Λαγκάρντ: Η απόφαση του Γιούρογκρουπ ελήφθη μόνο για την Κύπρο!




Η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει μοντέλο για άλλες χώρες, είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Aπαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα αποτελέσει υπόδειγμα, η κ. Λαγκάρντ απάντησε αρνητικά:«Καμία λύση για την Κύπρο δεν θα αποτελέσει υπόδειγμα. Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρο και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώθηκαν κατά τον τρόπο που έγινε κι έπρεπε να είναι δεν είναι μοντέλο για άλλες χώρες», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη για τους εξής λόγους: Το μέγεθος του (τραπεζικού) τομέα, πολύ περιορισμένος όγκος κι αριθμός ομολογιούχων που καθιστούν την αναδιάρθρωση πολύ εξειδικευμένη. Αρα, δεν είναι μοντέλο».

            Η γενική διευθύντρια δήλωσε ότι η παγκόσμια κρίση δημιούργησε μία οικονομία τριών ταχυτήτων, τονίζοντας παράλληλα ότι “έχουμε αποφύγει τα χειρότερα”.

            Η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ των τριών ζωνών είναι πολύ έντονες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που τα πηγαίνουν καλά, εκείνες που εφαρμόζουν επιτυχώς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές και αυτές που παραμένουν προβληματικές και έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Στην πρώτη κατηγορία τοποθέτησε την ανατολική Ασία, στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία και στην τρίτη την ευρωζώνη μαζί με την Ιαπωνία.

            Για την ευρωζώνη τόνισε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα και ως μοναδικές επιλογές ανέφερε τη συνέχιση της πολιτικής για δημοσιονομική εξυγίανση και για τραπεζική ενοποίηση, σημειώνοντας την αναγκαιότητα για ανάπτυξη και για “αρκετή δουλειά” που απαιτείται να γίνει σε ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να έχει περιθώρια να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. “Από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η ΕΚΤ είναι η μόνη που σαφώς έχει ακόμα περιθώρια ελιγμών”, όπως είπε.

Η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας και εξέφρασε ξανά την ανησυχία της για την ύφεση στην ευρωζώνη. Επίσης, σημείωσε ότι σε πολλές χώρες η πρόοδος στις αγορές δεν έχει συνοδευτεί και με πρόοδο στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων. “Δεν αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πολύ υψηλότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι” τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “αντιμετωπίζουμε νέους και παλιούς κινδύνους”.

            Στο μεταξύ, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών και της ομάδας των G20, αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, επαναβεβαιώνεται η δέσμευσή για αποφυγή ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: