Νίκος Μούγιαρης: Η Χρυσή Αυγή δεν γίνεται αποδεκτή από την Ομογένεια της Αμερικής




«Αυτοί οι άνθρωποι και οι ιδέες τους δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτοί από την κοινότητά μας καθώς τα πιστεύω τους είναι ξένα προς τα δικά μας πιστεύω και με τον τρόπο ζωής μας». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Νίκος Μούγιαρης, συνιδρυτής του American Leadership Council, με έδρα το Σικάγο με δηλώσεις που έκανε στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Helena Smith σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα στην εφημερίδα με τίτλο «Greece’s neo-Nazi Golden Dawn goes global with political ambitions» αναφέρει ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ενθαρρυμένο από την δημοσκοπική επιτυχία του στην Ελλάδα, επιθυμεί να απλώσει τώρα τα πλοκάμια του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελληνική Διασπορά, «δημιουργώντας πυρήνες σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Το εξτρεμιστικό κόμμα, που έχει σφυρηλατήσει δεσμούς με τους Βρετανούς νεοναζιστές από τη δεκαετία του ’80, άρχισε να ανοίγει γραφεία στην Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Η διεθνής της δράση έρχεται ως συνέχεια διαφόρων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι παγιώνει τη θέση της ως τρίτο κόμμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ διαθέτει ήδη 18 βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή, της οποίας το σήμα μοιάζει με την σβάστικα, ενώ τα μέλη της απευθύνουν συχνά ναζιστικούς χαιρετισμούς, αυτοχαρακτηρίζεται ως η δύναμη που προτίθεται να ανατρέψει τη διεφθαρμένη καθεστηκυία τάξη. Κατόρθωσε μάλιστα να ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με την στήριξη, όπως υποστηρίζουν διάφορε φήμες, πλούσιων εφοπλιστών.

Τώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην διεθνή της επέκταση, με το άνοιγμα αρχικά, τον προηγούμενο μήνα, γραφείου στη Γερμανία, και τον προγραμματισμό παραρτημάτων στην Αυστραλία. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, έχει δηλώσει ότι αποφασίστηκε το άνοιγμα παραρτημάτων «όπου υπάρχουν Έλληνες».

Όπως επεσήμανε σε ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη και γι’ αυτό το σκοπό σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα επίσκεψη βουλευτών μας στην Αυστραλία».

Η διεθνής εκστρατεία της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζεται ωστόσο με αποτροπιασμό και λοιδορία από επιφανή μέλη της Ελληνικής Διασποράς, που εκπροσωπούν τις ελληνικές κοινότητες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο.

«Δεν βλέπουμε κανένα ‘χρυσάφι’ στη Χρυσή Αυγή» επεσήμανε ο πατέρας, Alex Karloutsos, μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της αμερικανικής ελληνικής κοινότητας στο Southampton της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι «ο εθνικισμός, ο φασισμός και η ξενοφοβία δεν αποτελούν μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Δημήτρης Ψαρράς, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» υποστηρίζει ότι «η Χρυσή Αυγή δεν μοιάζει με κανένα από τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, ενώ από την ίδρυσή της, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει πάντα το ένα μάτι της στραμμένο στο εξωτερικό», συμπληρώνοντας ότι «παρόμοιες οργανώσεις στη Ρωσία και στην Ευρώπη έχουν παράσχει στο κόμμα την ιδεολογική και ενίοτε οικονομική στήριξη για την έκδοση βιβλίων και περιοδικών. Μετά την μακρόχρονη εισαγωγή ναζισμού επιθυμεί τώρα να εξάγει τον ναζισμό». Η διείσδυση στις κοινότητες του εξωτερικού δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της, αλλά και στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, όπως και νέων ψηφοφόρων, στην περίπτωση που δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ψαρρά «η Χρυσή Αυγή δεν επιζητά να καταστεί απλά κεντρικός πόλος μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας των νεοναζιστών, γεγονός που αποποιείται με σθένος δημόσια», μολονότι κομματικά της στελέχη συναντώνται τακτικά με νεοναζιστές από την Ιταλία, την Γερμανία και την Ρουμανία, « αλλά επιθυμεί την διάδοσή της επιρροής της παγκόσμια».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Χρυσή Αυγή επιθυμεί να διεισδύσει στις πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Αναστάσιο Τάμη, «πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία καθώς υπάρχει (στην Αυστραλία) ένα μεγάλο απόθεμα συντηρητικών πολιτών, πρώην βασιλικών και χουντικών, που είναι απογοητευμένοι από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και να αναζητούν τρόπους να το εκφράσουν. Υπάρχουν εθνικιστές που αισθάνονται προδομένοι από την Ελλάδα, σχετικά με την Μακεδονία, την Κύπρο και την ελληνική μειονότητα στην βόρειο Ήπειρο, ενώ αδυνατούν να διαβλέψουν την φασιστική πλευρά του κόμματος. Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να τους προσεταιριστεί».

Ο Αναστάσιος Τάμης θεωρεί ωστόσο ότι δεν πρόκειται να βρει μεγάλη απήχηση η Χρυσή Αυγή στην Αυστραλία, μολονότι έλαβε γρήγορα τη στήριξη του αυστραλιανού ακροδεξιού κόμματος. Όπως επεσήμανε επιφανές μέλος της ελληνικής κοινότητας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία που δεν επιθυμεί την έλευση της Χρυσής Αυγής. Ελληνικές αριστερές οργανώσεις της Αυστραλίας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την συγκέντρωση υπογραφών ώστε να ασκήσουν πιέσεις στον Αυστραλό υπουργό μετανάστευσης για να απαγορεύσει την είσοδο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη χώρα.

Παρόμοια ήταν η υποδοχή και στον Καναδά, όπου η Χρυσή Αυγή άνοιξε παράρτημα τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι Ελληνοκαναδοί την χαρακτήρισαν ως ένα «μαύρο σημάδι».

Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις στο άνοιγμα γραφείων στη Νέα Υόρκη, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς, όπου σημαντικοί εκπρόσωποι της κοινότητας κατήγγειλαν την νεοναζιστική οργάνωση, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Ελλάδας κατά της ναζιστικής γερμανικής κατοχής.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/01/greece-golden-dawn-global-ambitions

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΕ – ΕΠΕΙΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΥ TIMES

“Η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο υπογραμμίζει το περίεργο και επικίνδυνο φαινόμενο τραπεζικών συστημάτων που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ότι οι οικονομίες στις οποίες βασίζονται και ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών ήταν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν επταπλάσια της κυπριακής οικονομίας», υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Cyprus Was Not an Exception».

Ωστόσο, συνεχίζει η σύνταξη της εφημερίδας, η Κύπρος δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση στην ευρωζώνη, καθώς τόσο το Λουξεμβούργο (με τραπεζικούς λογαριασμούς 22 φορές μεγαλύτερους του ΑΕΠ του) και η Μάλτα (με τραπεζικούς λογαριασμούς οκταπλάσιους του μεγέθους της οικονομίας της) εντάσσονται  στην ίδια περίπτωση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες σε Λουξεμβούργο και Μάλτα, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στην ιδιοκτησία ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, είναι υγιέστερες από τις αντίστοιχες κυπριακές.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τονίζει η σύνταξη της ΝΥΤ, η ευρωζώνη πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει το έργο μιας ενιαίας τραπεζικής ένωσης που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να επιτηρεί μεγάλες τράπεζες αντί να αναθέτει το συγκεκριμένο ρόλο σε εθνικούς διαμορφωτές πολιτικής, που ίσως αποδεικνύονται υπερβολικά προστατευτικοί. Παράλληλα, η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει μια κοινή διαδικασία για την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών, που θα μειώσει το ρίσκο μιας νέας πανωλεθρίας κατά τα κυπριακά πρότυπα. Τέλος, προσθέτει το συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας, μια τραπεζική ένωση θα προσφέρει στους καταθέτες μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως προς την εγγύηση των ασφαλισμένων καταθέσεών τους, αίσθημα που διαταράχθηκε έντονα από τις κυπριακές εξελίξεις.

http://www.nytimes.com/2013/04/02/opinion/cyprus-is-not-an-exception.html?_r=0&pagewanted=print

 

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ BLOOMBERG – Ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Cyprus’s Dangerous, Necessary Capital Controls» αναφέρεται στον αναγκαστικό αλλά επικίνδυνο έλεγχο ροής κεφαλαίων στην Κύπρο, ο οποίος δημιουργεί αυτομάτως δύο κατηγορίες ευρώ, καθώς οι καταθέτες της νήσου δεν μπορούν πλέον να διαχειρισθούν κατά βούληση τα χρήματά τους.

Το ατυχές αυτό μέτρο είναι εύκολο, όπως επισημαίνεται, να επιβληθεί, δύσκολο να εφαρμοσθεί, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να αρθεί. Η Ισλανδία είχε υιοθετήσει έκτακτα μέτρα ελέγχου ροής των κεφαλαίων το 2008, τα οποία, πέντε χρόνια μετά, βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.

Οι Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει αρχικά ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για μια εβδομάδα, αλλά αναθεώρησαν γρήγορα το χρονοδιάγραμμα για ένα μήνα, ενώ κανείς δεν πιστεύει ότι και το νέο θα τηρηθεί, καθώς ενδεχόμενη άρση του θα οδηγούσε στην μετακίνηση των κεφαλαίων σε ασφαλέστερους προορισμούς, συμπαρασύροντας ακόμη και τις εγγυημένες, από το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ, καταθέσεις.

Η επιβολή ελέγχου στην ροή των κεφαλαίων απέκοψε την Κύπρο από την νομισματική ένωση, καθώς ένα ευρώ, κατατεθειμένο σε μια κυπριακή τράπεζα δεν έχει πλέον την ίδια αξία με ένα ευρώ στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα νόμισμα που δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί, δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλο νόμισμα, και επομένως πρόκειται για ένα ευρώ δεύτερης κατηγορίας. Οι συνέπειες αναμένεται να είναι επώδυνες καθώς αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν τώρα για μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου ανάλογης της ελληνικής. Για όσο διάστημα βρίσκεται σε ισχύ ο έλεγχος κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε κυπριακά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ή σε άμεσες επενδύσεις σε κυπριακές επιχειρήσεις.

Το κύριο άρθρο εφιστά την προσοχή και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, που διαθέτουν τραπεζικό σύστημα πολλαπλάσιο του ΑΕΠ, για τους κινδύνους στη περίπτωση μιας ανάλογης κρίσης, ενώ αποδίδει τις αιτίες κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο η μόνη λύση για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων στην Ευρώπη είναι η δημιουργία μιας αρχής που θα διαθέτει δικαιοδοσία ελέγχου των τραπεζών, ανάλογη με αυτήν της αμερικανικής Federal Deposit Insurance Corporation, όπως και η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, ένα σχέδιο που αναβάλλεται εκ νέου λόγω της κόπωσης από τα σχέδια διάσωσης.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, ο έλεγχος στη ροή κεφαλαίων στην Κύπρο δημιουργεί ρήγμα στη δομή του κοινού νομίσματος, καθώς δεν ισχύουν πλέον οι ίδιες προϋποθέσεις ζωής, εργασίας και μετακίνησης στα 17 κ-μ της Ευρωζώνης. Εάν οι καταθέτες, στις υπόλοιπες χώρες του κοινού νομίσματος, αρχίσουν να ανησυχούν για την ασφάλεια των δικών τους καταθέσεων τότε θα μπορούσε να απειληθεί με κατάρρευση ολόκληρη η Ευρωζώνη.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-01/cyprus-s-dangerous-necessary-capital-controls.html

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Π. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΗΝ FT

Συνέντευξη του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας FINANCIAL TIMES, με τίτλο «Cyprus bank chief seeks to allay fears», στην οποία ο Κύπριος οικονομολόγος προσπαθεί αφενός να αποφύγει την ευθύνη για το τραπεζικό χάος στην Κύπρο, αφετέρου, υπόσχεται σταδιακή άρση των ελέγχων στα τραπεζικά κεφάλαια και υποβαθμίζει τον κίνδυνο εκροής κεφαλαίων από τη χώρα μόλις αρθεί ο τραπεζικός έλεγχος. Συγκεκριμένα, στην πρώτη του συν/ξη μετά την κλιμάκωση της κρίσης στο νησί τον περασμένο μήνα, ο κ. Δημητριάδης αρνείται το ενδεχόμενο εκροής καταθέσεων από τη στιγμή που θα χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, το σχέδιο διάσωσης θα μετατρέψει την Τράπεζα της Κύπρου σε «μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες παγκοσμίως» και «από τη στιγμή που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει πόσα καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι κυπριακές τράπεζες, δεν θα υπάρχει λόγος για ανάληψη καταθέσεων». Παράλληλα, αναφερόμενος στις ανησυχίες ότι οι απώλειες θα αγγίξουν το 60% – άνω του αναμενόμενου 40%-, ο Κύπριος τραπεζίτης δηλώνει ότι το 22.5% των καταθέσεων που θα δεσμευτεί σε ειδικό ταμείο άνευ τόκων θα προσφέρει μια πολύ ουσιαστική εξομάλυνση.

Τέλος, ο κ. Δημητριάδης επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τους όρους της δανειακής συμφωνίας και επιρρίπτει τις ευθύνες σε πολιτικούς εντός και εκτός Κύπρου. «Μεγάλη μερίδα του κόσμου και πολλοί πολιτικοί βρίσκονται σε σύγχυση για το ποιος έπραξε τι. Αυτό που πράξαμε ήταν να εφαρμόσουμε, με πολύ οργανωμένο τρόπο, ό,τι συμφωνήθηκε με το Eurogroup. Δεν συμμετείχαμε στη συγκεκριμένη απόφαση. Επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση. Υποπτεύομαι ότι όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη, θα κατανοήσει ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου διαδραμάτισε πλήρη ρόλο στη σταθεροποίηση της κρίσης», τόνισε. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι κληρονόμησε έναν τραπεζικό τομέα που ήταν το θύμα «μιας περιττής και σε ορισμένες περιπτώσεις παράτολμης» διεύρυνσης. Την περίοδο εκείνη, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αιτηθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Από τη στιγμή εκείνη και μετά, προειδοποίησα μέσω διαφόρων συνεντεύξεων, συνομιλιών και δηλώσεών μου για την άμεση ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόϊκα», συμπλήρωσε ο Δημητριάδης.

http://www.ft.com/cms/s/0/d1b845f8-9aea-11e2-97ad-00144feabdc0.html

ΚΥΠΡΟΣ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΡΟΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή ελέγχου στα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών, άρθρο των Alkman Granitsas και Stelios Bouras στην έντυπη αμερικανική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cypriots Cast Blame as Meltdown Probe Begins» (σελ. Α8) επισημαίνει το σκάνδαλο με τη εκροή σημαντικών καταθέσεων εκτός Κύπρου τις τελευταίες ημέρες πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως τονίζεται, παρότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μπλόκαρε το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών καταθέσεων εκτός χώρας μετά τη σύναψη της αρχικής συμφωνίας, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήγειραν υπόνοιες ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εγκατέλειψαν τη χώρα μέσω νομικών κενών, παραβιάζοντας την απαγόρευση. Μεταξύ άλλων αναφορά γίνεται στην επιχείρηση υπό την επωνυμία «Α. Λούτσιος», η οποία δραστηριοποιείται σε τομείς που εκτείνονται από εισαγωγές αυτοκινήτων έως κτηματομεσιτικές υποθέσεις και στην οποία συνιδιοκτήτης είναι συγγενής του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ειδική τριμελής επιτροπή από πρώην δικαστές, στους οποίους ανατέθηκε η διερεύνηση των συμβάντων που οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση, έλαβε αντίτυπο με λίστα 132 εταιρειών που απέσυραν καταθέσεις από την Λαϊκή Τράπεζα και τις προώθησαν στο εξωτερικό, λίγες μόλις ημέρες πριν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μπλοκάρει τις συναλλαγές.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324020504578396764228107732.html

ΚΥΠΡΟΣ – ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Ο Joshua Chaffin σε ανταπόκρισή του από την Λευκωσία στους FINANCIAL TIMES με τίτλο «Northern Cyprus watches neighbour’s anguish» παραθέτει δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των κατεχομένων στην Κύπρο, Hasan Gungor, όπου αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα είναι επώδυνη» σημείωσε ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι «θα πρέπει να αναδιοργανώσουν την οικονομία τους, μολονότι δεν πιστεύω ότι μπορούν να εφεύρουν ‘κάτι καινούργιο’».

Φέτος, όπως επισημαίνεται, στο δημοσίευμα είναι η 50η επέτειος της κυπριακής διαμάχης που ξεκίνησε το 1963 και η 45η των άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.  Η όποια πρόοδος πάγωσε μετά την απόρριψη από τους Ε/Κ του σχεδίου Αννάν, το 2004, το οποίο είχε επικυρώσει ο βορράς.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου οι Ελληνοκύπριοι εισήλθαν σε μια περίοδο οικονομικής άνθησης, εντάχθηκαν στην ΕΕ και υιοθέτησαν το ευρώ, παγιώνοντας τις σχέσεις τους με τις πλούσιες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Οι λιγότεροι και φτωχότεροι Τ/Κ, των οποίων η κυβέρνηση αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, βρέθηκε σε καθεστώς ημι-απομόνωσης.

Σήμερα μετά το σχέδιο διάσωσης των 10 δις ευρώ που επιβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και το οικονομικό σοκ που το συνόδευσε, παρουσιάζονται νέες δυνατότητες.

«Αυτό που συνέβη στον νότο δεν καλό, δεν είναι ευχάριστο» δήλωσε ο Gunay Cerkez, επικεφαλής του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «ίσως υπάρξει ένα ενδεχόμενο όφελος από αυτό, εάν οι δρώντες αντιμετωπίσουν τα γεγονότα και την πραγματικότητα ως μια ανάγκη για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στη σχέση βορρά-νότου, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διασχίζουν τα σύνορα για να αποσύρουν χρήματα από τα ΑΤΜ των κατεχομένων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι εργάτες εγκαταλείπουν τον νότο λόγω της ανεργίας. Σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας ανάπτυξης.

Ενδεχόμενη επίλυση επίσης του Κυπριακού θα καθιστούσε ευκολότερη την αξιοποίηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν σήμερα αντικείμενο διεκδικήσεων.

http://www.ft.com/cms/s/0/cc82bb10-9868-11e2-a853-00144feabdc0.html#axzz2PIfnBg8Z

ΚΥΠΡΟΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Την ανησυχία πολλών Κυπρίων ότι η κυπριακή κρίση χρέους δεν θα επηρεάσει μόνο την ικανότητα προσέλκυσης ξένων καταθέσεων και επενδύσεων, αλλά θα έχει επιπτώσεις και στον τουριστικό τομέα της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις αντιστοιχεί στο περίπου 10% του ΑΕΠ της χώρας, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λεμεσό του James Angelos στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cypriots Hope Tourism Remains an Economic Buoy».

Πέρυσι, η Κύπρος υποδέχτηκε περίπου 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων, οι κρατήσεις αναμένονται να παρουσιάσουν πτώση λόγω της αρνητικής δημοσιότητας για την Κύπρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος στις αρνητικές προβλέψεις, που επικαλείται το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία στα τέλη του καλοκαιριού του 2012 είχε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς οι καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι οι τιμές σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα μειώνονταν λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323501004578387041859458344.html

Tο αίσθημα βαθιάς προδοσίας από την ΕΕ που βιώνουν πολλοί Κύπριοι πολίτες και το άγχος τους για το οικονομικό μέλλον του τόπου, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λευκωσία της Liz Alderman στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Cypriots Feel Betrayed by European Union».

Η ανταπόκριση επισημαίνει μεταξύ άλλων την έλλειψη ‘πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης’ που αισθάνονται σήμερα οι περισσότεροι Κύπριοι, λόγω των τραπεζικών εξελίξεων. Αναφορά γίνεται επίσης στην ευμάρεια που χαρακτήριζε μέχρι πρότινος την Κύπρο, ευμάρεια που ήταν ίσως επίπλαστη, αλλά δεν αιτιολογεί τον πλήρη οικονομικό εξοστρακισμό από την ΕΕ που πολλοί Κύπριοι δηλώνουν ότι βιώνουν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη νήσο. 

http://www.nytimes.com/2013/04/02/business/global/cypriot-middle-class-feels-betrayed-by-europe-union.html?pagewanted=all&_r=0

ΚΥΠΡΟΣ – ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

 

Σύμφωνα με προσχέδιο της δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο που γνωρίζει η WSJ, οι διεθνείς δανειστές άμβλυναν τους όρους του δανειακού πακέτου για την Κύπρο, παραχωρώντας στη Λευκωσία ένα επιπλέον έτος προκειμένου αυτή να εκπληρώσει τους στόχους περί προϋπολογισμού, αναφέρει άρθρο του Stelios Bouras στην έντυπη αμερικανική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cyprus Bailout Terms Ease» (σελ. Α8).

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ευρωζώνη και ΔΝΤ δήλωσαν ότι η Κύπρος θα πρέπει να τηρήσει έως το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 4% – αντί της αρχικά προβλεπόμενης προθεσμίας για το 2016- καθώς το σοκ από την τραπεζική κρίση στη χώρα απειλεί να ωθήσει την κυπριακή οικονομία σε καθοδική τροχιά ύφεσης. Αναφέρεται επίσης ότι, βάσει των εκτιμήσεων της κυβέρνησης της Λευκωσίας, από τη δανειακή συμφωνία θα επηρεαστούν περίπου 19.000 καταθέτες, πολλοί εκ των οποίων – σύμφωνα με αναλυτές- είναι Ρώσοι πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των ρωσικών επιχειρήσεων μεγάλου βεληνεκούς δήλωσαν ότι έχουν περιορισμένη έκθεση στην κατάσταση στην Κύπρο, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578396813029410932.html#printMode

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ – ΜΟΝΑΔΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΝΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, η άποψη του Βερολίνου είναι ότι η Γερμανία, η οποία εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη οικονομία εντός ευρωζώνης, φέρει τη μοναδική ευθύνη για την επιβίωση του ευρώ, αναφέρει ο Paul Taylor, σε πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) από το Βερολίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Germany Appoints Itself Parent to Restive Euro Children».

Παράλληλα, τονίζεται, η εμπιστοσύνη του Βερολίνου στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ να ακολουθήσουν μια σταθερή πορεία χωρίς να υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις, είναι περιορισμένη. Από εκεί απορρέει, όπως τονίζεται και η εμμονή του Βερολίνου να εμπλέκεται το ΔΝΤ σε όλες τις χρηματοπιστωτικές διασώσεις της ευρωζώνης, όπως επίσης και η προθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να παίζει το ρόλο του αυστηρού θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη και εάν αυτό οδηγεί στην πυρά ομοιώματα της κας Merkel από εξοργισμένους διαδηλωτές. Ωστόσο, τονίζεται, παρά κάποια μικρή βελτίωση στις ισπανικές εξαγωγές και στην ελληνική παραγωγικότητα, οι οικονομικές προβλέψεις για τη Νότιο Ευρώπη εξακολουθούν να είναι ζοφερές και κάθε ελπίδα ανάκαμψης μοιάζει αμφίβολη, την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξάνεται.

Επιπλέον, αν και καμία χώρα που έλαβε δάνειο δεν έχει προς το παρόν πτωχεύσει, η Ελλάδα έχει κατ΄επανάληψη καθυστερήσει στους στόχους της και το χρέος της έχει διογκωθεί παρά την περσινή δεύτερη διάσωση. Τέλος, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής, «διαμορφώνεται ήδη μια εκλογική αντίδραση, καθώς οι λαϊκιστές-ενάντιοι της λιτότητας απέτυχαν σε μικρό ποσοστό να αναδειχθούν νικητές στις περσινές εκλογές στην Ελλάδα και τώρα, οι λαϊκιστές-ενάντιοι της λιτότητας προκαλούν πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία». 

http://www.nytimes.com/2013/04/02/business/global/germany-appoints-itself-parent-to-restive-euro-children.html?pagewanted=all&pagewanted=print

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ- Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ JEROEN DIJSSELBLOEM ΚΑΙ Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Melyvn Krauss σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «The Euro Can’t Afford Dijsselbloem’s Rookie Mistakes» χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, καθώς με την ιδιότητά του ως προέδρου του Eurogroup, δήλωσε ότι το κυπριακό σχέδιο διάσωσης που επέβαλλε κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης με αντίστοιχα προβλήματα, εγείροντας τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πανικού για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι ανάγκες συγκερασμού των απόψεων και τήρησης ισορροπιών οδηγούν διάφορα ανεπαρκή άτομα σε κορυφαία αξιώματα της Ευρώπης, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ενώ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο, χώρες, όπως η Γερμανία, μπορούν να επιβάλλουν πιο εύκολα τις απόψεις τους.

Ο αρθρογράφος θεωρεί παράλληλα ατυχή και την συμφωνία του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στο πρώτο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, καθώς είχε αποδεχθεί την απαίτηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, να επιβληθούν απώλειες στις εγγυημένες καταθέσεις, κάτω των 100.000 ευρώ. Η απαίτηση του Κύπριου Προέδρου αιτιολογείται ως μια προσπάθεια να περιοριστεί το βάρος επί των ρωσικών καταθέσεων ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην νήσο.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-01/the-euro-can-t-afford-dijsselbloem-s-rookie-mistakes.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: