Οι Ελληνες εφοπλιστές αγοράζουν πλοία λόγω του φόβου φορολόγησης των καταθέσεων




Οι Έλληνες εφοπλιστές προβαίνουν ολοένα περισσότερο στην αύξηση του στόλου τους για να επωφεληθούν από την πτώση στις τιμές των πλοίων, αλλά και για να αποφύγουν ενδεχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων, ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε στην Κύπρο, αναφέρει ανταπόκριση του Alaric Nightingale από το Λονδίνο στο BLOOMBERG με τίτλο με τίτλο «Greek Ship Owners Seen Purchasing Vessels to Avoid Possible Levy».

Πέντε περίπου εφοπλιστές δήλωσαν προς την ναυλομεσιτική εταιρεία Lion Shipbrokers ότι το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων αποτελεί έναν από τους λόγους που τους ωθούν στην αγορά πλοίων επεσήμανε η Diana Solberg, αναλυτής στο ελληνικό παράρτημα της Lion Shipbrokers, σε χθεσινό της email.

Σύμφωνα με την Diana Solberg ο σημαντικότερος λόγος που οι τοπικοί πλοιοκτήτες αύξησαν πρόσφατα την αγορά πλοίων είναι λόγω της πτώσης της αξίας τους, σε ιστορικό χαμηλό, σε συνδυασμό με τον κυπριακό φόρο. Πρόσθεσε επίσης ότι τα μεσιτικά γραφεία πώλησης πλοίων προβλέπουν ότι και άλλοι εφοπλιστές, προερχόμενοι από τις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου (όπως την Ιταλία και την Ισπανία) θα ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-22/greek-ship-owners-seen-purchasing-vessels-to-avoid-possible-levy.html

ΥΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η EUROBANK: Η Eurobank, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, ανακοίνωσε χθες ότι θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο, μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας να στραφεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους €5.8 δις, αναφέρει ανταπόκριση από την Αθήνα των Stelios Bouras και Patricia Kowsmann στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL (σελ. C3), με τίτλο «Greece Takes Over Lender; Rival Bank Finds Deal”.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, προσθέτει η ανταπόκριση, η ανταγωνιστική Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε να εξαγοράσει την ελληνική θυγατρική της πορτογαλικής τράπεζας Banco Comercial Portugues, σε μια συμφωνία που θα προσφέρει στην Πειραιώς κεφαλαιακή ενίσχυση και θα αποτρέψει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας από την ελληνική κυβέρνηση.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324874204578438631101848370.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση του BLOOMBERG υπό τον τίτλο «Eurobank Resorts to Hellenic Financial Stability Fund for Recap».

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-22/eurobank-resorts-to-hellenic-financial-stability-fund-for-recap.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: