Πλήθος και πάθος από τους Ελληνες ομογενείς στην Ελληνική Παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου
 Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΑΠΕ

Με ανοιχτές καρδιές στην ιστορία και στο μέλλον και με συνθήματα αλληλεγγύης και αγάπης στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, σε Ελλάδα και Κύπρο, δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τη χθεσινή μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της Ομογένειας στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που δημιούργησε αίσθημα περηφάνιας και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ενώ συμμετείχαν εκατοντάδες φορείς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας (σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι, φοιτητικές οργανώσεις, ιδρύματα και επιχειρήσεις). Ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια έδωσαν χιλιάδες παιδιά, έφηβοι και νέοι που με συνθήματα και ιαχές “Ζήτω η Ελλάδα!” και”Ζήτω η Κύπρος!” εκδήλωσαν την αγάπη τους για όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αξίες που υποδηλώνουν την ταυτότητα και την κληρονομιά τους.

Με πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, γαλανόλευκες, άρματα, φιλαρμονικές και λόγια συμπαράστασης για τις χώρες καταγωγής τους, οι οποίες σήμερα δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, οι ομογενείς έδειξαν και φέτος τη διαχρονικότητα της ελληνικής συνείδησης.

«Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση», ήταν το κύριο σύνθημα της χθεσινής παρέλασης. Εκτός από το δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, παρέλασαν αρκετοί αξιωματούχοι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών. Λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν η πρώτη φορά που δεν συμμετείχε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος μίλησε στη δοξολογία και στη δεξίωση που προηγήθηκαν της παρέλασης, καθώς και σε εκδήλωση μετά δείπνου το Σάββατο το βράδυ, σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο κ. Παναγόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε την Ομογένεια για τα όσα κάνει για την Ελλάδα, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της χώρας μας.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, έλαβαν μέρος στην παρέλαση και στις άλλες εκδηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος και άλλα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αρχών των δυο χωρών.

Τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ήταν ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, της οποίας ο σύζυγός της, Δημήτρης Δημητρίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών της παρέλασης.

ΟΜΙΛΙΕΣ: “Στα δύσκολα δοκιμάζονται οι Έλληνες και θα τα καταφέρουμε” τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, μιλώντας  κατά την πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης, παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου και στελεχών ομογενειακών φορέων. Η δοξολογία τελέστηκε σήμερα λόγω της μεγαλειώδους παρέλασης του Ελληνισμού της Αμερικής, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα, όπως κάθε χρόνο στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας, επισήμανε ότι “θυμόμαστε το παρελθόν για να ορίσουμε το παρόν και να χαράξουμε το μέλλον, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές”, προσθέτοντας ότι “το μήνυμα του ’21 για πανανθρώπινες αξίες ξεπήδησε από την αρχαία Ελλάδα”. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι “το μήνυμα αυτό έφτασε και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες”, σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ σε αντίπαλα στρατόπεδα και πάντα αγωνίζονται για τις κοινές αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Σήμερα, δίνουμε ένα άλλο αγώνα και μαζί με τις ΗΠΑ επιδιώκουμε την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία για τους λαούς μας”.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ είπε: “Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έστειλε τους λεβέντες αυτούς (Εύζωνες) να μας γεμίσουν με υπερηφάνεια, του πρωθυπουργού μας και όλου του Ελληνικού λαού σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνετε για την Ελλάδα. Ο λαός μας αγωνίζεται για μια νέα πατρίδα απαλλαγμένη από τα οποιαδήποτε σφάλματα του παρελθόντος και είμαστε βέβαιοι για την τελική επικράτηση αξιών που όλοι επιδιώκουμε”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι “όταν ο Ελληνισμός αντιστέκεται σε δυνάμεις υποταγής και υποδούλωσης, πάντα εξέρχεται νικητής”, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί γιορτασμοί της Ομογένειας για την εθνική επέτειο συμπίπτουν με την Ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως και “η εθνεγερσία του 1821 υπήρξε μια υπέροχη ηρωική ώρα στην ιστορία της Ελλάδας και συνδέεται με το ηρωικό στοιχείο του Σταυρού. Πρόκειται για μια μεγάλη θυσία των αγωνιστών που έπεσαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, για τού Χριστού την πίστη την αγία, και της πατρίδος την ελευθερία”.

Η φετινή παρέλαση είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση». Για πρώτη φορά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν συμμετείχε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έλαβαν μέρος Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει σε ετήσια βάση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ήταν ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του συζύγου της, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και για αρκετά χρόνια ήταν δυναμικό στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών στην παρέλαση.

www.amna.gr

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required