Ηλιάδης και Πατσαλίδης της Τράπεζας Κύπρου στο στόχαστρο των ερευνητών




Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέας Ηλιάδης και ο κ. Χριστάκης Πατσαλίδης, πρώην ανώτερο στέλεχος της ίδιας τράπεζας, μπορεί να ευθύνονται για τη διαγραφή σημαντικών στοιχείων, που αφορούν τις αποφάσεις τους να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, μία κίνηση που αποδείχθηκε επιζήμια και καταστρεπτική για την κυπριακή οικονομία.

Τα ονόματα των δύο στελεχών αναφέρονται στην έκθεση του διεθνή οίκου “Alvarez & Marsal», που παραδόθηκε στο γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με την έκθεση τα ενοχοποιητικά στοιχεία έχουν σβηστεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ έχουν εξαφανιστεί επίσης ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλο σημαντικό υλικό, που θα έδινε απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε σε κατάρρευση μέρος του τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα Κύπρου έχασε 2 σχεδόν δις. ευρώ από το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και μαζί με τη Λαϊκή οδήγησαν την Κύπρο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Τα στοιχεία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κ. Πατσαλίδη εξαφανίστηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2012, και ενώ είχε σταλεί εντολή δύο μήνες πριν -τον Αύγουστο- σε όλους τους τραπεζίτες να διασώσουν τα αρχεία τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να υπέχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο, διαπιστώνει ο διεθνής οίκος «Alvarez & Marsal», σύμφωνα με στοιχεία από αξιόπιστη πηγή. Το υλικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν σε ηλεκτρονική μορφή. Του θέματος αναμένεται να επιληφθούν ποινικοί ανακριτές.
Η έκθεση των «Alvarez & Marsal» παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ακολούθως οι αρμόδιοι την επέδωσαν στον γενικό εισαγγελέα και στον πρόεδρο της Βουλής.
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.
Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την τράπεζα Κύπρου.
Η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της «Γιουνιάστρουμ».
Η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία όπως πληροφορείται το ΡΙΚ, αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων.
Η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή της Marfin-Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής, το Μάρτιο του 2011.
Στην έκθεση υπάρχουν και δύο παραρτήματα με έγγραφα, αλληλογραφία, ανταλλαγή μηνυμάτων, πρακτικά και εσωτερικά μνημόνια των δύο τραπεζών.
Οι ερευνητές της «Alvarez & Marsal» έλαβαν και καταθέσεις από εμπλεκόμενα στελέχη των δύο μεγάλων τραπεζών που εμπλούτισαν την έκθεση με πολύτιμες πληροφορίες.

«Ουδείς πρόκειται να συγκαλυφθεί»
Δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί κανένας, ο οποίος θα αποδειχθεί ότι υπέχει ποινικές ευθύνες είτε για την οικονομική κρίση είτε για απόκρυψη σημαντικού υλικού, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο γενικός εισαγγελέας.
Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης είπε ότι, η έκθεση του διεθνούς οίκου «Alvarez & Marsal», την οποία παρέλαβε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει στο γραφείο του και δεν έχει διαβιβαστεί σε οποιονδήποτε, είτε στη διερευνητική επιτροπή είτε σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας.
Θα παρουσιάσω, πρόσθεσε, την έκθεση στη διερευνητική επιτροπή, όταν αρχίσει το έργο της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία και να αποτελέσουν μέρος της όλης έρευνας.
Για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι πρόωρο να αναφέρει οτιδήποτε, γιατί ακόμα δεν έχει μελετήσει προσεκτικά όλα τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν και δύσκολους τεχνικούς όρους.

Η έκθεση στα αγγλικά ΕΔΩ:

http://media.philenews.com/PDF/A_M.pdf

http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/139609/alvarez–marsal-diavaste-ta-symperasmata-tis-ekthesis#sthash.BQrxDlan.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: