Πληροφορίες για αμερικανική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου




Το Στέϊ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερώτηση του Μέγκα Κύπρου για το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” που φέρει τον Αμερικανό πρέσβη να ζητά από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση των οικοπέδων 5 και 6, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Για τις πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις ττης Κύπρου, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου δήλωσε επίσημα στο Μέγκα Κύπρου τα εξής:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά της κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση  του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια (equitably) μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Δεν πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων χρειάζεται να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Από εκεί και πέρα​​, εμείς δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες”, τόνισε επίσημα ο αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης, το Μέγκα πληροφορήθηκε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον Κϋπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη. Η συνάντηση θα γίνει στις 10 Μαίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Κυπριακή Παροικία της Αμερικής κάνει μεγάλες προσπάθειες για να κλείσει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζό Μπάϊντεν.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι δεν έγινε καμία αναφορά από πλευράς του Αμερικανού Πρέσβη Τζον Κένινγκ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «δεν έγινε καμιά αναφορά και δεν θα μπορούσε να γίνει σε θέμα που αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Αμερικανό Πρέσβη κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Εξάλλου, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι γνωστές οι πολλές θετικές δηλώσεις από πλευράς Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα αυτό».

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο “ΠΟΛΙΤΗΣ”: Τη συμβουλή -εν είδει διπλωματικής παρότρυνσης- να αποφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία κινήσεις που ενδεχομένως θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετέφερε, εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο εδώ Αμερικανός Πρέσβης. Στη συνάντηση που είχαν προχθές το πρωί στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης και ο John Koening, ο δεύτερος συνέστησε στον πρώτο να μην δοθούν επί του παρόντος άδειες εξόρυξης για τα οικόπεδα 5 και 6, για τα οποία (μεταξύ άλλων) ως γνωστόν η Τουρκία φέρει ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, η συμβουλή αφορούσε τη δυνατότητα και ενδεχομένως την πρόθεση της Δημοκρατίας να δώσει νέες άδειες σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Μαΐου οπόταν και εκπνέει η σχετική προθεσμία στο πλαίσιο του β’ γύρου αδειοδότησης.

Την ίδια ώρα αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ προέκυψαν και από τη Βουλή των Λόρδων εμπλέκοντας το οικόπεδο 1 στην εν δυνάμει προέκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων από τα τρία που είναι σήμερα στα 12 ναυτικά μίλια. Ξεκάθαρη τοποθέτηση αναμένεται να ζητήσει σήμερα από το Λονδίνο ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Το συγκεκριμένο μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη ήταν συμπληρωματικό στα όσα είχε να μεταφέρει σχετικά με τα ανοικτά θέματα της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: