Η εφημερίδα New York Times για τη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου




Στην έναρξη της δίκης του πρώην Υπουργού Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογένειάς του, με την κατηγορία της δωροληψίας εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναφέρεται η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Ex-Minister Is Tried in Bribery Cover-Up Case».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά μελών της οικογένειας Τσοχατζόπουλου είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες σε μια χώρα όπου οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σπάνια έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, ενώ ανεξαρτήτως της δικαστικής απόφασης για τις κατηγορίες ξεπλύματος χρήματος, ο πρώην Υπουργός δεν θα αποφύγει τη φυλάκιση, καθώς τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη για απόκρυψη φορολογικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές.

Προβάλλεται επίσης η παλαιότερη υπόσχεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πατάξει τη διαφθορά μεταξύ της πολιτικής ελίτ, στην οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιρρίπτει ευθύνες για το δυσλειτουργικό σύστημα που προκάλεσε το τεράστιο πρόβλημα χρέους στη χώρα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν να εξετάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 30 Ελλήνων πολιτικών, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ τον περασμένο μήνα τρεις πρώην Υπουργοί κατηγορήθηκαν για υποβολή ψευδών δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων.

http://www.nytimes.com/2013/04/23/world/europe/ex-defense-minister-charged-in-greek-bribe-case.html?pagewanted=print

Στη δίκη εις βάρος του πρώην Υπουργού Άμυνας και άλλων 18 συγκατηγορούμενων του αναφέρεται ανταπόκριση του James Bone από τη Ρώμη για τους TIMES, με τίτλο «Ex-defence Minister Akis Tsochadzopoulos goes on trial for corruption».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι αντιμέτωπος έως και με 12 χρόνια φυλάκισης, αν αποδειχτεί η ενοχή του, σε μια δίκη που καλείται να εκτονώσει το γενικότερο κλίμα αγανάκτησης των πολιτών εναντίον πολιτικών που οι ίδιοι κατηγορούν για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι αρνείται το κατηγορητήριο καθώς για 6 συναπτά έτη προσπαθούσε να κάνει ο, τι καλύτερο για τη χώρα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, ενώ στο άρθρο γίνονται και αναφορές στους πολυτελείς όρους διαβίωσης του πρώην Υπουργού και της συζύγου του, κ. Βίκυς Σταμάτη. Λόγω ασυλίας είναι αδύνατη η κατηγορία για το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ οι τρέχουσες κατηγορίες σχετίζονται με συμβάσεις ύψους περίπου τριών δις ευρώ. Αναφορές και στην καταδίκη του πρώην Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ . Παπαγεωργόπουλου.

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3746125.ece

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: