Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΑΠΕ

Το Θυγατρικό Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση στις ΗΠΑ στηρίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, ξεκινώντας φέτος με το ποσό των 25.000 δολαρίων και με βάση το αντίστοιχο ποσό που θα συγκεντρωθεί από άλλες εισφορές.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία αυτή, επισημαίνοντας ότι «η αποστολή του Φεστιβάλ είναι σύμφωνη με τη δέσμευσή μας για παρουσίαση των ελληνικών επιτευγμάτων μέσων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων μας. Από την έναρξή του, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός για τον κόσμο της περιοχής της Νέας Υόρκης και έτσι υποστηρίζουμε με υπερηφάνεια την αποστολή του».

Η διευθύντρια Πολιτιστικών Υποθέσεων του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, Αμαλία Κοσμετάτου, ανέφερε ότι «ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους, Έλληνες κινηματογραφιστές δημιουργούν ταινίες που αξίζει να δούμε, καθώς και κριτικοί και θεατές σε όλο τον κόσμο», τονίζοντας επίσης ότι «το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης έχει όλα αυτά τα χρόνια παραμείνει πιστό στο αρχικό όραμά του και έχει επιλέξει με συνέπεια ταινίες που αντανακλούν τη νέα ζωτικότητα στη σημερινή ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία. Το Φεστιβάλ είναι στην πρώτη γραμμή παρουσίασης ποιοτικών ταινιών από την Ελλάδα και η υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί αναγνώριση αυτού του γεγονότος».

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού, ενώ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών. Από το ξεκίνημά του το 2007, το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει περισσότερες από 55 ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα, οι περισσότερες εκ των οποίων προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, καθηγητής Τζέιμς Ντε Μέτρο, τόνισε ότι «το Ίδρυμα Ωνάση έχει μια μακρά ιστορία δημιουργίας και προσφοράς στον πολιτιστικό τομέα αυτής της πόλης», υπογραμμίζοντας ότι «έχει καθιερώσει ένα εντυπωσιακό πρότυπο, προσβλέποντας στην περαιτέρω επιτυχία του φεστιβάλ μας. Η αναγνώριση από το Ίδρυμα Ωνάση και η απονομή αυτής της γενναιόδωρης χορηγίας δίνει σε όλους μας, που εργάζονται για το φεστιβάλ, νέα ενέργεια και αποφασιστικότητα ώστε να παρουσιάσουμε ένα φεστιβάλ που θα είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Φέτος, το Φεστιβάλ θα γίνει στο Μουσείο Κινηματογράφου στην Αστόρια, στις 5 και 6 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στο αμφιθέατρο του NYIT στο Μανχάταν, στις 11 μέχρι 13 Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο, μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και προβολές στο φημισμένο Cinema Village της Νέας Υόρκης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: