Κέρι: Μεγάλη τιμή η επίσκεψη στο Φανάρι – Εκπληξη για τα καλά λόγια Βαρθολομαίου για Ερντογάν
Μεγάλη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του, που διανεμήθησαν ευρύτατα από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανεπίσημη ενημέρωση εξηγείται η σημαντικότητα της επίσκεψης του κ. Κέρι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία έγινε μετά από εντολή του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

«Για μένα είναι ένα μεγάλο προνόμιο η συνάντησή μου με αυτόν τον προστάτη των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα την θρησκεία τους και να προωθεί την διαθρησκειακή κατανόηση».«Είναι γνωστός περιβαλλοντολόγος και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το δικό μας Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης», είπε ο κ. Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια, έχουμε θετική πρόοδο στην συμπεριφορά της Κυβερνήσεώς μας έναντι του Πατριαρχείου μας και γενικότερα έναντι των μειονοτήτων και περιμένουμε ασφαλώς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μας, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για το Πατριαρχείο μας, για το παρόν και το μέλλον του».

«Δεν διαθέτουμε», συνέχισε, «τη δυνατότητα να έχουμε καλά εκπαιδευμένους νέους και δεν έχουμε άλλα μέσα εκτός από αυτή την Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1844 και δυστυχώς έκλεισε το 1971 και παρά τις προσπάθειες μας,η Κυβέρνησή δεν την άνοιξε ξανά μέχρι σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του Πρωθυπουργού Ερντογάν», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα «καλά λόγια» του κ. Βαρθολομαίου για τον Ερντογάν, εξέπληξαν τους Αμερικανούς συνομιλητές του, οι οποίοι είχαν διαφορετική εντύπωση για τη συμπεριφορά των Τούρκων έναντι των Ιεραρχών του Φαναρίου, που δοκιμάζονται καθημερινά και δεν έχουν πλήρη ελευθερία για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Στην συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που διήρκησε περίπου σαρανταπέντε λεπτά, παρέστησαν ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης, Ευάγγελος, ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο διάκονος Νήφων Τσιμαλής, ο ‘Αρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου Παντελεήμων Βίγκας, εκλεγμένος εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στο Δ.Σ. της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων , ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην ‘Αγκυρα κ. Ριτσιαρντόνε, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη καθώς και συνεργάτες του κ. Κέρι.

Στην παρέμβασή του, κατά την συνάντηση, ο κ. Παντελεήμων Βίγκας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για τα βήματα που έγιναν στην αποκατάσταση δικαιωμάτων των μειονοτικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν και με την ισότητα των ευκαιριών ώστε οι μειονότητες να μπορέσουν να ακολουθήσουν με την ίδια δυναμική το σύνολο της κοινωνίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κέρι, οι συνεργάτες του και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, που τον συνοδεύουν, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ξεναγήθηκαν στις Αυλές της Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Αμερικανός υπουργόε έδειξε έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την ιστορία του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πληροφορίες: Ανακοίνωση Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ΑΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal