Η κυπριακή οικονομική κρίση αποτρεπτικός παράγοντας για αμερικανικές επενδύσεις




Η οικονομική κρίση στην Κύπρο φαίνεται να θέτει εμπόδια στη διάθεση των Αμερικανών να επενδύσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από τράπεζες επενδύσεων, γράφει ο Sam Coates στους TIMES, σε άρθρο με τίτλο «Cyprus fallout scares off Americans». Η κρίση στην Κύπρο κατέδειξε τα διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με το ενιαίο νόμισμα, ενώ έχουν πυροδοτηθεί οι φόβοι ότι η τραπεζική ένωση, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο ευρώ, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Οι μεγάλες εξαγορές συχνά περιλαμβάνουν και αμερικανικό χρήμα υπό τον τύπο έγκρισης και εγγύησης, παράλληλα με το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο, αλλά οι Αμερικανοί επενδυτές ήταν ήδη, πια, σαφώς πιο επιφυλακτικοί με την ευρωζώνη μετά την κρίση καθ’ όλο το 2011, αν και οι δεσμεύσεις των Merkel και  Draghi, το περασμένο καλοκαίρι, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ φαίνεται κάπως να τους καθησύχασαν.

Eτσι, τα αμερικανικά κεφάλαια επέστρεψαν στην αγορά, για να «απογοητευτούν» εκ νέου με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της κυπριακής διάσωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών, η Ευρώπη έχει δείξει ότι δεν είναι σε θέση να επιλύσει θεμελιώδη ζητήματα, ενώ μεγάλη είναι η προσμονή για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και ενδεχόμενες εξελίξεις ως προς κάποιου είδους τραπεζικής ένωσης, με ή χωρίς κάποια νέα Συνθήκη.

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/industries/banking/article3744327.ece

Η κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ: Ο ιστότοπος του BBC φιλοξενεί βίντεο, στο οποίο η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde σημειώνει ότι, η συμφωνία διάσωσης της Κύπρου ήταν από τις δυσκολότερες και εκφράζει την ελπίδα  ότι θα σταθεί το αίτιο που θα πείσει τα μέλη της ευρωζώνης για την ‘απόλυτη ανάγκη’ της δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης («Lagarde: European Banking Union ‘an Absolute Necessity’»).

http://www.bbc.co.uk/news/world-radio-and-tv-22246270

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: