Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times




Για περισσότερα από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν πιέσεις για ένα συνδυασμό δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε προβληματικές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, υποσχόμενοι ότι τα εν λόγω μέτρα θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένωση για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών τους δεινών, ωστόσο όλα τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι το πικρό αυτό φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή, υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Europe’s Bitter Medicine».

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αναφέρεται ότι πρόσφατα το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας εξέδωσε απόφαση κατά της περικοπής μισθών και συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων, ότι οι διαδηλωτές στην Ισπανία διαμαρτύρονται έξω από τα σπίτια βουλευτών ζητώντας καλύτερη μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων που καθυστερούν να πληρώσουν τις υποθήκες τους, ενώ την ίδια στιγμή εξοργισμένοι Ιταλοί τάσσονται σε τόσο μεγάλο ποσοστό υπέρ αντικαθεστωτικών κινημάτων, που η χώρα δεν έχει σχηματίσει ακόμη νέα κυβέρνηση, έναν περίπου μήνα μετά τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, συνεχίζει η σύνταξη της NY Times, το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 18% περίπου από 12.7% το 2011. Αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις εξελίξεις, τονίζεται, ήταν ομάδες όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο αρνήθηκε να στηρίξει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στο σχηματισμό κυβέρνησης και έχει καλέσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ. «Ο αληθινός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι κινήματα τέτοιου είδους θα αυξηθούν και τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι ηγέτες σε χώρες με δοκιμαζόμενες οικονομίες θα βλέπουν όλο και λιγότερη αξία στην παραμονή εντός ευρωζώνης», προσθέτει η σύνταξη της NY Times. Με τη σειρά της, η έξοδος χωρών από το ευρώ θα προκαλέσει διάχυτο πανικό σ΄ολόκληρη την Ευρώπη και απώλειες δεκάδων δις ευρώ σε κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτές στη Γερμανία και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην αναφερθούμε στον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στον υπόλοιπο κόσμο, προσθέτει η NY Times.

Αυτό που θα βοηθούσε, τονίζει  η σύνταξη της NY Times, θα ήταν ηγέτες όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel να σταματούσε να εμμένει σε μέτρα λιτότητας και αντ΄αυτού να συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας π.χ ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με τη στήριξη της ευρωζώνης.

http://www.nytimes.com/2013/04/15/opinion/europes-bitter-medicine-of-austerity.html?hp

G20–Η ΕΥΡΩΠΗ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: Ο James G. Neuger σε ανταπόκρισή του από το Δουβλίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Europe to Face Washington Disbelief With Economic Progress Claim» αναφέρεται στην εμμονή της Ευρώπης στις πολιτικές λιτότητας, όπως διαφαίνεται σε προσχέδιο ανακοίνωσης των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών ενόψει του G 20, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Το προσχέδιο ανακοίνωσης, που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg, δεν προβλέπει, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, την λήψη άμεσων μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη, παρά τις εκ του αντιθέτου συστάσεις των ΗΠΑ, την μακροχρόνια ύφεση και την αύξηση της ανεργίας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών ισχυρίζονται ότι ακολουθούν την σωστή πολιτική για την στήριξη της Ευρωζώνης, αγνοώντας της πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας που ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης «η Ευρωζώνη έχει σημειώσει περεταίρω πρόοδο στην εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής ελέγχου της κρίσης» ενώ αναμένει «μια ήπια ανάκαμψη στα μέσα του 2013 και πιο ενισχυμένη στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το 2014».

Κανείς δεν συμμερίζεται ωστόσο την άποψη αυτή και κυρίως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jacob Lew, ο οποίος ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την άσκηση μιας πιο επιθετικής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προειδοποίησε για μια παγκόσμια οικονομία «τριών ταχυτήτων» με την Ευρώπη να βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-14/europe-to-face-washington-disbelief-with-economic-progress-claim.html

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ – ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ: H Ευρώπη εντατικοποιεί τις προσπάθειες για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτρόπου της ΕΕ επί φορολογικών θεμάτων Algirdas Semeta, που προβάλλει ανταπόκριση από το Δουβλίνο της Frances Robinson  στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Increases Efforts to Fight Tax Evasion».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο «πειραματικό καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών» μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, ο κ. Semeta χαιρέτισε το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς, για το οποίο δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί το μέγεθος ανταλλαγής πληροφοριών.

Αναφέρεται επίσης ότι στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ρουμανία δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μετάσχουν επίσης στο πρόγραμμα. Αντιθέτως, μια χώρα που δεν θα μετάσχει στο πρόγραμμα είναι η Αυστρία, δεδομένης της συνταγματικής προστασίας που χαίρει το τραπεζικό απόρρητο στη χώρα και των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η αυστριακή κυβέρνηση με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324010704578420573017677926.html?mod=googlenews_wsj

ΑΠΟΨΗ WOLFGANG MÜNCHAU ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αναλύοντας την έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία τα νοικοκυριά του  ευρωπαϊκού Νότου παρουσιάζονται ευπορότερα από εκείνα του Βορρά, ο Wolfgang Münchau επισημαίνει σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMES, ότι η έρευνα καταδεικνύει στην πραγματικότητα τις τεράστιες ανισορροπίες στην ευρωζώνη.

Οι μισθοί και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν σταθερές στη Γερμανία, σε αντίθεση με την Νότια Ευρώπη, με αποτέλεσμα το πληθωριστικό κενό να επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων, μεταξύ άλλων και να συντελέσει στη διαφοροποίηση της αξίας του ευρώ από χώρα σε χώρα. Επιπλέον, οι τιμές λιανικής στις ευρωπαϊκές αγορές διαφέρουν, επομένως η ενιαία αγορά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Η προσαρμογή μπορεί να λάβει χώρα σε μια νομισματική ένωση μόνο με την κινητικότητα στις τιμές και τους μισθούς. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη Γερμανία, ο Münchau εκτιμά ότι η προσαρμογή θα λάβει χώρα μέσα από ονομαστική αλλαγή στην συναλλαγματική ισοτιμία (με την εγκατάλειψη της ευρωζώνης από κάποια μέλη ή την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος).

Εφόσον το ευρώ έχει αυξημένη τιμή στη Γερμανία και χαμηλότερη τιμή στην Νότια Ευρώπη, είναι λογικό οι Ευρωπαίοι του Νότου να επιδιώξουν να μεταφέρουν τα ευρώ τους στο Βορρά για να ενισχύσουν την αγοραστική τους αξία ή να διατηρήσουν την αξία τους στο μέλλον. Το γερμανικό ευρώ, καταλήγει, είναι ευρέως υποτιμημένο. («The Riddle of Europe’s Single Currency with Many Values»)

http://www.ft.com/cms/s/0/67f9afde-a2c5-11e2-bd45-00144feabdc0.html#axzz2QVoH66uk

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΕ: Ο πρώην αντιπρόεδρος του Citigroup, Bill Rhodes, κατακρίνει την αδυναμία των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες τραπεζικές, οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές και εκτιμά ότι μετά το ‘φιάσκο’ της Κύπρου, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αξιοπιστίας. Σε άρθρο γνώμης για τους βρετανικούς TIMES (“Eurozone’s Crisis of Leadership”).

Η ΕΚΤ, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και να εποπτεύει αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Παράλληλα, φοβάται για τους δημοκρατικούς θεσμούς μετά την επικράτηση λαϊκιστικών κινημάτων στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Ζητά στρατηγικό πλάνο και συστήματα οικονομικής υποστήριξης για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς και συμφωνία όλων των μελών για χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Διαφορετικά, εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πλήξουν και τις οικονομίες των εταίρων της ΕΕ (Κίνα, ΗΠΑ), καθώς και το διεθνές οικονομικό σύστημα.

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/columnists/article3739138.ece

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ: Ο Quentin Peel σε ανταπόκρισή του από το Ανόβερο για την FINANCIAL TIMES με τίτλο «Germany suffering worker shortage» αναφέρει ότι παρόλο που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης μαστίζονται από την ανεργία, η Γερμανία αντίθετα φαίνεται να πάσχει από έλλειψη εργατικού δυναμικού κυρίως εξειδικευμένου.

Συγκεκριμένα η υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων της χώρας, Ursula von der Leyen, σημειώνει ότι ο πληθυσμός μεταξύ 15 και 65 ετών συρρικνώνεται διαρκώς και επισημαίνει πως  αν δεν αλλάξει το εργασιακό σύστημα, τότε μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα υπάρξει μείωση των εργαζομένων κατά 6%, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου με το εργατικό δυναμικό της Βαυαρίας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, η ύφεση και η λιτότητα έχουν οδηγήσει σε έξαρση της ανεργίας καθώς ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Όπως δηλώνει η Γερμανίδα υπουργός εργασίας για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Ανάμεσα σε άλλα σχολιάζει ότι όσον αφορά στο εσωτερικό της Γερμανίας θα ήταν σημαντικό να υπάρξει  εισαγωγή περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας καθώς επίσης και ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις θέσεις τους πριν την συνταξιοδότησή τους. Τέλος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης προτείνει την προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων.

http://www.ft.com/cms/s/0/136d9fa6-a357-11e2-8f9c-00144feabdc0.html

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΡΑ: Δημοσίευμα της TELEGRAPH («Southern Europe’s Brain Drain over the Alps to Germany») αναφέρεται στην αυξημένη μετανάστευση στο εσωτερικό της Ευρώπης, εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας στο Νότο. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το δημοσίευμα εστιάζει σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες (μεταξύ των οποίων μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστήμονες) εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης.

Η Γερμανία βιώνει αύξηση της μετανάστευσης από την Ελλάδα κατά 78%, το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ τα κατά χώρα γερμανικά ινστιτούτα καθιερώνουν ειδικευμένα μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/9993171/Southern-Europes-brain-drain-over-the-Alps-to-Germany.html

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Μεγάλο κώλυμα στην τραπεζική ένωση προβάλλει η Γερμανία με την απαίτηση να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, ώστε να δημιουργηθεί η αρχή εποπτείας των τραπεζών, σύμφωνα με ανταπόκριση του Alex Barker για τους FINANCIAL TIMES («Berlin Demands Treaty Change for Bank Reforms»).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schauble υπεραμύνθηκε των αργών ρυθμών στην τραπεζική μεταρρύθμιση στο Δουβλίνο, θέτοντας ζήτημα νομικού κωλύματος και υποστηρίζοντας τη δημιουργία αρχής συντονισμού μεταξύ των εθνικών αρχών για το κλείσιμο δια-συνοριακών τραπεζών, παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων.

Η Angela Merkel πάντως είχε ταχθεί υπέρ της προόδου στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, ενώ η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Ολλανδία επιθυμούν την ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

http://www.ft.com/cms/s/0/eea3918c-a51b-11e2-8777-00144feabdc0.html#axzz2QVoH66uk

ΑΠΟΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Κατά το συνέδριο του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος της Γερμανίας ‘Εναλλακτικοί για τη Γερμανία’, ο κορυφαίος οικονομολόγος Joachim Starbatty υποστηρίζει ότι για να σωθεί η ενωμένη Ευρώπη, απαιτείται διάλυση της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανταπόκριση της Kate Connolly για την GUARDIAN («Leading German Economist Calls for Dissolution of Eurozone to Save EU»).

Ο Starbatty εκτιμά ότι είτε θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη οι χώρες που δεν είναι ανταγωνιστικές (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας), είτε η Γερμανία. Ως παράδειγμα κατάλυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών φέρει την επίσκεψη της Α. Merkel στην Ελλάδα, όταν χρειάστηκαν 7.000 αστυνομικοί για να την προστατέψουν, σε αντίθεση με το 1950, όταν την Ελλάδα είχε επισκεφθεί ο Konrad Adenauer, που χρειάστηκε την προστασία 7 αστυνομικών.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/14/german-economist-eurozone-eu?INTCMP=SRCH

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: