Ανάπτυξη-όχι άλλη λιτότητα ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών




Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jacob Lew, κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υιοθετήσουν μια ενεργότερη αναπτυξιακή πολιτική, επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της Annie Lowrey στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «In Effort to ‘Rebalance,’ Europe Appears Committed to Austerity Plan».

Ωστόσο, τονίζεται λιγοστές ενδείξεις υπάρχουν για μεταστροφή της ΕΕ από την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρεών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-9. Αναφέρεται επίσης ότι, παρά τα καθησυχαστικά λόγια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Lew, ήταν σαφές ότι παραμένουν βαθιές διαιρέσεις μεταξύ της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής προσέγγισης έναντι της κρίσης, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε αποκλίνουσες πορείες των οικονομιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Αναφέρεται επίσης ότι το ερώτημα που ήρθε να εγείρει στην Ευρώπη  ο κ. Lew είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο για το καλό της Ευρώπης, όσο και για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένης της επένδυσης των Αμερικανών στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη,  σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, λόγω της βαθιάς οικονομικής και εμπορικής σχέσης μεταξύ των χωρών.

http://www.nytimes.com/2013/04/09/business/global/us-treasury-chief-talks-of-growth-in-europe.html?pagewanted=print

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ-EUROBANK

Την προσωρινή παύση των συνομιλιών για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Eurobank, λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου κεφαλαίου, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή πτώση των μετοχών των δύο ελληνικών τραπεζών, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα της Niki Kitsantonis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW ΥΟΡΚ ΤΙΜΕS, με τίτλο «Greek Banks Suspend Merger Talks».

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν απέκλεισαν ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Σημειώνεται επίσης ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει η συγχώνευση, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικότερων τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, της Eurobank, της Αlpha Bank και της Πειραιώς, πιθανότατα έως τα τέλη Απριλίου.

Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε «σημαντική πρόοδο σε πολλά επίπεδα» στις συζητήσεις σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας ως προς τους όρους της δανειακής συμφωνίας ύψους €130 δις, προσθέτοντας ότι «αναμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες».

 http://www.nytimes.com/2013/04/09/business/global/national-bank-of-greece-and-eurobank-suspend-talks.html?pagewanted=print

Στη μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, κατά 30%, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την εξαγγελία για «πάγωμα» της διαδικασίας συγχώνευσης, αναφέρεται ανταπόκριση του BLOOMBERG National Bank and Eurobank Fall as Merger Halted: Athens Mover», Eleni Chrepa) από την Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο τραπεζών, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους θα διεξαχθεί χωριστά, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται συναντήσεις των μετόχων για να αποφασίσουν σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 27 δις ευρώ, μετά τις απώλειες που υπέστησαν πέρυσι από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, οι ανάγκες της Εθνικής και της Eurobank ανέρχονται συνολικά στα 15,6 δις ευρώ. Οι δύο τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, εάν υπάρξει αδυναμία εξεύρεσης ιδιωτών επενδυτών, το ΕΤΧΣ θα μπορούσε να αναλάβει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, ενώ εάν καταστεί κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών θα αποφανθεί για ενδεχόμενη συγχώνευσή τους.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-08/national-bank-and-eurobank-fall-as-merger-halted-athens-mover.html

Στην διακοπή της διαδικασίας συγχώνευσης των Eurobank και Εθνική αναφέρεται ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMESMerger of two Greek Banks Suspended»). Η διακοπή αποδίδεται στο φόβο επίτασης του συστημικού κινδύνου, μετά τα δεδομένα της Κύπρου, εξαιτίας του μεγέθους που θα είχε η νέα τράπεζα.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει τώρα ξεχωριστά για την κάθε τράπεζα και θα φέρει και τις δύο τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο. Το άρθρο αναφέρει και τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης για τις Alpha και Πειραιώς (€4.6 δις και €7.3 δις αντίστοιχα), ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Στην πτώση των μετοχών ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο Αθηνών, εξαιτίας της αποτυχίας συγχώνευσης, αναφέρονται δημοσιεύματα του BBCGreek Bank Shares Plunge after Merger Plans Called off») και της TELEGRAPHGreek Bank Shares Plunge as Merger Called off»).

http://www.ft.com/cms/s/0/1dd83a6e-a055-11e2-88b6-00144feabdc0.html

http://www.bbc.co.uk/news/business-22061879

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9978248/Greek-bank-shares-plunge-as-merger-called-off.html

Γ. ΜΗΛΙΟΣ – «Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC Troika ‘Blackmailing’ Greece: Opposition Party») δήλωσε ότι η Τρόικα εκβιάζει την Ελλάδα και δεν συνδράμει στην έξοδο από την ύφεση.

Όπως επεσήμανε «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται, η βαθειά ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι «τόσο η Τρόικα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν την ίδια πολιτική η οποία δημιουργεί τον αρνητικό κύκλο της ύφεσης, του χρέους και των περικοπών, αναπαράγοντας την ύφεση…». «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολιτικής. Θα πρέπει να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή στήριξης της ανάπτυξης» τόνισε.

Ο Γιάννης Μηλιός απέρριψε το ενδεχόμενο να εξαναγκασθεί η Ελλάδα να αποχωρίσει από το ευρώ, στην περίπτωση που δεν τηρήσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης, χαρακτηρίζοντας ως εκβιασμό τις περαιτέρω περικοπές που ζητά η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 9 δις ευρώ.

«Πρόκειται για εκβιασμό, σημείωσε, του ελληνικού λαού, καθώς μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους (που θέτει η Τρόικα) με άλλους τρόπους, εάν αλλάξει η πολιτική και η κυβέρνηση. Η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μπορεί να επιτευχθεί με ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα προστατεύει τον λαό, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά».

Ο κ. Μηλιός θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, από την περικοπή μισθών και συντάξεων, με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο αφήνει τους πλουσιότερους Έλληνες να φοροδιαφεύγουν.

«Η εναλλακτική λύση, τόνισε, είναι να σταματήσει η λιτότητα, η περικοπή μισθών και η υπερφορολόγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού. Χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, προγράμματα για τον έλεγχο της ανεργίας και την στήριξη της ανάπτυξης. Η Τρόικα κατανοεί ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή».

http://www.cnbc.com/100622832

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Οι αποκαλύψεις του ΒΗΜΑΤΟΣ σχετικά με την έρευνα για τις πολεμικές αποζημιώσεις που η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα, αποτελούν το θέμα άρθρου των βρετανικών TIMESWartime Reparations could Solve Greek Debt»), όπου αφού παρουσιάζεται η έρευνα και οι εκτιμήσεις για το ύψος της γερμανικής οφειλής, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για προβληματικές σχέσεις με το Βερολίνο και ότι η χρήση της έκθεσης εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό.

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3734343.ece

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Λένος Τριγεώργης προτείνει, μέσω άρθρου του στο μπλογκ των FINANCIAL TIMESGDP-linked Bonds: a Solution for Cyprus») εναλλακτική λύση, που θα διασφαλίσει την εξασφάλιση και την επιχορήγηση μέσω επιτοκίων των οικονομικά αδύναμων χωρών, αποτρέποντας την επιστροφή τους σε αμφισβητήσιμες πρακτικές του παρελθόντος.

Με παράδειγμα την Κύπρο, ο Τριγεώργης προτείνει την σύνδεση του κουπονιού αποπληρωμής των δανείων με την ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας, δηλαδή με το ΑΕΠ. Όταν η οικονομία είναι σε ύφεση, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο και όταν ανακάμπτει η  οικονομία, το επιτόκιο θα αυξάνει, καθώς η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της.

Μπορούν να δοθούν ασφαλιστικές δικλείδες στους επενδυτές, είναι όμως γνωστό ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη σε αντάλλαγμα για περισσότερα μελλοντικά κέρδη, βασισμένα στην ανάπτυξη. Πρόκειται για μια λύση η οποία είναι επικερδής για όλες τις πλευρές, καθώς οι χώρες με προβλήματα μπορούν να δανειστούν και να ελπίζουν σε ένα υποσχόμενο μέλλον και δεν καταδικάζονται σε δεκαετίες έλλειψης ανάπτυξης, που ενδεχομένως έχουν απρόβλεπτες συστημικές συνέπειες .

Οι FINANCIAL TIMES φιλοξενούν εξάλλου δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy ζήτησε να αυξηθεί η ισχύς και οι αρμοδιότητες της ΕΚΤ, σε σχέση με τις αντίστοιχες των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών, κατά το πρότυπο της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας –έκανε αναφορά και στην αλλαγή στάσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας («Spain’s PM Wants more Powers for ECB»). Το αίτημα του εκφράζει τη δυσαρέσκεια για την πολιτική χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και για την καθυστέρηση της τραπεζικής ενοποίησης (είπε πως ό,τι συνέβη στην Κύπρο δεν θα είχε συμβεί, αν υπήρχε τραπεζική ένωση).

http://blogs.ft.com/economistsforum/2013/04/gdp-linked-bond/

http://www.ft.com/cms/s/0/61306ff4-a06c-11e2-88b6-00144feabdc0.html

Ο Slavoj Zizek εκτιμά, σε άρθρο γνώμης στην GUARDIAN, ότι όσα συνέβησαν στην Κύπρο αποτελούν σύμπτωμα των σφαλμάτων του συστήματος της ΕΕ, που επιτρέπει στον μη ρυθμισμένο τραπεζικό τομέα να χρεοκοπήσει μια ολόκληρη χώρα («The Cyprus Crisis is a Symptom of what is Rotten in the EU»).

Η διαίρεση στην Ευρώπη είναι γεγονός: ο Νότος θα κατασταθεί ζώνη φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς κοινωνικό κράτος, κατάλληλη για εξωτερικές αναθέσεις και τουρισμό. Η διάσταση μεταξύ αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου θα υφίσταται πλέον στο εσωτερικό της Ευρώπης. Κατά τον Zizek, το δίκτυο κεφαλαίων και συναλλαγών, από τις καταθέσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία έως τα διάφορα παράγωγα, πρέπει να τεθεί υπό κάποιου είδους κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να είναι ελέγξιμο και ευθυγραμμισμένο.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/apr/08/cyprus-crisis-symptom-rotten-eu?INTCMP=SRCH

Έλλειμμα €75 εκ. στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου είναι υπεύθυνο για πιθανή ανικανότητα πληρωμών μισθών και συντάξεων τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της TELEGRAPHEurozone Debt Crisis: as it happened – April 8, 2013»), ενώ η οργάνωση IFAW απέστειλε χρήματα για την τροφοδοσία των ζώων.

http://www.telegraph.co.uk/finance/debt-crisis-live/9978028/Eurozone-debt-crisis-as-it-happened-April-8-2013.html

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: