Ο Νίκος Μούγιαρης ενίσχυσε την “Εδρα Ελύτη” του Πανεπιστημίου Rutgers




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μερικοί άνθρωποι μπορούν και κάνουν τη διαφορά φτάνει να υπάρχουν τα μέσα, η βούληση και η διάθεση. Χρειάζεται μόνο μία απόφαση, που πηγάζει από την ανάγκη για προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την πατρίδα. Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την οικονομική κρίση, που κτύπησε πριν τρία χρόνια την Ελλάδα και πρόσφατα την Κύπρο, απουσίασαν (και συνεχίζουν να απουσιάζουν) οι πλούσιοι Ελληνες και Κύπριοι, που δεν πρέπει να δανείσουν αλλά να ευεργετήσουν. Και είναι ένα θέμα, που το θυμίζουν συχνά οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στους συνομιλητές τους.

Το περασμένο Σάββατο ένας αθόρυβος ομογενής επιχειρηματίας, ο Νίκος Μούγιαρης έκανε πάλι τη διαφορά, με τη χρηματική προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Υερσέης, με την οποία διασώζεται η «Εδρα Ελύτης», και εξασφαλίζεται η συνέχειά του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου ο ίδιος, έσπευσε όταν πληροφορήθηκε πως η «Εδρα Ελύτης» χρειαζόταν ενίσχυση.

Απευθυνόμενος στους Ελληνες φοιτητές, που οργάνωσαν εκδήλωση για να τον ευχαριστήσουν, ο κ. Μούγιαρης τους είπε τα εξής:

«Αγαπητοί φοιτητές, το μέλλον σας είναι λαμπρό και είναι μπροστά σας. Μπορείτε βεβαίως να πετύχετε με εξυπνάδα, σκληρή δουλειά και λίγη τύχη. Σίγουρα θα πετύχετε αν ακολουθήσετε το πάθος σας και όχι αυτό που θα κερδίσει περισσότερα χρήματα για σας. Και μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι για την επιτυχία, εαν κλίνεται προς την πλευρά της εφευρετικότητας και των ιδεών, αντί της μηχανικής γνώσης.

Αλλά όσο επιτυχημένοι και αν είστε, όσο πλούσιοι και ισχυροί γίνετε στον τομέα που επιλέξατε, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε από πού ήρθατε. Ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος και την ευθύνη σας για την κοινωνία, τη χώρα σας, την κληρονομιά σας, τους κοντινούς σας ανθρώπους, αλλά και τους μακρυνούς. Εχοντας στο μυαλό σας το γεγονός, ότι υπάρχει πολύ περισσότερη ευχαρίστηση όταν δίνετε παρά όταν λαμβάνετε, αυτο θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Να είστε γενναιόδωροι με το χρόνο και τα χρήματά σας για τους σκοπούς, στους οποίους πιστεύετε. Μην περιμένετε ποτέ τίποτα ως αντάλλαγμα, αλλά μόνο την εσωτερική ικανοποίηση ότι μπορέσατε να βοηθήσετε.

Κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να είστε καλοί, συνειδητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες. Αυτό αξίζει στη χώρα μας. Οτι και να γίνετε, μην ξεχάσετε ποτέ την ελληνική κληρονομιά σας. Μην ξεχάσετε ποτέ ότι αυτή η «Εδρα Ελύτη» πάντα θα χρειάζεται τη βοήθειά σας για να επιβιώσει, να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εκπαιδεύσει και άλλους φοιτητές. Και να βοηθήσει στην εξάπλωση του εκπληκτικού πολιτισμού μας στον κόσμο.

Ποτέ μην ξεχνάτε την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης. Να γίνετε μέλη και να συνεργαστείτε με οργανισμούς των οποίων η αποστολή είναι να βοηθούν. Αυτά τα δύο έθνη, η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου μπορεί να γεννηθήκατε εσείς, ή οι γονείς ή οι παππούδες σας, οικονομικά έχουν γονατίσει. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Βρίσκονται σ’ αυτή την δεινή κατάσταση λόγω των κακών ηγετών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή. Η κοινότητά μας εδώ αντιμετωπίζει επίσης υπαρξιακή απειλή. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνική Διασπορά.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων εποχών πρέπει να ενωθούμε και να εργαστούμε από κοινού ώστε να γίνει πιό ισχυρή και πιό επινοητική η Κοινότητά μας. Πρέπει να προγραμματίσουμε για το μέλλον και να σας βοηθήσουμε να γίνετε (οι νέοι) ηγέτες. Πρέπει να συμβάλουμε στη δημιουργία θεσμών στην Κοινότητά μας, στους οποίους θα πιστεύουν οι άνθρωποι. Δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αν δεν το κάνουμε, θα εξαφανιστούμε ως Ελληνική Κοινότητα.

Να συμμετέχετε διότι θα μας βοηθήσετε να δούμε το φως με την αθωότητα, τον ενθουσιασμό σας, τον ιδεαλισμό σας και την απεριόριστη ενέργεια σας. Σας χρειαζόμαστε όσο μας χρειάζεστε και εσείς.

Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να ευδοκιμήσουμε ως εθνική κοινότητα σε αυτή την καταπληκτική χώρα. Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο και τον κόσμο. Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε».

Αρκετοί εκ των πλουσίων ομογενών θέλουν να βοηθήσουν. Και θα το κάνουν εάν οι κυβερνώντες δείξουν σοβαρότητα και αποκτήσουν την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων, μερικοί εκ των οποίων έχουν «καεί» από προηγούμενες κυβερνήσεις, χάνοντας πολλά χρήματα. Οταν επισκεφθεί την Αμερική ο Πρωθυπουργός πρέπει να τους συναντήσει και να τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Εγώ πιστεύω ότι αυτη τη φορά θα ανταποκριθούν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: