Κύπρος: Αμεσες και αποφασιστικές δράσεις για τη γρήγορη έξοδο από την κρίση




Ο Κύπριος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Cyprus Finance Minister: We’ll Do Everything It Takes») επεσήμανε ότι «όσο πιο άμεσες και αποφασιστικές είναι οι δράσεις μας τώρα, τόσο πιο σύντομα θα εξέλθουμε από την δύσκολη περίοδο» προσθέτοντας ότι «η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και στην καρδιά της ΕΕ. Αυτός είναι ο προορισμός μας. Θα πρέπει να κάνουμε ότι απαιτείται για να διορθώσουμε τις ανισορροπίες και να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη».

Ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ και για την λήψη μέτρων που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Διαθέτουμε κάποιες παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως τον τουρισμό και την ναυτιλία, που θα μπορούσαμε, μέσω κινήτρων, να αναπτύξουμε περεταίρω. Υπάρχουν επίσης νέες ελπιδοφόρες προοπτικές στον ενεργειακό τομέα και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξή του με πολύ προσεκτικά βήματα, το συντομότερο δυνατό» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία και το δάνειο που παρείχε στην Κύπρο η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι «υπήρχε επαφή με την Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και τα νέα είναι ευχάριστα». «Είμαστε ευγνώμονες, σημείωσε, που η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να παρατείνει και να προσφέρει καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για το δάνειο και είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».

http://www.cnbc.com/100639601

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000161289&play=1

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η περίπτωση της Κύπρου, ισχυρίζεται ο James Mackintosh στους FINANCIAL TIMESCyprus: Storm in a Mediterranean Tea Cup?»), παρουσίασε μια μοναδική ευκαιρία επιμόρφωσης του ιδιωτικού τομέα. Επρόκειτο για μια μικρή οικονομία με προβλήματα που δεν θα δημιουργούσαν επισφάλειες στην ευρύτερη οικονομία και έτσι αποφασίστηκε ότι οι τράπεζες της δεν θα διασωθούν. Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι καταθέτες μένουν όταν τους δίνονται κρατικές εγγυήσεις. Αν μια τράπεζα δεν επιβιώνει χωρίς αυτές, τότε καταστρέφεται. Ενδέχεται οι ευρωπαϊκές αρχές να έχουν κάνει ακόμη ένα λάθος και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να παραμένει τόσο αδύνατο, ώστε να μην μπορεί να επιβιώσει χωρίς κρατικές εγγυήσεις.

Ο επικεφαλής τους Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα που λήφθησαν σχετίζονται με το γεγονός ότι η κρίση φαινόταν να έχει ξεπεραστεί. Αν έχει δίκιο, μόνο οι συστημικά σημαντικές τράπεζες στις συστημικά σημαντικές χώρες θα διασώζονται από δω και στο εξής. Αν έχει άδικό και οι πιστωτές και καταθέτες καταφύγουν σε ασφαλέστερες επενδύσεις, αναμένεται και νέα τραπεζική κρίση και παρέμβαση της ΕΚΤ.

http://www.ft.com/cms/s/0/d1b4ffb8-a2c1-11e2-9b70-00144feabdc0.html

Ο Tim Worstall σε άρθρο γνώμης για το FORBES («Cyprus might be going bust again. Already»), εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, η Κύπρος επιβαρύνεται επιπλέον με €6 δις, ‘τεράστιο’ ποσό που δεν είχαν προβλέψει εξαρχής οι τεχνοκράτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο ίδιος διαβλέπει δόλο και εκτιμά πως το ποσό αποκρύφτηκε από τους δανειστές της Κύπρου, ώστε να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση της σε υπογραφή του πακέτου διάσωσης. Κανείς εκτός τρόικας δεν πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις ανάπτυξης και τα οικονομικά στοιχεία που καταγράφονται στην ανάλυση βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους διέρρευσαν εν μία νυκτί.

Η εξεύρεση ενός τόσο μεγάλου ποσού θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και θυσίες, ώστε να είναι ίσως προτιμότερη η αποχώρηση από το ευρώ. Μια έξοδος της Κύπρου θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να χάσει μεγάλα ποσά και έτσι θα μείωνε αναγκαστικά το ‘κούρεμα’ που θα έπρεπε να δεχτούν οι υπόλοιποι δανειστές, οι οποίοι δεν θα χάσουν σε μια τέτοια περίπτωση τα χρήματά τους, απλώς θα τα λάβουν σε νέο νόμισμα!

http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/04/12/cyprus-might-be-going-bust-again-already/ 

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: