ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Απαιτείται άδεια από το Λονδίνο για έρευνες στα όρια των βρετανικών βάσεων




Η έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο θα απαιτούσε τη συγκατάθεση των συναφών βρετανικών αρχών, απάντησε στέλεχος του Φόρεϊν Όφις σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Λόρδων.

Η Βαρόνη Βάρσι διευκρίνισε αρχικά, όπως έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογη περίσταση, ότι η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αναπτύξει τις περιοχές των βάσεων για σκοπούς άλλους των στρατιωτικών. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι για εργασίες σχετικές με φυσικό πλούτο ανοιχτά των ακτών των περιοχών απαιτείται βρετανική άδεια.

Η ερώτηση είχε υποβληθεί από το Λόρδο Κιλκλούνεϊ που ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσο η έγκριση ερευνών στα χωρικά ύδατα των βάσεων για πετρέλαιο και αέριο είναι ευθύνη της κυπριακής ή της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε ξεχωριστή ερώτηση ο Λόρδος Μαγκίνις ζήτησε από την Κυβέρνηση να μάθει εάν θα μελετούσε προσωρινή αναγνώριση του ψευδοκράτους για τους σκοπούς του απευθείας εμπορίου και πτήσεων υπό το φως της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απάντηση του Λόρδου Νιούμπι εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, κάτι που προκύπτει από τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση υπερψήφισης του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, οι Βρετανοί θα είχαν δικαιώματα στο φυσικό αέριο της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: