Λόγω της κρίσης η Τουρκία επιχειρεί στροφή προς την Ευρώπη




Η Άγκυρα προβαίνει σε βήματα για την επανεπιβεβαίωση των δεσμών της με τις Βρυξέλλες, παρά την εξοργισμένη ρητορική Τούρκων αξιωματούχων ως προς τη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η Τουρκία από τις ανησυχητικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνει ο Emre Peker σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Turkey Takes Steps Toward Europe».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ali Babacan απέρριψε τις εκκλήσεις Τούρκου Υπουργού και Τούρκων επιχειρηματιών για απομάκρυνση της χώρας από την τελωνειακή ένωση που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης το 1996 με την ΕΕ. Η παρέμβαση Βabacan, τονίζεται, ακολουθεί την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan σχεδιάζει να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες για πρώτη φορά κατά την τελευταία τριετία.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Άγκυρα παραμένουν ανήσυχοι ότι επτά περίπου χρόνια μετά την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων παραμένουν ανεπίλυτα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, η τουρκική κοινή γνώμη που τασσόταν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ έχει ψυχρανθεί και η στήριξη στην τουρκική εισδοχή έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί ότι οι πρόσφατες προσπάθειες για ενίσχυση των σχέσεων εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής με τις όμορες χώρες στη Μ. Ανατολή έχει αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη σε οικονομικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578398570157107116.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

 

EUROSTAT – NEA AYΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στη νέα αύξηση στο 12% του ποσοστού ανεργίας εντός ευρωζώνης κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, προβάλλει ανταπόκριση από το Παρίσι του David Jolly  στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Unemployment in Euro Zone Reaches a Record 12%».

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής  του ING Group, Mark Cliffe, ανατροφοδοτείται συνεχώς ο φαύλος κύκλος που προκαλούν από τη μία πλευρά οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων για τη μείωση του χρέους και την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και από την άλλη πλευρά, το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στην πλειοψηφία των κ-μ της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνεται, οι προσπάθειες για περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας μπορεί να βοήθησαν στην άμβλυνση του πανικού που κατέλαβε πέρυσι την ευρωζώνη, ωστόσο οι μειωμένες κρατικές δαπάνες συρρικνώνουν επίσης τη συνολική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, αποδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία και την αγορά εργασίας.

Υπό την απουσία νέων μέτρων για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τονίζεται, όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη αύριο Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στη Φραγκφούρτη για να εξετάσει εάν τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα ή θα μειωθούν περαιτέρω. Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ακόμη ότι η κρίση της ανεργίας έχει πλήξει περισσότερο τον ευρωπαϊκό νότο, καθώς η Eurostat δηλώνει ότι η Ελλάδα, με την οικονομία της σε ελεύθερη πτώση, παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο ανήλθε στο 26.4%, ενώ μεταξύ των νέων, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 58.4%.

http://www.nytimes.com/2013/04/03/business/global/unemployment-in-euro-zone-reaches-a-record-high-of-12-percent.html?pagewanted=print

 

Για το ίδιο θέμα άρθρο των Brian Blackstone και Alex Βrittain στην έντυπη αμερικανική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «New Signs Point to Deeper Europe Malaise» (σελ. Α10), επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ανεργία σε Ισπανία και Ελλάδα είναι άνω του 25%, ότι οι επιδεινούμενες οικονομίες σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία δυσχεραίνουν τη σταθεροποίηση των υψηλών δημοσίων χρεών, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις στη Νότιο Ευρώπη διαμαρτύρονται υπέρ μιας αποφασιστικότερης απάντησης εκ μέρους της ΕΚΤ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578398090254171184.html#printMode?KEYWORDS=Greece

 

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΓΡΑΦΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οι TIMES αναφέρονται στο ζήτημα της υψηλής ανεργίας στην ευρωζώνη, με επιπλέον 33.000 πολίτες να χάνουν τη δουλειά τους τον Φεβρουάριο και τα επίπεδα της ανεργίας να φτάνουν το 12% και την Ελλάδα να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία (με 26,4%) (“Debt Pushes Eurozone Jobless to Record”). Επιπλέον, σύντομο σχόλιο στην εφ. κάνει λόγο για εκστρατεία που οργανώνει η Louise Cooper της χρηματιστηριακής Cooper City, υπέρ της διάσωσης του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα (τροποποίησης επίσημων στοιχείων). Η κα Cooper συγκεντρώνει υπογραφές ηλεκτρονικά, καθώς εκτιμά ότι η δίωξη Γεωργίου αποτελεί σκάνδαλο. (“City Diary: Add another Lesson to the List”)

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3729393.ece

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/columnists/article3729309.ece

 

ΚΥΠΡΟΣ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Μ. ΣΑΡΡΗ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Στις εξελίξεις που οδήγησαν στην παραίτηση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, εν μέσω των επικρίσεων για τον τρόπο χειρισμού της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο και λίγες μόλις ώρες αφότου ο κ. Σαρρής ολοκλήρωσε αυτό που οι Κύπριοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρόκειται για επιμήκυνση του αρχικού δανείου της Κύπρου, επικεντρώνονται άρθρο της Nektaria Stamouli στην έντυπη αμερικανική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Minister in Cyprus Resigns» και άρθρο των Liz Alderman και James Kanter στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Cyprus Chief of Finance Quits Post».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Κύπριος πρώην Υπουργός δήλωσε ότι παραιτείται προκειμένου να συμβάλει στη διευκόλυνση της ειδικής έρευνας για την εξέταση των γεγονότων που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση στη νήσο. Σύμφωνα με αναλυτές, η παραίτηση Σαρρή αποκρούει προσωρινά μέρος των επικρίσεων με στόχο τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, αλλά δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στις οικονομικές πολιτικές της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας «ανεξαρτήτως του ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Σαρρή, αυτό που χρειάζεται είναι μια αλλαγή πολιτικής» (ΝΥΤ).  Από την πλευρά του, όπως  αναφέρει ο Mujtaba Rahman, ανώτατος αναλυτής του Eurasia Group, «η αξιοπιστία του κ. Σαρρή εκμηδενίστηκε τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο  και σε επίπεδο ξένων ηγετών αφότου υποστήριξε το πρώτο αποτυχημένο σχέδιο για την επιβολή φόρου στους καταθέτες και κατόπιν, επέστρεψε με άδεια χέρια από τη Μόσχα».

Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος αναλυτής, η παραίτηση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών «θα βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να κερδίσει την έγκριση για το δανειακό πρόγραμμα εντός του κυπριακού κοινοβουλίου» (WSJ).

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578398271002056926.html#printMode

http://www.nytimes.com/2013/04/03/business/global/cypriot-finance-minister-resigns.html?pagewanted=print

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα εάν η πολιτική του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin οδήγησε στην οικονομική καταβαράθρωση της Κύπρου, ο Ben Judah, σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην έντυπη αμερικανική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Did Putin sink Cyprus?» (σελ A27), επισημαίνει ότι η ΕΕ βρίθει ευάλωτων φορολογικών παραδείσων, που σχετίζονται με το βαθύτερο πρόβλημα της Ρωσίας: αυτό της άκρατης διαφθοράς και της πολιτικής παράνοιας, που επιβάλλουν τη φυγάδευση τεράστιων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι από το 2008, κεφάλαια άνω των $350 δις μεταφέρθηκαν εκτός Ρωσίας, ενώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η Λευκωσία αποτελούσε το σημαντικότερο παράκτιο λογιστή για τους Ρώσους.

Το 2012, τα επισήμως καταγεγραμμένα κεφάλαια που βγήκαν εκτός Ρωσίας έφθασαν τα $56 δις, ενώ η ίδια η Κεντρική  Τράπεζα του κ. Putin υπολόγισε ότι τα 2/3 του συνολικού ποσού συνδέονται ενδεχομένως με παράνομες δραστηριότητες όπως διακίνηση ναρκωτικών, μίζες και φοροδιαφυγή. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Κύπρος ήταν ο κύριος προορισμός για το 34% των συνολικών ρωσικών επενδύσεων για το έτος 2011, ενώ λογοδοτούσε για το 28% των απευθείας επενδύσεων από ξένους στη Ρωσία.

http://www.nytimes.com/2013/04/03/opinion/putins-role-in-cypruss-collapse.html

 

ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΟΛΛΕΡ

«Ήρθε ο καιρός για μια στέρεη, ενιαία, ενεργό πολιτική και δέσμευση της Ευρώπης με στόχο την επανένωση της Κύπρου, βάσει της σαφούς και κοινής πλέον πεποίθησης ότι αυτή θα αποβεί πλέον υπέρ του ζωτικού συμφέροντος όλων», υποστηρίζει ο Michael Moller, πρώην ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «A Chance to Reunify Cyprus».

Και αυτό γιατί όπως πρεσβεύει ο ίδιος, μια νέα πραγματικότητα έχει πλέον επιβληθεί στους Ελληνοκυπρίους, καθώς η οικονομική κατάσταση στη νήσο είναι δεινή και το άμεσο μέλλον δεν μοιάζει ενθαρρυντικό, εκτός εάν βρεθούν ευφάνταστες λύσεις που βρίσκονται πλέον κοντά. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, ο Moller τονίζει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στον κατεχόμενο βορρά βελτιώνονται και ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας είναι πλέον στενότερες και φιλικότερες, μεταβάλλοντας το πλαίσιο εντός του οποίου το κυπριακό πρόβλημα αντιμετωπιζόταν παραδοσιακά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της Ελλάδας έχουν αλλάξει τις προτεραιότητές της και ότι ο προσανατολισμός της χώρας είναι σταθερά συνδεδεμένος με την Ευρώπη, ενώ αποτελεί σταθερό υποστηρικτή της τουρκικής εισδοχής στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος που πληρώνει αυτή τη στιγμή η Κύπρος για την παρελθούσα χρηματοπιστωτική σχέση συμβίωσης με την Ελλάδα, ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική σχέση Ελλάδας- Κύπρου. «Η Κύπρος διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα- γεωγραφική θέση, φυσικούς πόρους, πληθυσμούς ανώτερης εκπαίδευσης, υποδομές και επί του παρόντος, για μια ακόμη φορά στη μακρόχρονη, πολύπαθη ιστορία της, την προσοχή της διεθνούς κοινότητας», καταλήγει ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για την Κύπρο.

http://www.nytimes.com/2013/04/03/opinion/global/a-chance-to-reunify-cyprus.html?pagewanted=print

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Σύμφωνα με έκθεση του City του Λονδίνου, το σχέδιο εισαγωγής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές από την ΕΕ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για το σύνολο των κυβερνήσεων και των εταιριών των κρατών μελών, ακόμη και των μελών εκείνων που δεν έχουν συμφωνήσει να προσχωρήσουν στο μέτρο (ΗΒ, Λουξεμβούργο, Σουηδία). Αν και τα εταιρικά ομόλογα θα επηρεαστούν σε μικρότερο βαθμό από τα κρατικά, οι εταιρίες που εδράζουν σε χώρες μέλη όπου δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο θα επηρεαστούν περισσότερο από τις εταιρίες που βρίσκονται στις υπόλοιπες χώρες.

Σχετικό δημοσίευμα δημοσιεύουν οι FINANCIAL TIMES (“City Study Slams EU Transaction Tax”).

http://www.ft.com/cms/s/0/4bb9adda-9b9d-11e2-8485-00144feabdc0.html#axzz2PNkndgCC

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της TELEGRAPH (“PRA Rescues UK Accounts of Cypriot Bank”) η βρετανική Αρχή Χρηστής Ρύθμισης (PRA) αποφάσισε για τη μεταφορά των λογαριασμών των τεσσάρων υποκαταστημάτων της Λαϊκή Τράπεζας στο ΗΒ στην Τράπεζα Κύπρου του ΗΒ, ώστε να προστατευθούν υπό τις τραπεζικές αρχές της Βρετανίας και να μην υποστούν οι Βρετανοί καταθέτες αντίστοιχο κούρεμα.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9968092/PRA-rescues-UK-accounts-of-Cypriot-bank.html

 

Συντάκτες:  Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: