Ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε για “νεοπολίτευση” και περαιτέρω κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος




Του Πανίκου Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

            Μετά την Ευρώπη, ο Λάκης Λαζόπουλος θα παρουσιάσει τη γνωστή παράστασή του «Sorry, I ‘m Greek» σε περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη στις 14 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, ο κ. Λαζόπουλος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της παράστασης και σε σειρά ζητημάτων της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, μέσα από τη δική του ματιά και τον δικό του σατιρικό λόγο.

            Στην αρχή, είπε ότι θα προσαρμόσει την παράσταση για το κοινό της Αμερικής και με βάση κάποια νέα γεγονότα, σημειώνοντας ότι «τα γεγονότα στην Ελλάδα, ενώ μοιάζουν να αλλάζουν ραγδαία, παραμένουν τρομακτικά στάσιμα. Είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό. Και νομίζω ότι αυτή η στασιμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο ελληνικό, στο οποίο πάνε και κάθονται όλα αυτά τα πράγματα και ό,τι και να γίνει αφομοιώνονται ή καλύτερα εξουδετερώνονται. Γι αυτά μιλάμε στην παράσταση».

            Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η παράσταση συναντά τον Έλληνα που παλεύει σε άλλη χώρα, αλλά το μυαλό του, η μνήμη του, η επιθυμία του είναι η Ελλάδα. Είναι ένα συναίσθημα που αφήνει πίσω του και τον περιμένει. Ίσως, να είναι η μάνα του, ένας έρωτας, ένας χωρισμός. Αλλά, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό και ο θυμός για μια πατρίδα που τον διώχνει ή ο καημός μιας προσπάθειας, που χάθηκε. Υπάρχει αυτό το συναίσθημα. Γεννιέται μαζί με τον Έλληνα και τον περιμένει, όπως ένα καντηλάκι. Αυτή είναι η πορεία του Έλληνα».

            «Στο “Sorry I ‘m Greek” οι Έλληνες καταλαβαίνουμε με τον δικό μας τρόπο τι θα πει αυτό το “Sorry”» είπε και διευκρίνισε: «Για τους ξένους είναι απολογία. Αλλά, πώς φτάσαμε να νοιώθουμε ένοχοι και να απολογούμαστε; Είναι λοιπόν το σώμα των Ελλήνων, η σκέψη τους, η τρέλα τους, τα λάθη τους. Είναι αυτό που είναι οι Έλληνες, που δεν απαιτούν από κανέναν να τους μοιάσει, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Ωστόσο, θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτό που είμαστε, τη διαφορετικότητά μας. Το γεγονός ότι θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, ως γεωγραφική αξία, δε σημαίνει ότι θέλουμε να γίνουμε Γερμανοί, Ελβετοί. Είναι σα να πάμε σ’ ένα πανηγύρι όλοι διαφορετικοί και στο τέλος, γυρίζοντας σπίτι να μας ζητούν να μοιάσουμε με αυτόν, που συναντήσαμε».

            Ο κ. Λαζόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της γερμανικής ηγεσίας: «Οι ψυχές μας βράζουν. Και δεν μιλώ για τους λαούς. Το μίσος έχει πάντα κατάληξη. Δεν μπορεί να μένει έτσι. Και δεν βλέπω διάθεση να το ηρεμήσουν. Για το μόνο πράγμα που δεν μπόρεσαν ακόμη να μας βάλουν χέρι οι Γερμανοί είναι για τον ήλιο».

            Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Γερμανία, όταν έδωσε τις παραστάσεις, είπε ότι συνεχάρη τους Γερμανούς που κράτησαν το Νταχάου ανοικτό ως μουσείο-μνημείο για να θυμάται η ανθρωπότητα, αλλά τέτοιοι χώροι «δεν συμβολίζουν τον πολιτισμό της Ευρώπης, ενώ η Ακρόπολη είναι η ταυτότητα της Ευρώπης. Κάποια στιγμή, οι λαοί ανοίγουν τα βιβλία της ιστορίας τους και ο χρόνος δικάζει. Οι Έλληνες θα ξαναβρούμε τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι, δεν θα διαλυθούμε. Είναι πολύ γερό σκαρί ο Έλληνας».

            Μίλησε και για τη μετανάστευση: «Κάποτε αποχαιρετούσαμε τους νέους που έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης στους σταθμούς των τρένων, σήμερα στα αεροδρόμια. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο. Αυτή τη στιγμή, φεύγει το πιο πολύτιμο δυναμικό της χώρας, ο επιστημονικός της κόσμος, η Ελλάδα ξαναδιαλύεται. Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον ελληνικό λαό. Θέλουν να μας επιβάλουν τη θέση ότι κάναμε όλοι κάτι λάθος, να νιώθουμε ενοχές και πως θα πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες».

            Ο κ. Λαζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την απόφασή τους για την Κύπρο ουσιαστικά συμμετέχουν οι ίδιοι σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πρόκειται για πρωτοφανή εγκλήματα και πιστεύω ότι στο μέλλον αυτά τα οικονομικά εγκλήματα ίσως να πάρουν χαρακτήρα μεγαλύτερο απ’ αυτά που συνέβησαν στον Α’ και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, είχαμε νεκρούς στις μάχες, σήμερα οι άνθρωποι αυτοκτονούν. Αλλά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, τα εγκλήματα είναι εγκλήματα».

            Επίσης, υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και έκανε λόγο για «νεοπολίτευση», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει λάθη και νοοτροπίες που ταλανίζουν για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία. Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πολιτικές προοπτικές, που διαγράφονται, λέγοντας ότι δεν βλέπει σήμερα κάποιο κόμμα ή πρόσωπο που θα μπορούσε από μόνο του να επιφέρει κάθαρση και να βάλει τη χώρα με εθνικό σχέδιο σε μια νέα πορεία. Βρίσκονται άνθρωποι διαφορετικών κομματικών χώρων, είπε, «γιατί τώρα δεν πρόκειται για ιδεολογική, αλλά για ιστορική μετακόμιση».

            Ο γνωστός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης μίλησε για «ιστορικές ευθύνες» της κυβέρνησης Σημίτη που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, που «πήρε δάνειο κρυφά» και «δεν το ήξερε ο ελληνικός λαός, τον οποίο χρέωσε κρυφά», προχωρώντας στη συνέχεια σε δάνεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως είπε. «Το ευρώ είναι ένα λάθος νόμισμα» υποστήριξε, παρουσιάζοντας ως προοπτική τη «δημιουργία ενός νέου ευρώ για να υποτιμηθεί σε σχέση με το πρώτο ευρώ».

            Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν τον δελεάζει η απόφαση του κωμικού Γκρίλο στην Ιταλία να ενεργοποιηθεί στην πολιτική, ανέφερε ότι ο Αριστοφάνης παρέμεινε πιστός στη σάτιρα.

            Τον Λάκη Λαζόπουλο παρουσίασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου, και ο διευθυντής της «Globe Entertainment», Κώστας Καντζόγλου, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή των παραστάσεων στην Αμερική.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: