Ο Νταβούτογλου έστειλε επιστολή στον Κέρι και ζητά “κλείσιμο” του Κυπριακού τώρα…




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Κύπρο. Η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή του κ. Νταβούτογλου έφτασε στο γραφείο του Κέρι και το περιεχόμενο της θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κάκιστη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα, για να προωθήσει στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών μία ατζέντα που περιλαμβάνει άμεσο “κλείσιμο” του Κυπριακού στη βάση του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Σ’ όλες τις επαφές τους, οι Τούρκοι υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν φανατικός υποστηρικτής του ρατσιστικού σχεδίου που παρέδιδε την Κύπρο υπό τον έλεγχο της Αγκυρας.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα για το θέμα, αλλά υπάρχουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στους κόλπους της που βλέπουν με θετικό μάτι τη διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, μετά τη χθεσινή σύσκεψη για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε τα εξής:

“Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, όμως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η (αμερικανική) κυβέρνηση πιέζουν έντονα για να αρχίσουν τώρα οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού. Προφανώς και δεν είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για την Κύπρο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις”, υπογράμμισε ο κ. Κρίστοφερ.

Η καθημερινή ενημέρωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ΕΔΩ: http://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2013/04/207026.htm#DEPARTMENT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: