Ετοιμο το κοινό ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Τρόϊκα




Οι διαπραγματεύσεις της Τρόϊκα με την  ελληνική κυβέρνηση και η επιθεώρηση, πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι αύριο το αργότερο -πιθανότατα σήμερα-, οπότε και θα γίνει η σχετική ανακοίνωση, που θα δίνει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης. Οι επικεφαλείς της Τρόϊκα έχουν ετοιμάσει το κοινό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

“Είμαστε πάρα πολύ κοντά, έχουμε θέσει χρονοδιάγραμμα το αργότερο μέχρι την Τρίτη, αλλά δεν αποκλείω να τελειώσουμε το απόγευμα της Δευτέρας” (μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την πηγή έγιναν εκατέρωθεν υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς η Αθήνα έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα της νέας δόσης για να συνεχίσει χωρίς παρατράγουδα την υλοποίηση του “Ελληνικού Προγράμματος”.

Πάντως, η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Τόμσεν θεωρείται κρίσιμη αφού οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ο κ. Πολ Τόμσεν πρέπει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του Ταμείου, ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Ο αξιωματούχος του Ταμείου θα ενημερώσει τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, όπου -όπως πάντα- αναμένεται αντιπαράθεση με μέλη του Δ.Σ. από τη Βραζιλία, την Ελβετία και την Ινδία. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί 14 εργάσιμες ημέρες από την παράδοση της έκθεσης του κ. Τόμσεν στα μέλη του Δ.Σ.

Το Mega (www.megatv.com) μετέδωσε χθες το βράδυ ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.μέσα στον Απρίλιο.

Η σχετική ανακοίνωση από την Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που θα επισφραγίζει τη συμφωνία, αναμένεται από την Αθήνα έως την Τρίτη. Για να έρθουν και τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ που εκκρεμούν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησης, ενώ μένει να φανεί πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ.

Για την επίτευξη της συμφωνίας έπρεπε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αποχωρήσεων από το Δημόσιο που έθετε ως προαπαιτούμενο η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση και ειδικά η ΔΗΜΑΡ έβαζε όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες και αυθαίρετες απολύσεις.

Η συμβιβαστική λύση προβλέπει 14.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013. Οι 14.000 θα προέλθουν από:

Την κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου

Τη συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με την παροχή κινήτρων για οικειοθελείς αποχωρήσεις

Τα πειθαρχικά συμβούλια, με ποινή απόλυσης

Διαθεσιμότητα με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, όπως η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων.

Τα “κλειδιά” του σχεδιασμού για το Δημόσιο είναι:

  • Η εφαρμογή του κανόνα “ένας προς έναν” για κάθε αναγκαστική αποχώρηση
  • Η δυνατότητα παράκαμψης του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, καθώς και
  • Η αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις αναγκαστικές αποχωρήσεις.

Συμφωνία υπάρχει και όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών. Προκειμένου, μάλιστα, για χρέη έως 5.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων θα είναι απεριόριστος, ενώ για τις μεγαλύτερες οφειλές θα παρέχονται έως 48 δόσεις. Όσο για τις οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, οι αιτούμενοι θα πρέπει να παρέχουν εμπράγματες εγγυήσεις. Από τις δίδυμες ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και εφορίες εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν 4,5 με 5,5 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο της φορολόγησης ακινήτων, το 2013 θα διατηρηθεί το ΕΕΤΗΔΕ με μείωση των συντελεστών κατά 15% αλλά και ο ΦΑΠ, ενώ το 2014 θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος, που θα εφαρμόζεται και στα αγροτεμάχια. Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν και οι νέες αντικειμενικές, οι οποίες εκτός απροόπτου θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση για τα δάνεια, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στον Σκάι, η τρόικα προτάσσει την ευστάθεια των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα αφορά μόνο στα ενήμερα δάνεια, ενώ όσοι δανειολήπτες βρίσκονται ήδη στο “κόκκινο” θα υπάγονται στο νόμο Κατσέλη, επί του οποίου σχεδιάζονται βελτιώσεις. Για το θέμα αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: