Με γενναίες προσφορές στην Κύπρο, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο – Η αθόρυβη δύναμη της Ομογένειας




Του Πανίκου Παναγιώτου, Φιλελεύθερος

Αθόρυβη δύναμη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας θεωρείται ο Νίκος Μούγιαρης. Οι γενναιόδωρες προσφορές του για εθνικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς αναγνωρίστηκαν από κυβερνήσεις, πανεπιστήμια και προσωπικότητες σε ΗΠΑ, Κύπρο και Ελλάδα. Ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, μέλος του συμβουλίου της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, της ΠΣΕΚΑ, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Ηγεσίας των 100 και αρκετών άλλων φορέων, ο συμπατριώτης μας ομογενής αποτελεί θετικό σημείο αναφοράς για τη διεκδίκηση των δικαίων της πατρίδας μας, καθώς και για την στήριξη των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών.

Ο Νίκος Μούγιαρης γεννήθηκε στην Αθηένου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Κερδίζοντας υποτροφίες, σπούδασε χημεία στο St. John’s University της Νέας Υόρκης και έκανε μεταπτυχιακά στο Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ. Στη συνέχεια, ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη βιομηχανία καλλυντικών. Είναι ιδιοκτήτης της πετυχημένης εταιρίας Mana Products, με έδρα το Κουίνς της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα κάνει επενδύσεις σε διάφορους κλάδους. Μεταξύ άλλων, του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ellis Island και έλαβε βραβεία από αρκετούς αμερικανικούς οργανισμούς.

Οι δωρεές του είναι πολλές και ποικίλες, από το γηροκομείο και το παιδοκομικό σταθμό της Αθηένου, μέχρι αρχαιολογικές ανασκαφές, από πολιτιστικά ιδρύματα σε ΗΠΑ και Κύπρο, μέχρι δεκάδες υποτροφίες σε φοιτητές, από στήριξη άπορων ασθενών μέχρι χρηματοδοτήσεις εκστρατειών για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προπαγάνδα στην Αμερική. Τον περασμένο Ιανουάριο, μέσω του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Νίκος Μούγιαρης παρέδωσε επιταγή 200 χιλιάδων ευρώ (στη μνήμη του αδελφού του Απόστολου) για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Παρέμβασης για Άτομα με Αυτισμό και με κύριο σκοπό να αποκτήσει το Κέντρο τη δική του στέγη στη Λεμεσό. Τον τελευταίο χρόνο, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο δικό του δημιούργημα, το Hellenic American Leadership Council (HALC), στο οποίο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο κυπριακής καταγωγής δικηγόρος από το Σικάγο, Έντι Ζεμενίδης.

Αφορμή για τη σημερινή αναφορά μας στο Νίκο Μούγιαρη αποτελεί μια νέα δωρεάν του, που έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα των απανταχού Ελλήνων να κρατήσουν αλώβητα όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι ταυτισμένα με την κληρονομιά και την ύπαρξή τους. Το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, όπου ο Κύπριος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση προς τιμή του ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης μιας γενναίας προσφοράς του. Δώρισε 600 χιλιάδες δολάρια για τη λειτουργία της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Οδυσσέας Ελύτης». Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο καθηγητής και σύμβουλος των φοιτητών της Ελληνικής Πολιτιστικής Ένωσης του Πανεπιστημίου, Δρ. Θωμάς Παραθωμάς.

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Γεώργιος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα και πολλά στελέχη της Ομογένειας. Ο Δρ. Παπαθωμάς ανέφερε ότι «οι λαμπρές ιδέες, η ηγετική ικανότητα και το όραμα του Νίκου Μούγιαρη για το μέλλον του Ελληνισμού έχουν ανανεώσει τον ενθουσιασμό για το Πρόγραμμα των Ελληνικών Σπουδών». Για την Έδρα Ελύτη μίλησε ο καθηγητής Πάνος Γεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι ιδρύθηκε το 1980 από τον καθηγητή Στάθη Μπουροδήμο. Επίσης, εξήρε τη γενναιοδωρία του Κύπριου ευεργέτη.

Ο Νίκος Μούγιαρης, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία του πανεπιστημίου, απευθυνόμενος στους φοιτητές, μεταξύ άλλων, είπε: «Όσο ψηλά και να φτάσουμε, με το μυαλό, την σκληρή δουλειά και την τύχη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που μας έχουν βοηθήσει». Αναφερόμενος ονομαστικά σε εκείνους που καθόρισαν τα βήματα της ζωής του, που του άνοιξαν τις λεωφόρους της γνώσης και της δημιουργικότητας και που στάθηκαν δίπλα του με αγάπη, ξεκίνησε να μιλά για τους γονείς του, τους θείους του, το χωριό του, την Κύπρο, για να καταλήξει στον καλό του φίλο στο Rutgers, τους πρώτους εργοδότες του, τον αδελφό του, τους εργαζόμενους στην εταιρεία «ΜΑΝΑ» και τη σύζυγό του.

Ως παραδείγματα ατόμων που κατάφεραν να διακριθούν στην αμερικανική κοινωνία ανέφερε τρεις παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, το γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τους καθηγητές Πάνο και Γεωργία Παπαθωμά. «Όσο κι αν πετύχετε, όσο κι αν πλουτίσετε και γίνετε ισχυροί, ποτέ μην ξεχνάτε από πού έρχεστε. Μην ξεχνάτε το χρέος σας και την υποχρέωσή σας στην κοινωνία, στην πατρίδα και στην κληρονομιά σας. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να προσφέρετε από το να σας προσφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Να είστε γενναιόδωροι με τον χρόνο σας και τα χρήματά σας για χάρη των όσων πιστεύετε. Μην περιμένετε να σας επιστραφεί τίποτα απ’ ό,τι προσφέρετε, παρά μόνο η προσωπική ικανοποίηση ότι κάνατε το σωστό. Κάντε το καλύτερο για να γίνετε καλύτεροι. Αλλά, ποτέ να μη ξεχνάτε την ελληνική κληρονομιά σας, ποτέ να μη ξεχνάτε την Έδρα Ελύτη που πάντα θα χρειάζεται τη βοήθειά σας για να διατηρηθεί, να μορφώνει και να διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό στον κόσμο».

Υπαρξιακή απειλή: «Ποτέ να μη ξεχνάτε την Ελλάδα και την Κύπρο, που σήμερα αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή, όπως και η Κοινότητά μας» ανέφερε ο Νίκος Μούγιαρης, μιλώντας στην εκδήλωση προς τιμή του στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, του Νιου Τζέρσεϊ.

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Οδυσσέας Ελύτης», είπε: «Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνική Διασπορά. Είναι ανάγκη να ενωθούμε. Να δουλέψουμε σκληρά για να γίνουμε ισχυρότεροι και πιο αποδοτικοί στην Κοινότητά μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με το να σάς βοηθήσουμε να γίνετε αρχηγοί. Να ιδρύσουμε θεσμούς, στους οποίους θα πιστέψουν οι άνθρωποι. Γίνετε ενεργοί πολίτες. Βοηθήστε μας να δούμε το φως με την αθωότητα, τον ενθουσιασμό, τον ιδεαλισμό και την απεριόριστη ενέργειά σας».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: