Bloomberg: Υπέρ της φορολόγησης των Ρώσων




Στον πόλεμο νεύρων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωζώνης και της Ρωσίας, αναφέρεται κύριο άρθρο του BLOOMBERG με τίτλο «Cyprus’s Three-Way Game of Chicken» στο οποίο επισημαίνεται ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο αυτή τη στιγμή για την έξοδο από την κυπριακή κρίση είναι η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, όπου το βάρος θα υποστούν κυρίως οι Ρώσοι καταθέτες με απώλειες από 15-20% του κεφαλαίου τους, ενώ γίνεται μνεία σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας και των κατεχομένων (στο σχέδιο διάσωσης), καθώς έχουν οικονομικό συμφέρον από την επανένωση της νήσου και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ να διακόψει την χρηματοδότηση των τραπεζών της τη Δευτέρα εάν δεν επιτευχθεί στο μεταξύ συμφωνία. Το θλιβερό είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διέθεταν έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Με κάποια προετοιμασία η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο τεστ για την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης, όπου η ΕΚΤ θα παρενέβαινε επιβάλλοντας απώλειες στους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών, κλείνοντας γρήγορα και ξανανοίγοντας τις τράπεζες  με νέα ιδιοκτησία.

Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο παντελώς ανεπιθύμητα σενάρια. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα μπορούσε να καταρρεύσει προκαλώντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ και με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρωζώνη. Εναλλακτικά η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει το μεγαλύτερο μέρος από τα 5,8 δις που απαιτούνται για την διασφάλιση του σχεδίου διάσωσης, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και την διεύρυνση της επιρροής της σε ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης. Μια συμφωνία με την Gazprom θα υπονόμευε πολυετείς προσπάθειες της ΕΕ για την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η Κύπρος υποστηρίζει ότι διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 60 τρις κ.μ., ο αριθμός ωστόσο αυτός δεν είναι επιβεβαιωμένος, ενώ τα κοιτάσματα αποτελούν αντικείμενο νομικής διένεξης με την Τουρκία.

Όπως υποστηρίζεται μεταξύ άλλων η καλύτερη δυνατή λύση είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών όπου το μεγαλύτερο βάρος θα υποστούν οι μη διασφαλισμένοι – Ρώσοι κυρίως- καταθέτες, με απώλειες 15 έως 20%, ενώ ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας θα ήταν μια κοινή διαπραγμάτευση και των τριών μερών, όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει η Τουρκία και το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς έχουν οικονομικό συμφέρον από την επανένωση της νήσου και από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

http://www.bloomberg.com/news/2013-03-21/cyprus-s-three-way-game-of-chicken.html

 ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η WSJ

Υπέρ μιας οργανωμένης χρεοκοπίας των κυπριακών τραπεζών τάσσεται η σύνταξη της ε/φ WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της στην έντυπη αμερικανική έκδοση με τίτλο «A Modest Cyprus Proposal» (σελ. Α14).

Συγκεκριμένα, η WSJ προτείνει την οργανωμένη χρεοκοπία των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται, οι ασφαλισμένες καταθέσεις στις συγκεκριμένες τράπεζες ύψους έως €100.000 θα προστατευτούν, ενώ οι μεγαλύτερες καταθέσεις θα υποστούν κούρεμα της τάξεως περίπου 40% – μεγαλύτερο για τους καταθέτες στη Λαϊκή και λιγότερο για τους καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου. Ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες αυτές, οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα λάβουν όλες τις νέες μετοχές, θα αναδειχθούν δηλαδή «σε περήφανους ιδιοκτήτες δύο νέων, επαρκώς κεφαλαιοποιημένων τραπεζών». Και αυτό, γιατί όπως ισχυρίζεται η σύνταξη της WSJ, το βασικό θέμα ήταν πάντα ο τρόπος αναδιάρθρωσης των τραπεζικών αναγκών χωρίς να αυξηθεί το εθνικό χρέος της Κύπρου σε μη βιώσιμα επίπεδα. Από τη στιγμή που εξαλείφεται η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιους πόρους, το πρόβλημα παύει να υφίσταται.

Ένα κούρεμα της τάξεως του 35-45% στις καταθέσεις είναι οδυνηρό, ωστόσο πρέπει να γίνει ευπρόσδεκτο, εάν αυτό αποκαταστήσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι τράπεζες, ακόμη και οι τραπεζικές καταθέσεις, απολαμβάνουν μια άνευ ορίων εγγύηση κατά της χρεοκοπίας και των απωλειών.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324103504578372411352205582.html#printMode

 

ΚΥΠΡΟΣ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τους πολίτες της νήσου, ωστόσο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, οι απώλειες από μια κυπριακή τραπεζική κατάρρευση και την επιστροφή της χώρας στην κυπριακή λίρα θα ήταν ελάχιστη συγκρινόμενη με το χάος που θα προκαλείτο εάν η Ελλάδα δεν ελάμβανε δάνειο, υποστηρίζει ο Landon Thomas Jr. σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «For Euro Zone, a Cyprus Exit Would Have Little Impact». 

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα ίσως ήταν πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει πέρυσι, ωστόσο η Κύπρος που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης σίγουρα δεν είναι εξίσου σημαντική». Βάσει εκτιμήσεων για το ενδεχόμενο κόστος μιας αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό κυμαίνεται από €200 έως 800 δις, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης τόσο της ΕΚΤ όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα. «Το γεγονός εξηγεί γιατί η Γερμανία και άλλα κράτη πιέζουν τόσο πολύ την Κύπρο», δήλωσε ο Eric Dor, επικεφαλής έρευνας του γαλλικού Ieseg School of Management, «διότι τονίζουν ότι μπορούν να πάρουν το ρίσκο να απομακρύνουν την Κύπρο από την ευρωζώνη, καθώς η Ευρώπη μπορεί να επωμιστεί τις απώλειες, χωρίς να χρεοκοπήσει».  Παράλληλα, άλλοι αναλυτές δηλώνουν ότι η de facto υποτίμηση της κυπριακής λίρας που χρησιμοποιούσαν οι Κύπριοι μέχρι την υιοθέτηση του ευρώ το 2007 δεν θα είναι μόνο άμεση – κατά 30-40%- αλλά και με μεγάλες επιπτώσεις, εξαιτίας των στεγαστικών και εταιρικών δανείων που βαρύνουν τους Κυπρίους. «Αυτό σημαίνει ότι πέραν της εθνικής χρεοκοπίας της Κύπρου, πολλοί ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, θα χρεοκοπήσουν επίσης και η χώρα θα αντιμετωπίσει ύφεση που θα ανταγωνίζεται σε σοβαρότητα αυτήν της Ελλάδας», προσθέτει το δημοσίευμα.

http://www.nytimes.com/2013/03/22/business/global/a-cyprexit-might-not-hurt-euro-zone-much.html?pagewanted=all

«Πέραν των χλιαρών δικαιολογιών που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κύπρος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιπλέον τιμωρία για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης από τους βόρειους γείτονές τους στην προσπάθειά τους για κέρδος», υποστηρίζει η δημοσιογράφος Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη σε άρθρο γνώμης στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Can Cyprus’s Sacrifice Save the Eurozone?».

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, τονίζεται ότι οι Γερμανοί είναι αυτοί που επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δανειζόμενοι τεράστια ποσά με αρνητικά επιτόκια και απολαμβάνοντας μια έκρηξη ανάπτυξης στον τομέα εξαγωγών τους ως αποτέλεσμα ενός αδύναμου ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή είναι αυτοί που υπαγορεύουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρήσουν τα υπόλοιπα κ-μ της ευρωζώνης. «Μπορεί η θυσία της Κύπρου να σώσει την ευρωζώνη;» διερωτάται η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι ο χρόνος και η ιστορία θα αποδείξουν πόσος καλός παίκτης είναι ο νέος Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και το εάν η χώρα του θα είναι αυτή που θα επιτύχει τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη.

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/will-cyprus-save-the_b_2923062.html?view=print&comm_ref=false

Την αντίληψη ορισμένων διαμορφωτών γνώμης ότι η Κύπρος δεν συνιστά συστημική περίπτωση, ότι δηλαδή λόγω του μικρού μεγέθους της δεν προκαλεί επιπλοκές στην ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης, αμφισβητεί ο Stephen Fidler, εκ του συντακτικού επιτελείου της WALL STREET JOURNAL σε άρθρο γνώμης στην έντυπη αμερικανική έκδοση με τίτλο «Peril for Euro Zone Hangs on Small Sum» (σελ. Α10).

Και αυτό γιατί όπως τονίζει ο Fidler σε περίπτωση αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ, η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί  από δραματικές ενέργειες της ΕΚΤ προκειμένου να προστατεύσει τα υπόλοιπα 16 μέλη. Ανεξαρτήτως του εάν η Κύπρος θα καταλήξει εντός ή εκτός ευρώ και απ΄ ότι φαίνεται από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις η παραμονή της μοιάζει πιο δυνατή, το όλο θέμα δεν θα έχει καλή κατάληξη για τους Κυπρίους. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, μια τραπεζική κρίση και μια σοβαρή οικονομική συρρίκνωση μοιάζουν αναπόφευκτες. Για μια ακόμη χώρα, η συμμετοχή στην ευρωζώνη συνεπάγεται ένα βαρύ οικονομικό και πολιτικό κόστος, καταλήγει ο Fidler.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324103504578374480147864650.html?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

Την ολοένα αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα που διέπει την κυπριακή αγορά και τους Κύπριους πολίτες, λόγω του ενδεχόμενου προβλήματος ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν σύντομα, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λευκωσία του James Angelos στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL  με τίτλο «As CypriotsConfidence Wavers, Cash Is King» (σελ. Α10). Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να δέχονται επιταγές, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες ως προς τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με προβληματικές τράπεζες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον του παραπαίοντος κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ίδια στιγμή που οι Κύπριοι πολιτικοί προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια νέα δανειακή συμφωνία με την ΕΕ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323419104578374652498270328.html?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

Ο Andrew Peaple σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο “How Mighty Is Aphrodite?» (σελ. C8) εκφράζει επιφυλάξεις για την πραγματική εμπορεύσιμη αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακάλυψε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην επονομαζόμενη περιοχή της Αφροδίτης στην Κύπρο. Όπως τονίζουν οι σύμβουλοι σε θέματα ενέργειας της Wood Mackenzie ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί η εύρεση της Noble, είναι πολύ νωρίς να τεκμηριωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων μεγέθους 60 τρις κυβικών ποδιών, ενώ η παραγωγή κυπριακού αερίου δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2019, ακόμη και με το πλέον αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίου να βρίσκεται σε βάθος κάτω των 1.500 μέτρων υποθαλασσίως, η παραγωγή ενδέχεται να αποδειχθεί δαπανηρή. Από την άλλη πλευρά, η κατασκευή αγωγού στην Τουρκία ή στην Ελλάδα συνιστά περίπλοκο θέμα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, οπότε η Κύπρος θα εξαναγκαστεί κατά πάσα πιθανότητα να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για τη ρευστοποίηση του αερίου με στόχο τη μεταφορά του, ένα επίσης δαπανηρό σχέδιο.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324373204578374552506092048.html#printMode?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

 

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα έως την Δευτέρα επικεντρώνεται ανταπόκριση των Michael Birnbaum και Howard Schneider (Βερολίνο) για την WASHINGTON POST Cyprus receives Monday deadline to reach bailout deal») καθώς επικρέμεται η προειδοποίηση της ΕΚΤ για διακοπή της χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών, ενώ η Γερμανία αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, Γερμανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, μια αποχώρηση κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο και για την Ελλάδα ή αποτρέποντας άλλες χώρες να ενταχθούν.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/cyprus-given-deadline-as-ecb-flexes-its-muscle-in-the-euro-zone/2013/03/21/6c4f3252-924e-11e2-9cfd-36d6c9b5d7ad_story.html?hpid=z1

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τις εκτιμήσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων ότι η τρέχουσα κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει ενδεχομένως μια ευκαιρία για ειρήνη και ευημερία για Ε/Κ και Τ/Κ, προβάλλουν οι Emre Peker και Kerim Karakaya σε ανταπόκριση από την Κων/πολη που καταχωρείται στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Turks to the Rescue? An Unlikely Cyprus Bailout».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, παρότι επί τέσσερις δεκαετίες, η Τουρκία είναι ο κατεξοχήν ένας εχθρός της Κύπρου με τεράστιο κόστος (στρατιωτικές εντάσεις, διαίρεση της νήσου και παρεμπόδιση των φιλοδοξιών της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ), δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης ο Κύπριος  Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα μπορούσε να επιδιώξει τη σύναψη δανειακής συμφωνίας με την Τουρκία σε αντάλλαγμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Annan. Σύμφωνα δε με τον Tim Ash, επικεφαλής έρευνας αγοράς της Standard Bank του Λονδίνου, η Τουρκία θα μπορούσε να παράσχει δάνειο ύψους €7 δις σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία επιστροφής στους όρους του Σχεδίου Annan για επανένωση της νήσου. Το συγκεκριμένο δάνειο θα αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το 1% του τουρκικού ΑΕΠ και θα συνέβαλε επίσης στην άρση των αντιρρήσεων της Κύπρου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ. Προς επίρρωση της πρότασης αυτής, αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση στον κυπριακό βορρά το 2000 συνέβαλε στο να πειστεί η Τ/Κ πλευρά να στηρίξει κατά συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια των ΗΕ για επανένωση της Κύπρου τέσσερα χρόνια αργότερα.

http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2013/03/21/turks-to-the-rescue-an-unlikely-cyprus-bailout/?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

Τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η τραπεζική κρίση χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κατεχόμενο κυπριακό Βορρά προβάλλει ο Joe Parkinson σε εκτενή ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Amid Cyprus Crisis, North Sees Its Moment». Στην ανταπόκριση παρατίθενται πολλές γνώμες Τ/Κ που μιλούν για μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί οικονομικά η κατεχόμενη Κύπρος, τόσο στον τραπεζικό τομέα, με καταθέσεις που θα μεταφερθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στον τουριστικό τομέα, προσελκύοντας περισσότερους  Ευρωπαίους και Ρώσους παραθεριστές. Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις διερευνητικές γεωτρήσεις που αναμένονται να ξεκινήσει η τουρκική Turkish Ρetroleum Corp. στα τέλη του μήνα στα κατεχόμενα παράλια, στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή και στην κατασκευή από τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες αγωγού ύδατος μήκους 107 χλμ. που θα ενώνει τη νήσο με την Τουρκία. Σημειώνεται επίσης ότι παρά την ανάπτυξη, το Τ/Κ τμήμα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, λόγω της εμπορικής του απομόνωσης και ενός τεράστιου δημόσιου τομέα που επιχορηγείται από την Άγκυρα, ενώ ορισμένοι Τ/Κ επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ της διευθέτησης του Κυριακού, ευελπιστούν ότι τα οικονομικά προβλήματα των Ε/Κ θα αλλάξουν τις αντιλήψεις τους για μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324373204578372662009450062.html?KEYWORDS=GreeceKEYWORDS%3DGreece

Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και την ενίσχυση της ενταξιακής της προοπτικής στην ΕΕ μέσω ενός σχεδίου διάσωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστήριξε σε γραπτό του σημείωμα ο Tim Ash, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην Standard Bank (BLOOMBERG, «Cyprus Savior Should Be Turkey Not Russia, Standard Bank Says» Benjamin Harvey, Κωνσταντινούπολη).

Σύμφωνα με τον Tim Ash η Τουρκία, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια με αντάλλαγμα μια συμφωνία που θα περιείχε τους όρους του σχεδίου Αννάν, του 2004, για την επανένωση της νήσου.

Αντί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας η Κύπρος θα έπρεπε να στραφεί στην Τουρκία, καθώς μια συμφωνία θα απάλλασσε και την ίδια από την ετήσια χρηματοδότηση των κατεχομένων (συν τις στρατιωτικές δαπάνες), ενώ η βόρεια Κύπρος θα αποκτούσε πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Tim Ash μια τουρκική βοήθεια θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ‘εχθρούς’ της στην κεντρική Ευρώπη, ότι έχει ωριμάσει και ότι της αξίζει μια θέση στην καρδιά της Ευρώπης.

http://www.bloomberg.com/news/2013-03-21/cyprus-savior-should-be-turkey-not-russia-standard-bank-says.html

ΚΥΠΡΟΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Στο κατά πόσο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος αναφέρεται άρθρο του Steve Hargreaves στην ιστοσελίδα του CNN Cyprus is sitting on a natural gas gold mine») υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι, αν και σημαντικά, τα κοιτάσματα παραμένουν περιορισμένα, η περίοδος όπου θα αρχίσουν να αποφέρουν οικονομικά οφέλη είναι μακρινή (πέραν ίσως του 2020), ενώ μια πρόωρη πώληση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενέχει κινδύνους απωλειών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Βενεζουέλας και του Μεξικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Noble που πραγματοποίησε έρευνες σε συγκεκριμένο οικόπεδο της Κύπρου τα κοιτάσματα ανέρχονται σε 5 έως 8 τρις κ.π., τα οποία φαντάζουν περιορισμένα σε σχέση με του Ισραήλ, τέσσερις φορές περισσότερα, ή του Κατάρ που ανέρχονται στα 900 τρις κ.π.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς στην Κύπρο ενώ το υπόλοιπο θα μπορούσε να εξαχθεί σε υγροποιημένη μορφή. Η εκμετάλλευση ωστόσο του κοιτάσματος απαιτεί κεφάλαια ύψους 10 δις δολ., ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την άντληση των πρώτων κοιτασμάτων υπολογίζεται από 7 έως 8 έτη, σύμφωνα με τον Laszlo Varro, στελέχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Όπως υποστηρίζει ο Laszlo Varro, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η Κύπρος θα παράγει το 2020 φυσικό αέριο που θα της αποφέρει έσοδα 3 δις ετησίως και ένα δις από τους φόρους. Πέραν όμως των οικονομικών εμποδίων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπάρχουν και τα πολιτικά εμπόδια, καθώς η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή κυριότητα, ενώ έχει στέλνει πολεμικά πλοία για την παρακολούθηση των κυπριακών ενεργειών.

http://money.cnn.com/2013/03/21/news/economy/cyprus-natural-gas/index.html?hpt=hp_t3

Χ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ – ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Ο νομπελίστας Κύπριος οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του CNN EU bailouts: A vehicle to kick the weak?») επικρίνει με αυστηρό τρόπο το ‘κούρεμα’ των καταθέσεων που επέβαλε η Ευρωζώνη στην Κύπρο, απορρίπτει τις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρημάτων μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της νήσου, ενώ αμφισβητεί τις αιτιάσεις περί ενός υπερμεγέθους χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, φέροντας ως παράδειγμα το Λουξεμβούργο.

Σε σχέση με την δεινή κατάσταση ορισμένων κυπριακών τραπεζών επιρρίπτει την ευθύνη στην εμπλοκή τους στην ελληνική κρίση και την αναδιάρθρωση που ελληνικού χρέους, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος διέθετε ένα διαχειρίσιμο δημόσιο έλλειμμα, χαμηλό χρέος και μια ακμάζουσα οικονομία που βασίζονταν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον τουρισμό. Ο Κύπριος οικονομολόγος διερωτάται επίσης για ποιο λόγο δεν δόθηκε στην Μεγαλόνησο μια ανάλογη βοήθεια από την ΕΕ με εκείνες που δόθηκαν στην Ελλάδα και στις άλλες προβληματικές χώρες, πολύ περισσότερο σήμερα που προωθείται και η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη.

http://edition.cnn.com/2013/03/21/business/opinion-cyprus-bailout-pissarides/index.html?hpt=hp_t3

*Ο Yalman Onaran σε εκτενές άρθρο του στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Closer to Bank Union Fails to Help Cyprus in Crisis» επικρίνει την απόφαση της Γερμανίας και των δορυφόρων της για την επιβολή ‘κουρέματος’ στις κυπριακές καταθέσεις, παραθέτοντας τις απόψεις οικονομολόγων και αναλυτών, που επισημαίνουν τους κινδύνους από την αμφιβολία για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρωζώνη, όπως και από την κωλυσιεργία, εξαιτίας πάλι της Γερμανίας, στην πλήρη λειτουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.

Η Ευρωζώνη μολονότι τα τελευταία χρόνια διέσωσε σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών αρνήθηκε να πράξει το ίδιο στην Κύπρο υπό την δικαιολογία ότι πρόκειται για καταθέσεις εκτός ΕΕ και κυρίως για ρωσικά κεφάλαια.

http://www.bloomberg.com/news/2013-03-21/eu-closer-to-bank-union-fails-to-help-cyprus-in-crisis.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: