“Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο», τόνισε η βουλευτής Ρένα Δούρου




Του Πανίκου Παναγιώτου – ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο, όχι απλά μιας συνταγής λιτότητας, αλλά ενός νέου υποδείγματος», τόνισε η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) χθες το πρωί (ώρα Ελλάδας), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Όπως ανέφερε, «η οικονομική κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, ούτε είναι εθνική υπόθεση, αλλά έχει να κάνει με την ίδια τη στρεβλή, ταξική οικοδόμηση της Ευρωζώνης».

Μιλώντας με θέμα «Είναι η Ευρώπη καταδικασμένη; Μια άποψη από την Ελλάδα», υποστήριξε ότι «οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επέλεξαν συνειδητά να αγνοήσουν ότι η κρίση είναι απόρροια της στρεβλής, ταξικής οικοδόμησης της Ευρωζώνης, η οποία χρήζει, όχι εθνικών, μεμονωμένων απαντήσεων, αλλά συνολικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέγγισης που να κινείται πέρα από τη συνταγή της λιτότητας και της επιχειρούμενης διαιώνισής της, μέσω της συνταγματοποίησής της».

Μεταξύ άλλων, η κα Δούρου τόνισε ότι «η κρίση έχει πολύ ευρύτερες, της ελληνικής, διαστάσεις και αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο, γιατί η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο, όχι απλά μιας συνταγής λιτότητας, αλλά ενός νέου υποδείγματος. Ενός υποδείγματος, που αλλάζει την ίδια την υφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το φέρνει κοντύτερα προς ένα αποικιοκρατικό μοντέλο νέου είδους. Μιλάμε, δηλαδή, πλέον, σε αυτό το νέο πλαίσιο του ιδιόρρυθμου αποικιοκρατικού προτύπου που προωθεί το Βερολίνο, για ατελή κράτη, με την έννοια ότι παύουν πλέον να επιτελούν βασικές τους λειτουργίες, παρά μόνο λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης των έξωθεν αποφασισμένων πολιτικών, οδηγώντας στην περιθώριο τους πολίτες και στην εξαθλίωση τις κοινωνίες».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη περνάει μέσα από τη δραστική συρρίκνωση της Δημοκρατίας. Αυτός ο δρόμος της συνολικής απομείωσης της δημοκρατίας, όπως δείχνει άλλωστε και η ελληνική περίπτωση, χαρακτηρίζεται παράλληλα και από την εμφάνιση στο προσκήνιο μιας ξενοφοβικής, ρατσιστικής, απροκάλυπτα βίαιης ακροδεξιάς. Ωστόσο η πορεία αποσύνθεσης δεν είναι αναπότρεπτη. Γιατί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη οι λαοί, οι κοινωνίες, οι συλλογικότητες, οι πολίτες. Και όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο έχουν άποψη, αλλά την εκφράζουν κιόλας δυναμικά: από τις πλατείες της Μαδρίτης, της Αθήνας, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης ως τη Νέα Υόρκη, ακούγεται δυνατά το σύνθημα “Φθάνει πια, ως εδώ!” με στόχο την οικοδόμηση μιας ριζοσπαστικά νέας Ευρώπης, μιας Ευρώπης δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Την εκδήλωση με ομιλήτρια την κα Δούρου διοργάνωσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” του NYU και την παρουσίασε η καθηγήτρια και διευθύντρια του προγράμματος Λιάνα Θεοδωράτου.

Η Ελληνίδα βουλευτής μίλησε επίσης στη Σχολή Γούντροου Γουίλσον του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τους καθηγητές Seth Adler (συντονιστή του Left Forum) και Michael Pelias (Πανεπιστημίου Λονγκ ‘Αιλαντ) οι οποίοι μετέφεραν πρόσκληση για να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Left Forum, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ετήσιες συναντήσεις αριστερών και προοδευτικών διανοουμένων, ακτιβιστών, πανεπιστημιακών και οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που φέτος διοργανώνεται από τις 7 ως τις 9 Ιουνίου, στο Πανεπιστήμιο Pace Νέας Υόρκης, με κεντρικό ομιλητή τον ακαδημαϊκό Νόαμ Τσόμσκι.

Τέλος, η κα Δούρου επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και σήμερα θα μιλήσει σε ανοικτή πανομογενειακή εκδήλωση, την οποία θα διοργανώσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: