Αβέρωφ: Από που θα βρεθούν τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται η Κύπρος…




Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε τα εξής σχετικά με έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσαν ενόψει της συνόδου του Eurogroup:

Έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία διέρρευσαν στον τύπο, αναφέρουν πως οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε 23 δις ευρώ. Στο έγγραφο αναφέρεται πως το ΔΝΤ και ο ESM θα συνεισφέρουν συνολικά 10 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 13 δις θα προέρθουν από την Κυπριακή συνεισφορά.

Τα 13 δις αναλυτικά:

1. 10.6 δις από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και από την μετατροπή καταθέσεων και αξιογράφων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου θα συνεισφέρουν μέχρι και 10.6 δις ευρώ.

Οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται συνολικά σε 4.3 δις ευρώ. Υπάρχουν επίσης 0.6 δις σε αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας. Στην Τράπεζα Κύπρου υπάρχουν επιπρόσθετα 0.6 δις σε αξιόγραφα. Υπολογίζοντας και μέχρι 60% μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο είναι το μάξιμουμ που περιλαμβάνεται στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας (37.5% + 22.5%), μας δίνει επιπρόσθετα 4.92 δις.

Το έγγραφο παραθέτει τα μέγιστα ποσά, βάσει της συμφωνίας στο χειρότερο πιθανό σενάριο. Δηλαδή στο σενάριο όπου όλες οι ανασφάλιστες καταθέσεις στη Λαϊκή θα χαθούν και πως η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου θα ανέρθει στο 60%. Στόχος είναι η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να συκγρατηθεί αισθητά χαμηλότερα από το 60% και να υπάρχει η δυνατότητα μερικής αποκατάστασης των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Λαϊκή.

2. 0.6 δις από επιπρόσθετες φορολογίες. Δηλαδή από την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 12.5%, από την αυξημένη φορολογία τόκων από καταθέσεις από 15% σε 30% και από τα τέλη σε καταθέσεις από 0.11% σε 0.15%.

3. 0.4 δις από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Έχουμε στη διάθεση μας 446,000 ουγγιές χρυσού. Με την σημερινή αξία του χρυσού στις διεθνείς αγορές ($1560) και την ισοτιμία ευρώ προς δολάριο (1.31) η συνολική αξία των αποθεμάτων εκτιμάται γύρω στα 530εκ ευρώ. Στο κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού που είναι περίπου 425εκ.

4. 1.0 δις από roll over εγχώριων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές, ημικρατικοί) στο δημόσιο χρέος που λήγει κατά την περίοδο του προγράμματος.

5. 1.4 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 500 εκ μέχρι το τέλος του 2015, ακόμα 500 εκ το 2016 και επιπρόσθετα 400 εκ από εκεί και πέρα.

6. 0.1 δις από την αναδιάρθρωση του Ρωσικού δανείου. Με την αλλαγή των όρων για αποπληρωμή των όρων του δανείου σε 5 ετήσιες δόσεις των 500 εκ μεταξύ 2018 και 2022 και με την μείωση του επιτοκίου το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για την περίοδο του προγράμματος αναμένεται να είναι της τάξης των 100εκ.

Προσθέτοντας τα πιο πάνω ποσά φτάνουμε στο συνολικό ποσό των 14.1 δις ευρώ, που είναι ψηλότερο από τα 13 δις που αναφέρονται σχετικά και έχει και ένα μαξιλάρι 1.1 δις ευρώ.

Η απλουστευμένη προσέγγιση πως από 17.5 δις, τώρα χρειαζόμαστε 23 δις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα επιπρόσθετα 5.5 δις ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και δεν προϋποθέτει εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων.

 

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη αναφέρονται τα εξής:

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια υπό το Μνημόνιο με την Τρόικα. Αυτό, το οποίο συζητεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: