Ο Κασουλίδης στην Ουάσιγκτον μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του




Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, μία ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ σε απάντηση σχετικού ερωτήματος για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για ενέργεια στην περιοχή της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης, αφήνει «σκιές» και δεν ξεκαθαρίζει πλήρως εάν αυτό το δικαίωμα εμποδίζει ή όχι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτημα μας, για τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Αμερικανό πρέσβη να ζητά από τον πρόεδρο της Κύπρου να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση των οικοπέδων 5 και 6, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσημα τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση  του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι (της Κύπρου), θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια (equitably) μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Δεν πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων χρειάζεται να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή η φράση «δεν πιστεύουμε, ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων χρειάζεται να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση», έχει διπλή ανάγνωση. «Θα μπορούσαν», είπε η πηγή, «να εννοούν ότι οι έρευνες εμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».Επίσης, σύμφωνα με την πηγή, «θα μπορούσαν να εννούν ότι δεν ισχύει η θέση της Τουρκίας ότι οι έρευνες είναι εμπόδιο στο διάλογο». Ενώ μία τρίτη εκδοχή είναι ότι οι Αμερικανοί «αποσυνδέουν τις έρευνες για το φυσικό αέριο, όπου έχουν στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, από τις συνομιλίες για το Κυπριακό».

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο κ. Τζον Κέρι προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Κυπριακή Παροικία της Αμερικής συνεχίζει τις  προσπάθειες για να «κλείσει» συνάντηση και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάϊντεν.

Ακόμα: http://mignatiou.com/2013/04/%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: