Παπανικολάου: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ανήκουν»




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

«Τα μηνύματα που παίρνουμε αυτές τις μέρες από συμπατριώτες μας στην Κύπρο είναι ότι πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (Κ.Ο.Α.), Πανίκος Παπανικολάου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Φωνή της Αμερικής.

Όπως ο ίδιος τόνισε «οι ευρωπαίοι κατάφεραν σε μια νύχτα να απαξιώσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας που ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις της κυπριακής οικονομίας».

Όσον αφορά την πρόσφατα συσταθείσα επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών αξιωματούχων του νησιού, που μπορεί να οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην άσχημη κατάσταση που βιώνει σήμερα, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Εμείς θα θέλαμε και νομίζω είναι επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ανήκουν, είναι θέμα ηθικής ικανοποίησης για τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους και αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους».

«Ενδεχομένως υπάρχουν κύπριοι στις ΗΠΑ που έχουν χάσει μέρος των καταθέσεων που είχαν σε κυπριακές τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό αυτήν την στιγμή» τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο.Α. και πρόσθεσε ότι «σημασία έχει να μπορέσει η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να υπάρξει ευημερία για τον κυπριακό λαό».

«Εμείς από εδώ, ως έλληνες και κύπριοι ομογενείς», ανέφερε ο Πανίκος Παπανικολάου, «είμαστε σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές στις ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Κύπρο και θα ξεκινήσουμε προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη».

Την Τετάρτη (3 Απριλίου), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έχει προγραμματίσει μια συνάντηση όλων των ομογενειακών οργανώσεων για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, ώστε να φανούν χρήσιμες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό που αναμένεται για τις επόμενες ημέρες, εκτιμά ο κ. Παπανικολάου, είναι ότι θα υπάρξει «φυγή ξένων κεφαλαίων, μόλις αρθούν οι περιορισμοί, ενώ σταδιακά αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση της ανεργίας ως αποτέλεσμα του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας».

Όσον αφορά το πώς επηρεάζεται η εξωτερική πολιτική της κυπριακής δημοκρατίας από την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου ΥΠ.ΕΞ για διχοτόμηση του νησιού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής τόνισε ότι «Οπωσδήποτε η κακή οικονομική κατάσταση τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας επηρεάζει αρνητικά την εξωτερική πολιτική των δύο χώρων και είναι σίγουρο ότι η Τουρκία βλέποντας αυτή την κατάσταση θα προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον της», ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι «ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θα κάνουν οτιδήποτε που θα βλάψει τα εθνικά τους συμφέροντα».

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να διαταράξει τις άριστες σχέσεις που διατηρούν Ελλάδα και Κύπρος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πράξεις κάποιων τραπεζιτών δεν θα μπορέσουν ποτέ να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και το πώς νιώθει ο έλληνας από την Ελλάδα προς τον έλληνα της Κύπρου και αντίστροφα. Αυτό δεν μπορεί να το διαταράξει κανείς».

 

http://gr.voanews.com/content/panikos-papanikolaou-interview/1633630.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: