Οι ΗΠΑ αμφισβητούν εκτιμήσεις των Ισραηλινών για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία




Στην αμφισβήτηση εκτιμήσεων Ισραηλινών αξιωματούχων από τις ΗΠΑ για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία αναφέρεται ανταπόκριση των Jonathan Ferziger (Τελ-Αβιβ) και Nicole Gaouette (Βρυξέλλες) στο BLOOMBERG υπό τον τίτλο «U.S. Sees No Hard Evidence of Syrian Chemical Weapons Use».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση η κυβέρνηση Ομπάμα αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των ισραηλινών υπηρεσιών για την χρήση του αερίου σαρίν ή άλλων τοξικών ουσιών από το καθεστώς Άσσαντ. Λαμβάνοντας υπόψη την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει ο Πρόεδρος Ομπάμα για τα χημικά όπλα, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, όπως και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney, εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, επισημαίνοντας την απουσία αδιαμφισβήτητων στοιχείων.

Ο Ισραηλινός στρατηγός, Itai Brun, επικεφαλής του τομέα αναλύσεων και έρευνας των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, ισχυρίστηκε χθες, σε συνέδριο για θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ότι πολλαπλές ενδείξεις συνηγορούν στην χρήση χημικών όπλων από τις κρατικές συριακές δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει προστεθεί στις σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, που ζητούν από την απρόθυμη κυβέρνηση Ομπάμα να προβεί στην ενίσχυση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία, καθώς στην αντίθετη περίπτωση τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων ή σε σουνιτικές ή σιιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Αμερικανός Πρέσβης στο Τελ Αβίβ, Daniel Shapiro, επεσήμανε ότι το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Τουρκία περιλαμβάνονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει επεξεργασθεί η κυβέρνηση Ομπάμα για τη Συρία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι τα χημικά όπλα παραμένουν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, ενώ, όπως επεσήμανε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι διαφορετικές εκτιμήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών αντανακλούν τη διαφοροποίηση ως προς το χρόνο κατάρρευσης του καθεστώτος Άσσαντ και στην κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί από Ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-23/israeli-intelligence-says-syria-using-chemical-weapons.html

Στην παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, John Kerry, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ανταπόκριση της Nicole Gaouette από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG υπό τον τίτλο «Kerry Tells NATO It Must Plan for Syrian Violence Spillover» δίνοντας έμφαση στην προτροπή του για την διαμόρφωση νατοϊκού σχεδίου που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που απειληθεί κράτος της συμμαχίας από την εντατικοποίηση των συρράξεων στη Συρία ή την χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.

Η προοπτική ωστόσο μιας νατοϊκής παρέμβασης στη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση με τη Ρωσία η οποία συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς Άσσαντ  και γι’ αυτό το λόγο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία ανάληψης κοινής δράσης για την προστασία σύμμαχων χωρών, όπως της Τουρκίας.

Η ανταπόκριση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε θέματα ασφάλειας, με αφορμή την χθεσινή συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, με τους υπουργούς εξωτερικών της συμμαχίας, καθώς, όπως επισημαίνεται οι ΗΠΑ θεωρούν κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκαν δύο φορές αυτό το μήνα ενώ προσχεδιάζουν να συναντηθούν εκ νέου τον Ιούνιο, πριν από τη σύνοδο του G8 στη Βρετανία.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-23/kerry-tells-nato-to-plan-for-possible-syrian-violence-spillover.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο των Anne Gearan και William Booth στην WASHINGTON POST με τίτλο «U.S. still evaluating claims that Syrian government used chemical weapons» όπου παρατίθενται οι εκτιμήσεις των Ισραηλινών για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία και οι επιφυλάξεις των ΗΠΑ.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-still-evaluating-claims-that-syrian-government-used-chemical-weapons/2013/04/23/0e21bc10-ac50-11e2-9493-2ff3bf26c4b4_story.html?hpid=z2

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: