαραυγή γράφει ότι με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και αναφορές, καλείται το δικηγορικό γραφείο για το οποίο γίνεται λόγος να απαντήσει για το βαθμό και την έκταση που το αφορά. Πώς επίσης απαντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το σύνολο των δημοσιευμάτων των ρωσικών οικονομικών ιστοσελίδων;  Θα ήταν ευχής έργον, ακόμα, να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ποιοι – από τον πολιτικό και οικονομικό κόσμο – γνώριζαν, προ της αναχώρησής του από το νησί, για τη σύνοδο του Eurogroup για τις προθέσεις των εταίρων της Κύπρου στην Ευρωζώνη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: Παντελώς αναληθείς και ψευδείς, χαρακτηρίζει το Δικηγορικό Γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδη & Συνεταίροι, ισχυρισμούς δημοσιεύματος της εφημερίδας “Χαραυγή”, σύμφωνα με το οποίο Ρώσοι και Ουκρανοί μεγιστάνες, πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη φέρονται, σύμφωνα με ρωσικά οικονομικά ΜΜΕ, να απέσυραν δεκάδες εκατομμύρια από τη Λαϊκή, παραμονές της λήψης της απόφασης για κούρεμα καταθέσεων.

“Τα ονόματα Ρώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα ουδέποτε ήταν πελάτες του Δικηγορικού μας Γραφείου είτε οι ίδιοι προσωπικά είτε εταιρείες τις οποίες ελέγχουν και ως εκ τούτου το κατασκευασμένο δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγής στόχο έχει πολιτικά κίνητρα και όχι την παράθεση δημοσιογραφικής πληροφορίας”, αναφέρει σε ανακοίνωση το Δικηγορικό Γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδη & Συνεταίροι.

Αναφέρει επίσης ότι “ουδείς των πελατών μας απέσυρε χρήματα από κυπριακές τράπεζες από της αναλήψεως της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον κ. Νίκο Αναστασιάδη εκτός από ποσά που αφορούσαν συνήθεις οικονομικές δραστηριότητες των εν λόγω πελατών μας”.

Επιπλέον, το Δικηγορικό Γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδη & Συνεταίροι αναφέρει ότι “όπως και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από τα μέλη της διορισθείσας Ερευνητικής Επιτροπής, το Γραφείο μας είναι έτοιμο να δεχθεί την όποια έρευνα, κατά προτεραιότητα”.

Πηγές: Χαραυγή και Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: