Στήριξη γερουσιαστή Μενέντεζ στην Κύπρο




 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Robert Menendez. Ο κ. Νεοφύτου αφού εξέφρασε ευχαριστίες, προς συνεπή υποστήριξη του Γερουσιαστή προς την κυπριακή υπόθεση, μετέφερε και τους χαιρετισμούς εκ μέρους του νέου Προέδρου Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη.

Τον πληροφόρησε για απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποταθεί για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στα πλαίσια της προσπάθειας της νέας διακυβέρνησης να ενισχύσει τη συμμετοχή της Κύπρου στους δυτικούς/ευρωατλαντικούς θεσμούς ενώ παράλληλα τον ενημέρωσε για τις δύσκολες εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για συνομολόγηση της νέας δανειακής σύμβασης για διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ο  Γερουσιαστής επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των εν λόγω διαπραγματεύσεων, τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό, ενώ θέλησε να πληροφορηθεί τις απόψεις του συνομιλητή του αναφορικά με τις διανοιγόμενες προοπτικές σε σχέση με την ανακάλυψη ενεργειακών πηγών εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παρά τις παρενοχλήσεις που προβάλλει προς τον τομέα αυτό η Τουρκία.

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, κάνοντας λόγο για ‘’κούρεμα καταθέσεων’’ οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την κυπριακή πλευρά , δοθέντος ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη  πόρτας εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Το εν λόγω μήνυμα, όπως πρόσθεσε κ. Νεοφύτου, μεταφέρθηκε και προς τους λοιπούς συνομιλητές του κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Ουάσιγκτον(Στειτ Ντιπάρτμεντ, NSC, υπουργείο Οικονομικών) πιστεύοντας ότι έχει γίνει αντιληπτό. Είπε ότι τους ζήτησε να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μετριασθούν οι προβαλλόμενοι όροι που θέτει το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη για επανένωση της νήσου και ότι η προτεραιότητα κατά τους επόμενους μήνες της νέας κυβέρνησης,  είναι η διάσωση οικονομίας , κατά συνέπεια, οποιαδήποτε εκδηλωθείσα πρωτοβουλία για το κυπριακό κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, να μην ήταν υποβοηθητική. Πρόσθεσε όμως, ότι θα καλωσοριζόταν, η υιοθέτηση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης (για παράδειγμα άνοιγμα Βαρωσίων για επανεγκατάσταση προσφύγων σε αντάλλαγμα, υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών, την επαναλειτουργία του λιμένος Αμμοχώστου).

Σε σχέση με την ενεργειακή εκμετάλλευση των υποθαλασσίων πόρων της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τον Γερουσιαστή για τις πολύ θετικές προοπτικές που διανοίγονται, από τους οποίους θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, εξήρε τη συνεπή στάση των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, και του ΟΗΕ προς το αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους αυτούς και υπογράμμισε τη σημασία της γεωστρατηγικής  συνεργασίας στο θέμα αυτό με το Ισραήλ, ενώ αναφέρθηκε και στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Ο Γερουσιαστής, αφού επανέλαβε ότι παραμένει ακλόνητος υποστηρικτής της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ, της επανένωσης της νήσου και της θορύβησης του από τις προσπάθειες  στρατικοποίησης του κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας, έθεσε δυο ζητήματα που τον έχουν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ενοχλήσει, συνεπεία της στάσης προς αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης της Κύπρου:

– Όχι τόσο το άνοιγμα Πρεσβείας της Κύπρου στην Κούβα αλλά κυρίως η σιωπή εκ μέρους της, προς τις καθημερινές παραβιάσεις εκεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι εν λόγω σιωπή, λειτουργεί ενθαρρυντικά προς το καθεστώς , όπως  συνεχίσει ανενόχλητο τις προαναφερθείσες ενέργειες κατά λαού της χώρας

– Αναβάθμιση της εκπροσώπησης της παλαιστινιακής διπλωματικής παρουσίας στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι μεγάλος υποστηρικτής του Ισραήλ και ότι η ενέργεια αυτή, δεν εξυπηρετεί (κατά την άποψη του) τα εθνικά συμφέροντας της Κύπρου, τα οποία προάγονται καλύτερα με τις προοπτικές που διανοίγονται λόγω της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Ο Γερουσιαστής, ετάχθη επίσης εναντίον μονομερών ενεργειών των Παλαιστίνιων, τονίζοντας ότι , όπως και στην περίπτωση του κυπριακού, η επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να επέλθει μέσω διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστίνιων.

Ο κ. Νεοφύτου τον πληροφόρησε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα έχει σύντομα την ευκαιρία να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γερουσιαστή και προσκάλεσε τον συνομιλητή του, τόσο εκ μέρους της Βουλής των Αντιπρόσωπων όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο Γερουσιαστής, ευχαρίστησε για πρόσκληση και υποσχέθηκε με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφθεί το νησί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: