Στον κυρίαρχο λαό ο λόγος




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία έφτασε στο τέλος της. Σήμερα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός. Είναι μία απόφαση δύσκολη, ιδιαίτερα για όσους άγονται και φέρονται από τα κόμματα και τους πολιτικούς, που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα δεν κρίνονται μόνο οι υποψήφιοι για την προεδρία, αλλά και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, οι οποίοι έχουν μοναδική ευκαιρία να αποτινάξουν την ταυτότητα του «κομματικού πελάτη», που τους έχουν κολλήσει τα κόμματα εξουσίας, τα οποία μέσω των διορισμών εκβιάζουν τις συνειδήσεις των πολιτών.
Ο λαός έχει κτυπηθεί από μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει δείξει ακόμα τα «δόντια» της. Θα είναι σκληρή, αδυσώπητη, και θα καταστρέψει μία ολόκληρη γενιά. Τους νέους και τις νέες της Κύπρου, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα των καθεστωτικών κομμάτων, του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ –το τελευταίο είναι ο πλέον αμαρτωλός κομματικός οργανισμός στο νησί, αφού συμμετέχει κάθε πενταετία στο φαγοπότι των διορισμών και όχι μόνο.
Για τη συμμαχία με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο βγάζω το καπέλο για τον ταχυδακτυλουργικό τρόπο με τον οποίο τους γονάτισε μπροστά στην «υψηλότητά» του, ο κ. Καρογιάν και οι συνεργάτες του ισχυρίστηκαν ότι άλλαξαν τις θέσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ. Οσοι φαντάζονται τον κ. Αναστασιάδη να σκάει στα γέλια κάθε φορά που πληροφορείται τους αστήρικτους ισχυρισμούς του προέδρου του ΔΗΚΟ, είναι «μέσα»… Η σύμπραξη έγινε για να αποκτήσουν προστασία τα «καλόπαιδα» του ΔΗΚΟ και βουλευτικές θέσεις όσοι απορρίπτονται συστηματικά από το λαό.
Σε άλλες χώρες που κτυπήθηκαν από παρόμοια κρίση, οι πολίτες τιμώρησαν τους πολιτικούς που κατέστρεψαν την οικονομία. Κακά τα ψέματα. Δεν φταίει μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας και οι ανίκανοι υπουργοί Οικονομικών, που ο ίδιος επέλεξε. Ευθύνεται όλο το κομματικό καθεστωτικό πολιτικό σύστημα, που συμμετείχε στο κρατικό και τραπεζικό «πάρτυ». Και δεν αναφέρομαι μόνο στις χιλιάδες των πελατειακών διορισμών, αλλά και στα κάθε λογής κρατικά και τραπεζικά συμβόλαια, όπως και στα σφιχταγκαλιάσματα με τους διεφθαρμένους. Η μεγάλη ευθύνη του κ. Χριστόφια έγκειται στο γεγονός ότι επέλεξε λάθος ανθρώπους από συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, οι οποίοι διέλυσαν μαζί του την οικονομία. Ήταν τραγικό το λάθος του και το πλήρωσε ακριβά. Η ιστορία θα είναι αυστηρή μαζί του.
Ο κ. Αναστασιάδης είναι η περίπτωση του πολιτικού-μουσαμά. Δεν έχω συναντήσει άλλο πολιτικό, ο οποίος να έχει συνταχθεί με τις ξένες δυνάμεις εναντίον της πατρίδας του και να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στην προεδρία ενός κράτους, που στην ουσία επιθυμούσε να καταλύσει μέσω του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, που παρέδιδε την Κύπρο στην επιρροή της Τουρκίας και της Βρετανίας. Δεν θα είχε τύχη σε καμία άλλη χώρα. Και θα τον είχε εξοστρακίσει το πολιτικό σύστημα, αλλά και ο ίδιος θα είχε αποχωρήσει ταπεινωμένος.

Στην Κύπρο, όπου οι πολίτες δείχνουν να ξεχνούν γρήγορα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Χριστόφια, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Ο μόνος που θα μπορούσε να τις διαψεύσει είναι ο κυρίαρχος λαός. Η υποψηφιότητα του κ. Μαλά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Όχι μόνο δεν έχει τύχη, αλλά εάν προχωρήσει στον δεύτερο γύρο, όπως επιθυμεί ο κ. Αναστασιάδης, θα συντριβεί και το ΑΚΕΛ θα ταπεινωθεί. Στο σημείο που έχουν φέρει τα πράγματα ο κ. Χριστόφιας και η ηγεσία του κόμματος, είναι καλύτερη η τρίτη θέση, για να δικαιούνται να υποστηρίζουν ότι δεν σχεδίασαν οι ίδιοι την εκλογή Αναστασιάδη.

Ο μόνος υποψήφιος, που έχει πιθανότητες απέναντι στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι ο Γιώργος Λιλλήκας. Όλοι οι άλλοι, και ειδικά ο κ. Μαλάς, θα εξευτελιστούν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλεγε σε συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη, πως η εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία θα είναι μία εκ των πλέον δυστυχισμένων στιγμών της ζωής του. Η επιμονή στον κ. Μαλά, και μάλιστα με μεθόδους που θυμίζουν σταλινικές περιόδους, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Και θα συμφωνήσω με όσους υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη αποκάλυψη των σημερινών εκλογών θα μπορούσε να είναι η επανάσταση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση…
[email protected] – Twitter: @mignatiou

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: