Καμία απάντηση από το γενικό εισαγγελέα της Κύπρου για την υπόθεση του υιού του…




Πέρασαν σχεδόν 36 ώρες από την κυκλοφορία της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», η οποία κατήγγειλε τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, ότι ανέστειλε ποινική δίωξη εναντίον του υιού του, και ο κ. Πέτρος Κληρίδης δεν εδέησε να απαντήσει για το σοβαρότατο αυτό θέμα. Σε άλλες χώρες, ο γενικός εισαγγελέας θα είχε παραιτηθεί πάραυτα.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης, που προκάλεσε σοκ σε πολιτικούς και νομικούς κύκλους της κυπριακής πρωτεύουσας, έφτασαν στους δημοσιογράφους λεπτομέρειες και αυτής της υπόθεσης, αλλά και άλλων που έχουν σχέση με πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου αλλά και άλλους συγγενείς του κ. Κληρίδη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον κυπριακό λαό. Και αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής», πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος γράφει στο σημερινό της φύλλο τα εξής:

«Μείζον θέμα δημιουργείται από την ενέργεια του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη να αναστείλει την ποινική δίωξη του γιου του που εκκρεμούσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Ο γιος του κ. Κληρίδη, Χριστόδουλος, ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, ανακόπηκε από αστυνομικούς για έλεγχο στις 11/6/2011 όπου διαπιστώθηκε να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλης, με ανασταλείσα άδεια κυκλοφορίας και χωρίς Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Οχήματος.

            Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής», ο γενικός εισαγγελέας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, με επιστολή του προς το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 29/11/2011, καταχώρησε αναστολή ποινικής δίωξης, απαλλάσσοντας από τις κατηγορίες το γιο του, με πιο σοβαρή, βεβαίως, την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλης, όπου το δικαστήριο δύναται να επιβάλλει και ποινή φυλάκισης.

            Η καταδίκη του θα έπληττε ανεπανόρθωτα και την καριέρα του ως δικηγόρου.

            Η ποινική υπόθεση που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη, 34 χρονών από την Λευκωσία, φέρει τον αριθμό καταχώρισης 40557/11. 

            Όπως επισημαίνει το «Έθνος της Κυριακής», επικοινώνησε την περ. Παρασκευή με το γενικό εισαγγελέα  για να έχει και τη δική του άποψη για την υπόθεση, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει.

            Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία που είχε μαζί του ο Έλληνας συνάδελφος, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι δεν κατανοεί γιατί κάποιος που είχε να καταγγείλει κάτι εναντίον του το έκανε, όχι στην Κύπρο, άλλα στην Ελλάδα, και ζήτησε ευγενικά από το συνάδελφο να μην τον ενοχλήσει ξανά για το θέμα αυτό.

            Χθες προσπαθήσαμε κατ’ επανάληψη να επικοινωνήσουμε με τον κ. Κληρίδη τηλεφωνικώς, ωστόσο δεν τύχαμε καμίας ανταπόκρισης», αναφέρεται στο κείμενο του «Φιλελεύθερου».

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/140115/anesteile-ti-dioxi-tou-giou-tou-o-g-eisangeleas#sthash.7A6SfFP4.dpuf

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Σοβαρό ζήτημα -τουλάχιστον ηθικής τάξης- που τραυματίζει το κύρος του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, συνιστά η αποκάλυψη ότι ο Πέτρος Κληρίδης είχε παύσει ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον του γιου του Χριστόδουλου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στη διάθεση του «Εθνους της Κυριακής», ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου -κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων του-, με απόφαση που εξέδωσε στις 29 Νοεμβρίου του 2011 απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε τον γιο του, για αδικήματα που δεν φαίνονται σοβαρά αλλά πάντως θα μπορούσαν να πλήξουν την καριέρα του ως δικηγόρου.

Η κυπριακή αστυνομία έχει ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη δικηγόρου, 34 ετών, για την υπόθεση με αριθμό καταχώρισης «Ποιν.Υποθ. 40557/11» η οποία αφορούσε αδίκημα που τελέσθηκε στις 11/06/2011.Τα αδικήματα που πρόεκυψαν κατόπιν ελέγχου από αστυνομικούς αφορούσαν οδήγηση έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ (Αλκοόλη 40/22), «ανασταλείσα άδεια κυκλοφορίας» και «χωρίς Μ.Ο.Τ.» (Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Οχήματος).

Στις 29 Νοεμβρίου του 2011, με απόφασή του ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αναστέλλει την ποινική δίωξη που είχε δρομολογηθεί εναντίον του γιου του.

Οπως αναφέρει το έγγραφο που καταχωρήθηκε από τη «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας», διατάσσεται η «Αναστολή Ποινικής Δίωξης (Noile prosequi) σύμφωνα με το Αρθρο 113.2 του Συντάγματος και το Αρθρο 154(1) του Κεφ. 155. Η αναστολή αφορά την Ποιν. Υποθ. 40557/11, της Αστυνομίας εναντίον του Χριστόδουλου Κληρίδη, Δικηγόρου, 32 ετών» (αναφέρονται επίσης η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και ο αριθμός δελτίου ταυτότητας). Και η απόφαση του Πέτρου Κληρίδη αναφέρει τα εξής:

Ασκώντας τις εξουσίες που μου χορηγεί το Αρθρο 113.2 του Συντάγματος και το άρθρο 154.1 του πιο πάνω Νόμου, πληροφορώ το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ότι η Δημοκρατία διακόπτει τη διαδικασία εναντίον του Χριστοδούλου Κληρίδη από τη Λευκωσία κατηγορουμένου στην πιο πάνω υπόθεση.

Πέτρος Κληρίδης

Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας .

Ημερομηνία: 29 Νοεμβρίου 2011.

Χωρίς βεβαίως να συνδέονται οι δύο υποθέσεις, σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Π. Κληρίδης, ο οποίος θεωρείται εξαίρετος νομικός και αδιάβλητος δικαστικός και υπηρετεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα από τον Μάιο του 2005, είχε αποφασίσει να μην αρθεί η ασυλία του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί.

Βαρύ κλίμα

Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου 2011 και ενώ υπήρχε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα εναντίον του Δ. Χριστόφια ο κ. Κληρίδης όχι μόνο δήλωνε ότι δεν συντρέχουν λόγοι άρσης της ασυλίας του αλλά γνωμοδοτούσε και για το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης εναντίον του Προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να διωχθεί για αδίκημα τελεσθέν εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του».

Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως και εφόσον δεν υπάρχει μια απολύτως πειστική απάντηση για τους λόγους που η Ποιν. Υποθ. 40557/11 δεν εκδικάστηκε και ανεστάλη η δίωξη με απόφαση του κ. Κληρίδη, θα παραμένει μια δυσάρεστη «σκιά» που θα απλώνεται πάνω από τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο πολύπειρος δικαστικός καλείται ανεπηρέαστος και χωρίς δεσμεύσεις να προχωρήσει στην αναζήτηση και στον καταλογισμό των ευθυνών για τη σημερινή κατάρρευση της Κύπρου.

Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου Π. Κληρίδη για να έχει και τη δική του άποψη για την υπόθεση, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει. Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία που επιχειρήσαμε να έχουμε μαζί του, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν κατανοεί γιατί κάποιος που είχε να καταγγείλει κάτι εναντίον του το έκανε, όχι στην Κύπρο, άλλα στην Ελλάδα» και ζήτησε ευγενικά να μην τον ενοχλήσουμε ξανά για το θέμα αυτό.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Ερωτήματα γέννησε η έκθεση του Οίκου Alvarez & Marsal

Περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις έδωσε στη Λευκωσία η δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης του διεθνούς Οίκου Alvarez & Marsal που τελικά μάλλον με πολιτικά κίνητρα αντιμετώπισε την κρίση και εστιάζει κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου παρά στη Λαϊκή, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Αθ. Ορφανίδη.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου, η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrom και η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία φαίνεται να αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων αν και έχει ήδη τύχει δικαστικής διερεύνησης στο Βουκουρέστι.

Μόνον η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή της Marfin-Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής, τον Μάρτιο του 2011. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει υπάρξει καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο.

Πολλά ερωτηματικά όμως αφήνει το εύρημα της A&M, ότι στον υπολογιστή του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Ηλιάδη, είχε χρησιμοποιηθεί λογισμικό διαγραφής στοιχείων ενώ στον υπολογιστή του Χριστάκη Πατσαλίδη, ανώτερου στελέχους Treasury του ομίλου, διαπιστώθηκε μαζική διαγραφή στοιχείων που μπορεί να έφθανε και τα 13.000 έγγραφα…

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63808923

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: