Αν η Κύπρος βγει από το ευρώ, τέλος η Ευρώπη




Δεν είναι μόνο ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν που υποστηρίζει την έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Αρκετοί αναλυτές στις ΗΠΑ έχουν την ίδια άποψη.
Η Caroline Baum, ειδική επί οικονομικών θεμάτων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ , ανέφερε ότι το «αρνητικό σχέδιο» για την Κύπρο αφήνει ελάχιστα περιθώρια για μελλοντική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ενώ ενισχύει τον προβληματισμό για άμεση αποχώρηση από την Ευρωζώνη, ως τη μόνη δυνατότητα για μια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απαρχή του τέλους της Ευρώπης και του ονείρου για τη δημιουργία των Ενωμένων Κρατών της Ευρώπης, καθώς και άλλα μη ανταγωνιστικά κράτη θα έμπαιναν στον πειρασμό της εξόδου για να απαλλάξουν τις οικονομίες τους από τα δεσμά ενός κοινού νομίσματος που φτιάχτηκε στα πρότυπα των βόρειων χωρών και διοικείται από αυτές.
Σύμφωνα με την κ. Baum, τα αποτελέσματα από μια ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ θα ήταν καταστροφικά στο άμεσο μέλλον, καθώς θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα όμως η Κύπρος θα καθίστατο περισσότερο ανταγωνιστική, μέσω ενός υποτιμημένου νομίσματος και χωρίς να χρειάζεται να εφαρμόζει συνεχώς σκληρά μέτρα λιτότητας που θα απαιτεί η Τρόικα.
ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: