Δεν ήταν ωραίο που ο κ. Πρόεδρος ‘χώστηκε μέσα στο νούρο του’ (σ.σ.: εξαφανίστηκε) τόσες μέρες…




Ελαβα και δημοσιεύω ένα κείμενο του ψυχολόγου Αντη Φιλίππου και της κοινωνιολόγου,  Ντιάνας Σετίκ, οι οποίοι αντιδρώντας σε δικά μου άρθρα, καταγράφουν την άποψη τους για την κατάσταση στην Κύπρο. Το κείμενό τους ακολουθεί:

Αγαπητέ Μιχάλη, με κάθε σεβασμό προς εσένα,

Τα πολύ εύστοχα και καίρια άρθρα σου, δυστυχώς, φαίνεται ότι κτυπούν πάνω σε κωφούς, στραβούς, κουτσούς, ψυχικά διαταραγμένους κλπ. Πρώτιστα στον άξιο ηγέτη μας κύριο Αναστασιάδη, που να μην ξεχνούμε ότι:

1). Με μεγάλη υπερηφάνεια μας το τόνιζε ότι ήταν κα θα συνέχιζε ‘άξιος ηγέτης’ (μήπως η δημαγωγία του Χίτλερ αντιγράφτηκε εδώ;)

2). Είχε ισχυρούς φίλους δίπλα του (ήξερε κάθε κίνηση τους!)

3). Θα διαπραγματευόνταν με υπευθυνότητα το Μνημόνιο κλπ, κλπ (με κάθε δυναμική της τέλειας ψυχολογικής προσωπικότητάς του)

4). Θα διάλεγε τους καλύτερους Υπουργούς κλπ (όλοι με τα καλύτερα συμφέροντα και που χρηματοδότησαν την Εκστρατεία Αναστασιάδη….όχι άλλοι πραγματικά άξιοι….)

5). Θα έκανε τις καλύτερες Επιτροπές για κάθε τομέα (τον συμβούλεψαν με κάθε επιστημονική ακρίβεια για το συμφέρον των Δυτικών συμφερόντων και ομως το κόλπο είναι να πάει με τα νερά τους)

6). Είχε έτοιμα Νομοσχέδια που θα έσωζαν τον τόπο (για το κάθε τι ακόμα και πως να γίνεται ‘εθνική ταπείνωση’ με ‘άξιο τρόπο’)

Οι άλλοι: Όλοι τους εννοώ….Πολύ καλύτεροι δεν είναι; Μάχες με το παρελθόν, κανένας τους δεν ευθύνεται, τα ξέρουν όλα και πάμε!

Δεν σου άρεσαν τα υπέροχα μεγάλα λόγια στις πατριωτικές ομιλίες κείνη τη νύκτα στη Βουλή του μεγάλου ΟΧΙ; Τί θάρρος από το ΔΗΣΥ να κρατήσει αποχή και να το λέει ‘πατριωτισμό’… Το ΑΚΕΛ να τραγουδεί το πατριωτικό τραγούδι της Μεγάλης Διαίρεσης και ο Συλλούρης να γλείφει γλυφυντούρια για ‘ονειρα θερινής νυκτός’, ο Ομήρου να πολεμά τρυγόνια στα βουνά της Πάφου κι ο Καρογιάν να ονειρεύεται δόξες και στεφάνια μιμώντας σαν παπαγάλος τους Παπαδόπουλο & Κυπριανού!

Τα παχύ λαρτί των Κυπριακών κοιλιάδων δεν καίγεται με τίποτα. Ούτε τους πονάει να βγούνε στους δρόμους. Ποιοί διαδήλωσαν; Μόνο αυτοί της Λαϊκής που ήταν εξ’αρχής οι παχουλοί πορτοφολάδες από μισθούς, επιδόματα, χαμηλότοκα δάνεια, ψηλά Ταμεία Προνοίας, δωρεάν διάφορες προσφορές ταξιδίων & διακοπών πληρωμένα από την Τράπεζα κλπ. Βγήκε στο δρόμο ο μισθωτός; Ο άνεργος; Ο σουβλιτζής μου; Ο καταστηματάρχης που του το έκλεισαν; Αστο που έβγαλαν κάποιους λίγους κουβαλητούς το ΑΚΕΛ.

Η παρέλαση στη Τηλεόραση όλων των καναλιών, τόσων εμπειρογνωμόνων, οικονομολόγων και των ίδιων ανούσιων πολιτικών προσώπων αλλά και τους νεκροαναστημένους πολιτικούς άλλων εποχών, βλέπεις φώτισε πολύ την κυπριακή κοινωνία! Όλοι τους μας σέρβιραν απίθανες λύσεις. Όλοι τους τα ήξεραν όλα…

Δεν ήταν ωραίο που ο κ. Πρόεδρος ‘χώστηκε μέσα στο νούρο του’ (σ.σ.: εξαφανίστηκε) για τόσες μέρες και δεν τολμούσε να δει κατάματα τον Κυπριακό λαό; Η ντροπή δυστυχώς για κάποιους δεν υπάρχει….Άσε δηλαδή που έχει την ευθυξία να παραδεχτεί τα λάθη του και να παραιτηθεί….Η παρεϊτσα του καλά την έχει. Μήπως κλαίνε που θα τους ψαλίσουν τις δικές τους καταθέσεις; Το άκουσες και το είδες; Αυτή η παρέα έκανε έγκλημα…κι όμως καλύπτονται…

Είμαστε κοινωνικοί επιστήμονες που δεν φοβούνται να πουν την αλήθεια. Στις διαπραγματεύσεις δεν κατεβάζεις τα παντελόνια ή την φούστα….Όταν σε εκβιάζουν δεν γονατίζεις. Οι Γερμανοί το ξέρουν αυτό γιατί έχουν τεράστια επιτυχία σε αυτό το 1933-40 που γονάτιζαν τους πάντες. Ο Χίτλερ είπε ότι ποτέ δεν θα ξεχνούσε η Γερμανία την ατίμωση της Παράδοσης μετά το 1ον Παγκόσμιο Πόλεμο….Συνεχίζεται η εκδίκηση….Κι ακολουθεί το Σύνδρομο ταπείνωνωσης μετά τον 2ον Παγκόσμιο…Απίθανος τροχός! Ξέρουν πολύ καλά πως να παραμένουν Ηγεμόνες μαζί με τους Τουρκαλάδες και τους κρυφούς Αμερικάνους που πολεμούν δήθεν για την ‘ελευθερία’…! Κι εμείς γονατίζουμε….;

Δεν μάθαμε κανένα μάθημα; Μόνο το παράδειγμα της Ελλάδας έπρεπε να μας καθοδηγούσε με σύνεση και προσοχή. Ούτε καθήσαμε από πέρσυ το Απρίλιο 2012 να κοικοκυρευτούμε…Το ξέραμε το 2002 και το 2008 στις οικονομικές κρίσεις.

Μιχάλη, μελετούμε την κοινωνία…κι αυτή η Κυπριακή κοινωνία τόθελε και τόπαθε…ίσως υποσυνείδητα έτσι την έπαθε. Αυτοτιμωρήθηκε για το λήγαθρο της και την ασυναρτησία της. Την απληστία της κατακρίβειαν….Δεχτήκαμε αμαχητί ότι ανούσιο μας σερβιρίστηκε, κάθε φορά (τόπε και ο Αναστασιάδης στην υποτιθόμενη απειλή παραίτησης χθες (τι χρειαζόταν τέτοιο καλαμπούρι μα το Θεό!). Δεχτήκαμε τα πάντα…

Ναι, ο λαός θα δουλέψει σκληρά…θα βρεί τρόπους ανάπτυξης και επέκτασης…Θα ξανασταθούμε στα πόδια μας και θα πετύχουμε σιγά-σιγά…Ομως….ελεύθερα πλάσματα ή δουλοπάροικοι;

Αντης Φιλίππου – Ψυχολόγος

Ντιάνα Σετίκ – Κοινωνιολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: