Πρόκληση η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα




Στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται ανταπόκριση του Marcus Bensasson για το (συνδρομητικό) BLOOMBERG («Healing Banks’ Health Key to Greek Crisis Progress: Euro Credit») καθώς από την επιτυχή ολοκλήρωσή της εξαρτάται η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η ώρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες πλησιάζει μετά τις καθυστερήσεις και τις αμφιβολίες που δημιούργησε, για την βιωσιμότητά τους, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι τέσσερεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν έως το τέλος του μήνα 27,5 δις ευρώ, εκ των οποίων το 90% θα προέλθει μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, ενώ το υπόλοιπο 10% από ιδιώτες επενδυτές. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν ιδιώτες επενδυτές οι τράπεζες θα περάσουν υπό κρατικό έλεγχο.

 Όπως επισημαίνει η Μαρία Κανελλοπούλου, τραπεζικός αναλυτής στην Euroxx Securities, «μια επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση θα επηρέαζε αποφασιστικά τη γενικότερη ψυχολογία. Εάν τρεις από τις τέσσερεις τράπεζες κατορθώσουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, όσο αβέβαιο και εάν είναι αυτό, τότε θα δημιουργούνταν μια θετική ψυχολογία».

Κατά τον Gabriel Sterne, οικονομολόγο στην Exotix του Λονδίνου, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την πορεία των τραπεζών και από την ικανότητά τους να μπορούν εκ νέου να προβαίνουν σε δανεισμό.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΚΗ EMMA DELTA ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ: Μικρή παράταση, έως την 1η Μαΐου έχει δοθεί στο ελληνο-τσεχικό fund προκειμένου να προβεί σε νέα, βελτιωμένη προσφορά για τον ΟΠΑΠ, καθώς η αρχική προσφορά των 622 εκατ. ευρώ απορρίφθηκε ως πολύ χαμηλή, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, με τίτλο «Greek privatization bidder urged to improve offer».

Στην Ελλάδα αναμένουν μια προσφορά ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ, καθώς ή χώρα έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει, έως το 2016, 9,5 δις ευρώ μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να  έχει αποκλειστικά δικαιώματα για 13 παιχνίδια και 35.000 βιντεοτερματικά λαχειοφόρου αγοράς (VLT) έως και το 2030, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Emma Delta έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα μελλοντικά κέρδη και τα δομικά προβλήματα που η ίδια έχει εντοπίσει.

http://www.bbc.co.uk/news/business-22292557

ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΥΦΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥ TIMES: Σε γράφημα στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, υπό τον τίτλο «Signs of the European Union’s Weakening Economies», η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο κατατάσσονται ως οι δύο χώρες που βρίσκονται σε «σοβαρή ύφεση» (extreme recession), με την Ελλάδα να παρουσιάζει ποσοστό ανεργίας 27.2% (βάσει των πιο πρόσφατων στατιστικών δεδομένων) και μείωση του ΑΕΠ της για το 2012 κατά 6.4%, την ίδια στιγμή που η Κύπρος παρουσιάζει  ποσοστό ανεργίας 14% και μείωση του  ΑΕΠ της πέρυσι κατά 2.4%.

Αντίστοιχα, στην αμέσως επόμενη κατηγορία των χωρών της ΕΕ με «παρατεταμένη ύφεση» (δηλαδή σε μηδενική ανάπτυξη επί τουλάχιστον έναν χρόνο), συγκαταλέγονται η Ισπανία (ανεργία: 27.2% και μείωση ΑΕΠ: -1.4%), η Πορτογαλία (ανεργία: 17.5% και μείωση ΑΕΠ: -3.2%), η Ιταλία (ανεργία: 11.6% και μείωση ΑΕΠ: -2.4%), η Ουγγαρία (ανεργία: 11.2% και μείωση ΑΕΠ: -1.7%) , η Σλοβενία (ανεργία: 9.7% και μείωση ΑΕΠ: – 2.3%) και τέλος, η Τσεχία (ανεργία: 11.2% και μείωση ΑΕΠ: -1.7%).

http://www.nytimes.com/interactive/2013/04/25/business/Signs-of-the-European-Unions-Weakening-Economies.html?_r=0

Συντάκτες.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: