Επανεξετάζοντας την κυπριακή “διάσωση” και την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος




Με το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης και την ψαλίδα ανάμεσα στο αρχικό και το τελικό ποσό που συμφωνήθηκε ασχολείται πάλι ο Peter Spiegel στο blog του στους FINANCIAL TIMES, με τίτλο «Reexamining the Cypriot bailout numbers. Again».Σε συνέχεια της ιστορίας με τα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει και τα οποία αφορούσαν την αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου από 17 σε 23 δις ευρώ, μετά την απόρριψη του πρώτου προγράμματος διάσωσης, και την διαπίστωση πως η καθαρή αύξηση ύψους 3,1 δις ευρώ αφορούσε τις ανάγκες των τραπεζών και όχι της Κυβέρνησης, ο Spiegel αποπειράται, με τη βοήθεια Ευρωπαίου Αξιωματούχου και πληροφορίες που αντλεί από το ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών, να ασχοληθεί εκ νέου με τις λεπτομέρειες του πακέτου. Μετά την καλύτερη εξέταση των στοιχείων προκύπτει ότι το καθαρό ποσό τελικά είναι 20,2 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μιλάμε για μια διαφορά ύψους 3,6 δις ευρώ.

Ο δημοσιογράφος αποδίδει τη διαφορά κυρίως στις αμφιλεγόμενες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μετά το χάος του πρώτου πακέτου διάσωσης, αλλά και στην αβεβαιότητα που έκανε τις οικονομικές προβλέψεις να είναι πιο απαισιόδοξες. Όπως και να έχει, ο ίδιος αναμένει, στο κοντινό μέλλον, χειροτέρευση των κυπριακών ελλειμμάτων.

http://blogs.ft.com/brusselsblog/2013/04/reexamining-the-cypriot-bailout-numbers-again/

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Την κατάσταση στην Κύπρο περιγράφει δημοσίευμα του ECONOMIST («Through the Glass, Darkly. The Outlook is even Grimmer than it was the Time of the Bail-out»). Η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξακολουθεί να γίνεται με περιορισμούς, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει κάπως για τις πιστώσεις στο εσωτερικό, ενώ η κίνηση κεφαλαίων ελέγχεται.

Οι Κύπριοι αποταμιεύουν, η πίστωση για το εμπόριο έχει στερέψει περιορίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, η αγορά αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 59%, ο τουρισμός αντίστοιχα μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα για την ίδια περίοδο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,4%. Η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να είναι οικονομικός κόμβος για την ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, αρκεί να αρθούν οι περιορισμοί. Σε ό,τι αφορά όμως στην κίνηση κεφαλαίων αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης (παρουσιάζονται οι δυσκολίες για την ανακεφαλαίωση του κακού τμήματος της Λαϊκής – οι καταθέσεις των τοπικών αρχών και των δημόσιων σχολείων μπορεί να διαφυλαχθούν, αλλά οι ασφαλιστικές, οι φιλανθρωπίες και τα ιδιωτικά σχολεία θα δεχθούν απώλειες της τάξης του 27,5%, το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο αγγίζει το 300% του ΑΕΠ και η ανεργία το 14%). Αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 33%, ακόμη περισσότερο και από το ΑΕΠ της Ελλάδας (24%).

http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21576666-outlook-even-grimmer-it-was-time-bail-out-through

ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Δημοσίευμα του ECONOMIST εκτιμά ότι, η Κύπρος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις πηγές ανάπτυξης που διαθέτει, δηλαδή το φυσικό αέριο και τον τουρισμό, εάν επανενωθεί. Η δίοδος για το φυσικό αέριο είναι ευκολότερη δια μέσω ενός τουρκικού αγωγού, ενώ υπάρχουν και οι διεκδικήσεις των Τούρκων.

Επιπλέον, με την πτώση του ΑΕΠ, το επίπεδο διαβίωσης των Ελληνο-κυπρίων προσεγγίζει εκείνο των Τουρκο-κυπρίων. Το συνολικό ΑΕΠ για το νησί θα αύξανε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα ισοδυναμούσε με κέρδος €5.500 για κάθε νοικοκυριό. Η ανάδειξη του Ν. Αναστασιάδη στην Προεδρεία θα βοηθούσε προς μια επανένωση του νησιού. («The Outlook for Cyprus is Dire. Time to Think again about Reunification»)

http://www.economist.com/news/leaders/21576676-outlook-cyprus-dire-time-think-again-about-reunification-divided-they-fall

Συντάκτες.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: