Εκδοση διεθνών ομολόγων από ελληνικές εταιρείες




Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είναι η τρίτη ελληνική εταιρεία που εκδίδει διεθνές ομόλογο, συνολικού ύψους €500 εκατομμυρίων και άνω, από την εποχή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πέρυσι, μετά τη γαλακτοκομική εταιρεία ΦΑΓΕ και τον ΟΤΕ, επισημαίνει άρθρο του Ben Edwards, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Are Investors Warming to Greece?».

Και το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία χωρίς credit rating μπορεί να πωλήσει χρέος συνιστά ένδειξη ότι οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν πλέον να διάκεινται θετικά έναντι της Ελλάδας, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο κατά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/04/29/bond-demand-indicates-investors-are-warming-to-greece/tab/print/?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται αναλυτικότερα άρθρο των  Ben Edwards και Serena Ruffoni στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Firms Dip Back Into Bonds» (σελ. C4), όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει ηρεμήσει σημαντικά τώρα σε σχέση με το παρελθόν και έχει αμβλυνθεί ο κίνδυνος μιας κρατικής χρεοκοπίας». Σημειώνεται επίσης ότι η αγορά ομολόγων συνιστά χρήσιμη πηγή πόρων για ελληνικές εταιρείες, δεδομένων των περιορισμών που αυτές αντιμετωπίζουν στον τραπεζικό δανεισμό.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323528404578452672379185636.html?KEYWORDS=Greece

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Τις επιπτώσεις της πολικής λιτότητας στη σωματική και ψυχική υγεία και τη δυνατότητα αποφυγής τους πραγματεύονται άρθρα των Katie Allen και Alan Tovey για τις εφημερίδες GUARDIAN και TELEGRAPH αντιστοίχως, με τίτλους «Austerity kills, economists warn» και «Cost of austerity measures is poor health», με αναφορές και των δύο στην ελληνική περίπτωση.

Ως αφορμή για την εν λόγω αρθρογραφία στέκεται η έρευνα των David Stuckler, καθηγητή πολιτικών και οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και  Sanjay Basu, επιδημιολόγου του Πανεπιστημίου του Stanford. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, υπό τον τίτλο «The Body Economic: Why Austerity Kills», και η οποία καταγράφει τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στις πολιτικές και οικονομικές πολιτικές των εκάστοτε Κυβερνήσεων, οι πολιτικές λιτότητας είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για την υγεία.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα χωρών συναντούμε και την Ελλάδα, στην οποία καταγράφεται αύξηση του ποσοστού μόλυνσης με τον ιό HIV κατά 200% σε σχέση με το 2011, αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, αλλά και το πρώτο δείγμα ελονοσίας στη χώρα, μετά από πολλές δεκαετίες, εξαιτίας των περικοπών στα προγράμματα ψεκασμού.

Εντούτοις, οι δύο ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα και στοιχεία από το οικονομικό κραχ της δεκαετίας του ‘30, υποστηρίζουν ότι η επιδείνωση της δημόσιας υγείας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, αλλά μάλλον πολιτική επιλογή.

http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2013/apr/29/austerity-kills-health-europe-us

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10025126/Cost-of-austerity-measures-is-poor-health.html

ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΠΛΟΙΩΝ: Οι Έλληνες εφοπλιστές προβαίνουν στην αγορά νέων πλοίων για την μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων ποντάροντας στην αύξηση της τιμής των ναύλων, μετά την πενταετή κάθετη συρρίκνωση των τιμών, αναφέρει ο Rob Sheridan σε εκτενή ανταπόκρισή του από το Λονδίνο στο BLOOMBERG («Greeks Bet Ship Rout Ending With Most Orders Since 2008: Freight»).

Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες παρήγγειλαν, το τελευταίο τρίμηνο 12 μεγάλου μεγέθους πλοία (Capesizes), μεταφοράς ξυρού φορτίου, ενώ οι ναυλομεσίτες προβλέπουν τον τριπλασιασμό των ναύλων έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα με την πτώση στις τιμές των ναύλων τα τελευταία χρόνια υπήρξε και πτώση στο κόστος κατασκευής των πλοίων, ωθώντας τους εφοπλιστές να επενδύσουν έως και 250 δις δολάρια στην αγορά νέων πλοίων έως το 2016.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-29/greeks-bet-ship-rout-ending-with-most-orders-since-2008-freight.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: