Ανησυχία της Ε.Ε. για τη μελλοντική αγορά της Ολυμπιακής από την ΑEGEAN




H Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες ότι η πιθανή εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines «μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών και μειωμένη ποιότητα υπηρεσιών», επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της Matina Stevis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU To Probe Olympic Air-Aegean Airlines Proposed Merger».

Συγκεκριμένα, η ΕΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ξεκινά πλέον έρευνα σε βάθος -βάσει του κοινοτικού κανονισμού περί συγχωνεύσεων- για την προτεινόμενη εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου. «Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες επιβάτες και ο κόσμος που επισκέπτονται την Ελλάδα θα μπορούν να ταξιδεύουν με ανταγωνιστικές τιμές, ιδιαίτερα τώρα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς», τόνισε στην ανακοίνωση ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, Joaquin Almunia. 

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130423-709996.html

Η Stephanie Bodoni σε ανταπόκρισή της από το Λουξεμβούργο για το BLOOMBERG με τίτλο «Aegean Airlines Faces EU Probe of Olympic Air Bid» αναφέρεται στην εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  του αιτήματος της Aegean Airlines σχετικά με την εξαγορά της Olympic Air. Στην περίπτωση που η συμφωνία επιτευχθεί, η νέα οντότητα θα αποτελεί τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η Επιτροπή, η οποία αναμένεται να αποφανθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, μπροστά σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη, εκφράζει την ανησυχία της, δηλώνοντας ότι ένα μονοπώλιο ή έστω η ισχυροποίηση της θέσης της εταιρίας στην αγορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και μείωση των εγχώριων δρομολογίων. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο είχε ήδη μπλοκάρει στο παρελθόν την συγχώνευση των δύο εταιριών. Συγκεκριμένα ο Joaquin Almunia, σε δηλώσεις του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχολίασε ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να εξασφαλίσει ότι τόσο οι έλληνες πολίτες, όσο κι εκείνοι που επισκέπτονται την χώρα, θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως δε, αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Aegean Airlines εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρία θα πείσει την Επιτροπή για τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συγχώνευση,  για τους επιβάτες αλλά και για την οικονομία.  

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-23/aegean-airlines-faces-eu-probe-of-olympic-air-bid.html

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΑΠ: Ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES αναφέρεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων του ΤΑΙΠΕΔ με την ελληνο-τσεχική ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ (ιδιοκτησίας Μελισανίδη, Smejc) που έκανε την καλύτερη προσφορά  για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Η προσφορά της εταιρίας αφορούσε σε έκπτωση της τάξης του 16% από την τρέχουσα αξία της μετοχής του ΟΠΑΠ, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις προοπτικές του (μήνυση της William Hill και Stanley Bet για μονοπωλιακές πρακτικές, φορολόγηση έως 30% στα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ). Τον επόμενο μήνα, τη δημοσιότητα θα απασχολήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. («Greece in Talks to Sell OPAP Stake»)

http://www.ft.com/cms/s/0/e96bab7a-abf9-11e2-a063-00144feabdc0.html#axzz2RAgNRJru

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΩΝ: «Ο δρόμος για την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα παραμένει μακρύς και δύσκολος», υποστηρίζει ο Matthew Dalton σε άρθρο του στο ιστολόγιο της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece Internal Devaluation Update».

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του τρίτου τριμήνου του 2012, οι απλοί πολίτες παρατηρούν την αγοραστική τους δύναμη να συνθλίβεται, λόγω ενός συνδυασμού αυξήσεων στις τιμές και μείωσης των μισθών τους. «Το ΔΝΤ και οι αρχές της ευρωζώνης κατηγορούν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τα ισχυρά ολιγοπώλια της χώρας που δεν επιτρέπουν στον ανταγωνισμό να μειώσει τις τιμές» και για το λόγο αυτό, τονίζει ο αρθρογράφος, «οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν στοιχείο-κλειδί για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας».

http://blogs.wsj.com/brussels/2013/04/23/greece-internal-devaluation-update/tab/print/?KEYWORDS=Greece

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: