Ζοφερές οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο




Μετά από έναν χαοτικό μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου η Κύπρος εξωθήθηκε στα όρια της χρεοκοπίας και μιας ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη, η κατάσταση στην Κύπρο απλώς επιδεινώθηκε, υποστηρίζει η Liz Alderman σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Future Looks Bleaker Than Anticipated in Cyprus, Its Creditors Claim».

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη τις ζοφερές εκτιμήσεις σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες, η ανταποκρίτρια επισημαίνει ότι η Κύπρος θα εισέλθει την επόμενη διετία σε μια καθοδική τροχιά με την οικονομία της να συρρικνώνεται έως και 12.5%, λόγω της μείωσης του τραπεζικού τομέα, ο οποίος είχε διογκωθεί άνω του πενταπλάσιου συγκριτικά με το ΑΕΠ της.

Παράλληλα, τονίζεται, λόγω της χειρότερης από την αναμενόμενη πορείας της οικονομίας, η Κύπρος θα πρέπει να συγκεντρώσει σύντομα €13 δις – περίπου το διπλάσιο ποσό από αυτό που προβλεπόταν από την κυπριακή κυβέρνηση μόλις πριν από έναν μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι είναι τόσο μεγάλη η πίεση που ασκείται στην Κύπρο, ώστε η χώρα συμφώνησε να πωλήσει πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία, μεταξύ των οποίων 10 τόνους χρυσού, συνολικής αξίας €400 εκατομμυρίων.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επίσης περίπου αναφορά στις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την κυπριακή κυβέρνηση, που ωστόσο – σύμφωνα με την ανταποκρίτρια –  μπορεί να προκαλέσουν γεωπολιτικές εντάσεις.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία τον περασμένο μήνα εναντιώθηκε σε κάθε κίνηση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για επιτάχυνση της διαδικασίας εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ιδιαιτέρως εάν αυτό συνεπάγεται ρωσική εμπλοκή, προειδοποιώντας για πιθανή λήψη δράσης κατά τέτοιων πρωτοβουλιών.

http://www.nytimes.com/2013/04/12/business/global/cyprus-bailout-to-cost-more-than-predicted-creditors-say.html?pagewanted=print

Ο κακός χειρισμός της κυπριακής δανειακής συμφωνίας έχει ήδη πλήξει την αξιοπιστία της ευρωζώνης, ωστόσο η παραποίηση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, μπορεί να πλήξει περαιτέρω τη χώρα, υποστηρίζει ο Richard Barley σε ανάλυση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cyprus’s Big Bailout Uncertainties».

Και αυτό γιατί όπως τονίζεται, το κυπριακό δάνειο χαρακτηρίζεται από τεράστιες αβεβαιότητες, καθώς ήδη το πακέτο διάσωσης διογκώθηκε άνω του 1/3 τις δύο μόλις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένα στα €23 δις από €17 δις, με την Κύπρο τώρα να αναγκάζεται να καταβάλλει €13 δις. Και οι εκτιμήσεις περί ανάπτυξης, ζωτικό στοιχείο στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, είναι ιδιαιτέρως αβέβαιη, δεδομένου του πλήγματος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που οφείλει να ακολουθήσει πλέον η οικονομία.

Βέβαια, υπογραμμίζεται, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Κύπρος μπορεί να έχει καλές αναπτυξιακές προοπτικές χάρη στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ωστόσο κάθε όφελος από τυχόν αξιοποίησή τους βρίσκεται χρονικά μακριά, καθώς η παραγωγή αερίου μπορεί να ξεκινήσει  από το 2019.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324010704578416690681419024.html

 

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΡΕΝ: Συνέντευξη του Επιτρόπου της ΕΕ επί Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων Olli Rehn φιλοξενείται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της Matina Stevis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU’s Rehn Calls for Faster Banking Union».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επιτάχυνση των κανόνων αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών εντός  της ευρωζώνης, αλλά και για την ταχύτερη τραπεζική ένωση, υπό μια κοινή επιτήρηση με βάση την ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη,  με χρονικό όριο το 2015. Παράλληλα, ο κ. Rehn χαρακτηρίζει ως ύστατη λύση την αναχρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τη βαθύνουσα κρίση και τα ποσοστά ανεργίας – ρεκόρ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, απαντά ότι «η εξισορρόπηση των οικονομιών των εν λόγω χωρών θα είναι αναπόφευκτα οδυνηρή».

Από την πλευρά του, σε άλλη συνέντευξη στο Δουβλίνο, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εσωτερικής αγοράς Michel Barnier, υπεύθυνος για θέματα χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων, δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να επιταχύνει τα σχέδιά της για μια τραπεζική ένωση, αλλά οφείλει καταρχήν να συγχρονίσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες της  που αφορούν μεταξύ άλλων στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τα λεγόμενα bail-in από καταθέτες και πιστωτές σε μια προβληματική τράπεζα.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324695104578416661482440562.html

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής που θα ερευνήσει τις κινήσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη, από τον διορισμό του και τις πιθανές ευθύνες του στην κατάρρευση της Λαϊκής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, προειδοποιώντας ενάντια στην απόλυση του Δημητριάδη, που σε περίπτωση που συμβεί θα επανεξεταστεί από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, σύμφωνα με ανταπόκριση των Kerin Hope και Andreas Hadjipapas για τους FINANCIAL TIMES («Cyprus Warned not to Sack Bank Governor»).

Η διάσταση μεταξύ του Δημητριάδη και της κυπριακής κυβέρνησης επιτάθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως η απόφαση για το αν θα πουληθούν τα αποθέματα χρυσού της Κύπρου είναι της Κεντρικής Τράπεζας και όχι του ΥΠΟΙΚ.

http://www.ft.com/cms/s/0/2d0fc1be-a2cb-11e2-9b70-00144feabdc0.html#axzz2Q8N2Yl8k

Σχετικό είναι και το δημοσίευμα που φιλοξενεί ηλεκτρονικά ο ιστότοπος του FORBES («Cyprus Central Bank Spokesperson Says $523mlm Gold Sale never discussed») (πρόκειται για αναπαραγωγή από το Kitco News), σύμφωνα με το οποίο, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η πώληση των αποθεμάτων χρυσού ‘δεν τέθηκε, συζητήθηκε ή έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης’ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Η είδηση που πρωτο-μεταδόθηκε από το Reuters, βασίστηκε σε προσχέδιο της συμφωνίας για το πακέτο βοήθειας. Η είδηση προκάλεσε την πτώση του χρυσού.

http://www.forbes.com/sites/kitconews/2013/04/10/cyprus-central-bank-spokesperson-says-523mln-gold-sale-never-discussed/

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ: Σύμφωνα με ανταπόκριση των Heather Stewart και Helena Smith στην εφημερίδας GUARDIAN, με τίτλο «Cyprus forced to find extra €6bn for bailout, leaked analysis shows», το κόστος της κυπριακής διάσωσης αυξάνεται – σε λιγότερο από ένα μήνα – στα 23 δις ευρώ (από τα αρχικά εκτιμώμενα 17 δις ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα υποχρεούται να συγκεντρώσει 6 δις ευρώ επιπλέον, ποσό που θα προκύψει από τις καταθέσεις των ήδη υπό κατάρρευση τραπεζών.

Το δάνειο από τη τρόικα παραμένει στα 10 δις ευρώ. Την Τετάρτη το βράδυ διέρρευσε ένα αντίγραφο του επικαιροποιημένου προσχεδίου διάσωσης, το οποίο αιφνιδίασε τους Κύπριους πολιτικούς που έχουν ήδη υποστεί αρκετό κόστος από την απόφαση τους να συμφωνήσουν με τις μεγάλες απώλειες επί των καταθέσεων.

Σε επίσκεψη του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, κ. Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δίστασαν να «μας προσφέρουν χολή και όξος».Ο Jonathan Loynes του thinktank Capital Economics επισημαίνει ότι καθώς κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι η μοναδική «μαύρη τρύπα», είναι πολύ πιθανό να προκύψει σύντομα παρόμοια ανάγκη για εξεύρεση περισσότερων χρημάτων. Προϊόν, λοιπόν της βιαστικής συμφωνίας που επετεύχθη το Μάρτιο, αλλά και δεδομένης της προστασίας των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, το υψηλότερο ποσό αναμένεται να καλυφθεί από τις καταθέσεις (bail in), αλλά δεν αποκλείεται η κυπριακή Κυβέρνηση να χρειαστεί να προβεί σε πώληση αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκάτ. ευρώ.

Στη Λευκωσία, οι φωνές που  μιλούν για αναπόφευκτη έξοδο της χώρας από το ευρώ αυξάνονται, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις για την επάνοδο της κυπριακής οικονομίας επί των οποίων σχεδιάζεται η διάσωση είναι υπερβολικά αισιόδοξες, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα. Όπως και να έχει, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε μεγαλύτερη ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται  να συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2013 και 3,9% τον επόμενο χρόνο.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/apr/11/cyprus-bailout-leaked-debt-analysis-bill

Στο οικονομικό blog της GUARDIAN φιλοξενείται δημοσίευμα, με τίτλο «Cyprus runs out of options after costly, bungled bailout», το οποίο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% τα επόμενα χρόνια, πολύ περισσότερο από το 12,5% που έχει προβλέψει η τρόικα.

Τα συμπεράσματα από αυτήν την ιστορία κακών χειρισμών είναι τα εξής: Μεγάλα θα είναι τα κόστη τόσο σε οικονομικό επίπεδο (το τελικό ποσό για τη διάσωση), όσο και ως προς το μήνυμα που θα σταλεί αναπόφευκτα στους καταθέτες σε όλη την επικράτεια της ευρωζώνης ότι ουσιαστικά οι καταθέσεις τους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Από την άλλη, προκύπτει ότι η Κύπρος είναι «αναλώσιμη» για την κ. Merkel, καθώς πιο ευέλικτες και γενναιόδωρες λύσεις δεν επελέχθησαν ποτέ υπό το φόβο αρνητικής αντίδρασης των Γερμανών ψηφοφόρων.

http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2013/apr/11/cyprus-bailout-bungled-costly

Με το ίδιο ζήτημα ασχολείται και η εφημερίδα TELEGRAPH, σε ανταπόκριση του Bruno Waterfield από τις Βρυξέλλες, με τίτλο «Cyprus bailout costs surges to €23bn». Οι εξελίξεις για την Κύπρο συνέπεσαν με τις εξελίξεις για το ενδεχόμενο δεύτερο bail out της Πορτογαλίας και θα σημάνουν τη δραστική αναδιάρθρωση και μείωση του τραπεζικού της τομέα.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Δουβλίνο θα αφορούν και την παράταση αποπληρωμής των δανείων για Πορτογαλία και Ιρλανδία.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9988358/Cyprus-bailout-cost-surges-to-23bn.html

Στην ίδια είδηση αναφέρεται και άρθρο του  BBC NΕWS, με τίτλο «Cost of Cyprus bailout ‘rises to €23bn’» χαρακτηρίζοντας ως φαύλο κύκλο το όλο σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα εμπλέξει την Κύπρο σε έναν διαρκή αγώνα αποπληρωμής του χρέους, ο οποίος θα συνοδεύεται από όλο και βαθύτερη ύφεση, περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απώλειες επί των καταθέσεων και ενδεχομένως ένα δεύτερο bail out.

http://www.bbc.co.uk/news/business-22106194

Σχετικό είναι και το σχόλιο του Ambrose Evans-Pritchard για το μπλογκ της TELEGRAPH («EMU Plot Curdles as Creditors Seize Cyprus Gold Reserves»), όπου επισημαίνεται ότι, αρχικά επιβαρύνονται οι απλοί καταθέτες, οι μικρές εταιρίες και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου με το πακέτο διάσωσης και στη συνέχεια υφαρπάζονται τα δύο τρίτα των αποθεμάτων χρυσού, αν και η Κεντρική Τράπεζα δηλώνει άγνοια, ενώ το κόστος της διάσωσης αυξάνει στα €23 δις και η συμμετοχή της Κύπρου αυξάνει κατά €6 δις.

Γίνεται λόγος για πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη και ο συντάκτης αναρωτιέται γιατί η Κύπρος αντιμετωπίστηκε αυστηρότερα από την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι κυπριακές τράπεζες υποχρεώθηκαν από το Eurogroup να προβούν στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Αναρωτιέται επίσης, μήπως η μεταχείριση της Κύπρου συνιστά τιμωρία για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Οι υποθέσεις για τους Ρώσους ολιγάρχες δεν αποδείχτηκαν αν και ερευνήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Φαίνεται πως οι ηγέτες της νομισματικής ένωσης αλλάζουν άποψη ανάλογα με το συμφέρον τους, καταλήγει και θέτει το ζήτημα του χρυσού της Πορτογαλίας, που αποτελεί το 14ο απόθεμα σε τάξη μεγέθους στον κόσμο, σε περίπτωση ανάγκης δεύτερου πακέτου διάσωσης. Το Eurogroup, κατά τον Evans-Pritchard, αποτελείται από κλέφτες και αταβιστές. Οι Βόρειοι, επισημαίνει, παραλείπουν τις δικές τους ευθύνες.

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100023990/emu-plot-curdles-as-creditors-seize-cyprus-gold-reserves/

Ο Ian King των TIMES («Bailout Brings on a Sinking Feeling») αμφισβητεί την επιτυχία του πακέτου διάσωσης, υπό τους όρους όπως έχουν τεθεί και την επιστροφή της Κύπρου σε αναπτυξιακούς ρυθμούς σε δύο χρόνια. Αμφισβητεί επίσης την αληθοφάνεια της εκτίμησης ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε την πρώτη και τελευταία περίπτωση ‘κουρέματος’. Στο άρθρο εξάλλου συζητείται και η φερεγγυότητα της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/columnists/article3737368.ece

Επιστολή του πρώην Πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ Ανδρέα Ιακωβίδη, φιλοξενεί ο ECONOMIST, όπου σημειώνεται ότι για να υπάρξει μια δίκαιη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η τουρκική ηγεσία να επιδείξει ανάλογη στάση με εκείνη του Προέδρου Gorbachev κατά την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Το Πρωτόκολλο της Άγκυρας του 2005 υποχρεώνει την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της, γεγονός που θα διευκόλυνε την ένταξη της στην ΕΕ και θα ενίσχυε τις σχέσεις φιλίας, τον τουρισμό, το εμπόριο, την οικονομία και τα ενεργειακά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Έως τώρα η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο στις διεκδικήσεις της και εκεί βρίσκεται η πρόκληση.

http://www.economist.com/news/letters/21576051-climate-change-north-korea-india-cyprus-egypt-tax-avoidance-europe

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ: ΔΗμοσίευμα στον ECONOMIST («Germans are losing Patience with being cast as the Euro zone’s Scapegoats») επισημαίνει την έντονη δυσαρέσκεια των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με τους χειρισμούς των Γερμανών, που συχνά κατηγορούνται για ‘ναζιστική’ συμπεριφορά και την αντίδραση των ίδιων των Γερμανών ενόψει αυτής της δυσαρέσκειας.

Αν και το 34% των Γερμανών δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι συμπάσχουν με τους Νότιους Ευρωπαίους, η διάθεση αλλάζει, καθώς πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι έχουν ήδη δείξει αλληλεγγύη και έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης, πιστεύουν πως οι άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα ανταγωνιστικότητας και να λάβουν μέτρα όπως το είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και η Γερμανία και θεωρούν πως η κρίση προκλήθηκε επειδή παραβιάστηκαν οι κανόνες της ΕΕ (ακόμη και από την χώρα τους), κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Το ζήτημα της γερμανικής ηγεσίας είναι αντικείμενο συζήτησης τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ευρωζώνης και ταυτόχρονα προσκρούει στους φόβους των άλλων Ευρωπαίων για το γερμανικό παρελθόν και το μέγεθος της χώρας. Το 69% των Γερμανών επιθυμούν τη διατήρηση του ευρώ, αναδύθηκε ωστόσο το κόμμα των «Εναλλακτικών για τη Γερμανία». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάμπλοντ, Michael Burda, εκτιμά ότι σε περίπτωση που η Γερμανία αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα σημάνει το τέλος του ευρώ.

http://www.economist.com/news/europe/21576142-germans-are-losing-patience-being-cast-euro-zones-scapegoats-dont-make-us-f%C3%BChrer

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ: Ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος θεμάτων προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BLOOMBERG («Merkel’s Coalition to Gain Majority in Cyprus Vote, Barthle Says», Brian Parkin και Patrick Donahue) ανέφερε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει το κυπριακό σχέδιο διάσωσης κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο Norbert Barthle δήλωσε ότι οι προτάσεις και οι όροι του κυπριακού σχεδίου διάσωσης αντικατοπτρίζουν τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομική βοήθεια. «Εάν εξετάσει κανείς τα κείμενα θα δει θα δει ότι οι θέσεις μας περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμφωνίας» επεσήμανε θεωρώντας δεδομένη την στήριξη από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Άγκελα Μέρκελ είχε καταφύγει τον περασμένο Νοέμβριο στην αντιπολίτευση για την χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, καθώς δεν είχε μπορέσει να εξασφαλίσει την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το έργο της ωστόσο τώρα σε σχέση με την Κύπρο είναι πολύ πιο εύκολο καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μείωσαν το κόστος για τους φορολογούμενους, ζητώντας την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την συνδρομή των καταθετών στο σχέδιο διάσωσης.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-11/merkel-s-coalition-to-gain-majority-in-cyprus-vote-barthle-says.html

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΖΗΤΑ ΔΙΑΣΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ BAIL-IN: Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, Pentti Hakkarainen, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BLOOMBERG («Finland Urges EU to Clarify Bail-In Rules After Cyprus», Kati Pohjanpalo) προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει ένα περισσότερο προβλέψιμο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στους επενδυτές το κυπριακό bail-in.

«Χρειαζόμαστε τους κατάλληλους κανόνες, που θα είναι καθορισμένοι ex-ante και εναρμονισμένοι όσο περισσότερο γίνεται» δήλωσε προσθέτοντας ότι οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να εφαρμόζονται «τουλάχιστον στην Ευρωζώνη ή κατά προτίμηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε όταν θα απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλίας να γνωρίζει ήδη ο καθένας ποια είναι η διάταξη συμμετοχής των πιστωτών».

Ο Pentti Hakkarainen σημείωσε παράλληλα, επαναλαμβάνοντας ανάλογο σχόλιο του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι το κυπριακό bail-in στις καταθέσεις που ξεπερνούν το ευρωπαϊκό όριο διασφάλισης των 100.000 ευρώ «δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο» για μελλοντικές διασώσεις κρατών, καθώς η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φινλανδός αξιωματούχος θα πρέπει να εναρμονισθούν οι ρυθμίσεις για τις διαμελισμένες καταθέσεις εντός της ΕΕ, ώστε να γνωρίζουμε τι καλύπτουν, πως θα χρηματοδοτούνται και ποιο θα είναι το ακριβές ύψος τους.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-11/finland-urges-eu-to-clarify-bail-in-rules-after-cyprus.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: