Δεν …έγραψε η συνέντευξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο MSNBC




Δεν παρακολούθησαν πολλοί Αμερικανοί τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στο νεαρό αστέρα του τηλεοπτικού καλωδιακού δικτύου MSNBC, Chris Hayes. Στις ηλικίες 25-54, που ενδιαφέρουν τους διαφημιστές και τα κανάλια, παρακολούθησαν την εκπομπή μόνο 207 χιλιάδες, ένας αριθμός που θεωρείται …”συμπαθητικός”. Οι μετρήσεις για όλες τις ηλικίες δείχνουν ότι είδαν τον Chris Hayes και τους καλεσμένους του περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανοί.

Βεβαίως, για τα δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών με πληθυσμό πέραν των 300 εκατομμυρίων ψυχών, οι 500 χιλιάδες που παρακολούθησαν τη συνέντευξη θεωρείται ένας πολύ  μικρός αριθμός. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως είναι μία μεγάλη αποτυχία. Ομως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αμερική διαθέτει εκατοντάδες κανάλια και τηλεοπτικά δίκτυα… Και το καταθέτω όχι για να μετριάσω τα αρνητικά σχόλια που αναμένω ότι θα γίνουν μόλις δημοσιοποιηθεί η μέτρηση των εκπομπών του καλωδιακού δικτύου.

Η συνέντευξη: Για  την ελληνική κρίση, και για τις προσπάθειές του να αποφύγει η Ελλάδα τη  χρεωκοπία, μίλησε χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο πρώην πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές-μέλη της  Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αναμένουν την άφιξη του κ. Παπανδρέου στην  Αθήνα, για να καταθέσει για την επίμαχη “Λίστα Λαγκάρντ”, αν και πληροφορίες  αναφέρουν πως δεν προτίθεται να το πράξει.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και το  βράδυ της Πέμπτης μετέβη στο στούντιο του MSNBC για να συνομιλήσει με τον Chris  Hayes, ένα νεαρό και πολύ έξυπνο παρουσιαστή, που οι ειδικοί πιστεύουν πως “έχει  μέλλον στην τηλεόραση”.

Ο  Hayes παρουσίασε δηλώσεις βουλευτών και γερουσιαστών που προειδοποίησαν ότι η  Αμερική κινδυνεύει να γίνει Ελλάδα, για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ότι “οι  Ρεπουμπλικανοί είναι αυτοί που έκαναν την Αμερική να φαίνεται όπως η Ελλάδα”.  Στο σημείο αυτό άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει ότι “είναι οι Ελληνες  συντηρητικοί (σ.σ.: Καραμανλής και ΝΔ) που έκαναν χάλια την Ελλάδα”, και ο ίδιος  είναι αυτός που “σκούπισε” το χάος.

Ο  πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι το κοινωνικό κράτος που δημιούργησε τα  προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο καπιταλισμός. Ανέφερε το παράδειγμα  της σύγκρουσης των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι υπήρχε  διαφθορά και ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές των φαρμάκων και της ιατροφαρμευτικής  περίθαλψης έχουν μειωθεί κατά 30%.

Ο  δημοσιογράφος παρουσίασε εικόνες από τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον  μεταναστών, για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ότι είναι ο πρώτος που “πέρασε”  νομοσχέδιο από τη Βουλή για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Το  μάθημα του κ. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ολοκληρώνεται στις 22  Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει να διδάσκει σε  αμερικανικό πανεπιστήμιο και το επόμενο σχολικό έτος.

Για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού το Αθηναϊκό Πρακτορείο έγραψε τα εξής:

Στις ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή με μεγάλη τηλεθέαση του αμερικανικού δικτύου MSNBC. «Ο Ομπάμα κι εγώ αναλάβαμε οικονομίες-κουρέλια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε επίσης:

– Τα υψηλά ελλείμματα στην Ελλάδα ήταν τα συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων. Βέβαια τα «συμπτώματα» θα μπορούσαν να μας εξαφανίσουν, αλλά καταφέραμε τελικά να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας βοήθησαν, αλλά αυτό που δεν κατάλαβαν είναι ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να έλθει από την αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά από βαθιές αλλαγές και περισσότερο ανθρώπινη προσαρμογή. Αυτό τους λέγαμε, χρειάζεται χρόνος και ηρεμία για βαθιές αλλαγές. Αυτές ξεκινήσαμε.

– Όπως στις ΗΠΑ ο Ομπάμα κληρονόμησε μία οικονομία σε άσχημη κατάσταση από τους Αμερικάνους συντηρητικούς, έτσι και η δική μου κυβέρνηση κληρονόμησε μία οικονομία σε άσχημη κατάσταση από τους Έλληνες συντηρητικούς.

– Το πρόβλημα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με αυτά που λένε οι Αμερικάνοι συντηρητικοί, δεν ήταν π.χ. το τεράστιο κοινωνικό κράτος. Ήταν το που πήγαιναν τα λεφτά του κοινωνικού κράτους, ήταν η σπατάλη και ένας πελατειακός καπιταλισμός. Αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται η Ελλάδα είναι καλή, σωστή διακυβέρνηση. Αυτό ξεκίνησε η κυβέρνησή μου, π.χ. μειώνοντας 30% τις δαπάνες για φάρμακα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

– Η φοροδιαφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων και off shore εταιρειών κλέβει χρήματα και πόρους από τον ελληνικό λαό, από τον αμερικανικό λαό, από όλους τους λαούς και πρέπει να ελεγχθεί.

www.amna.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: