Πηγή νέων εσόδων για την Ελλάδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ([email protected] – Twitter: @mignatiou)

Πολλοί Ελληνες, που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά πληρώνονται από ελληνικές επιχειρήσεις, υποβάλλουν φορολογική δήλωση στη χώρα που διαμένουν. Ανάμεσα τους και οι ανταποκριτές ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι υποχρεωτικό και συμβαίνει λόγω της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας (agreement to avoid double taxation), που υπέγραψε η Ελλάδα με πολλές άλλες χώρες. Η συμφωνία αυτή, έλυσε πολλά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, καθώς κάποιοι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και στην Ελλάδα και στις χώρες διαμονής τους, για τα έσοδά τους και τα ακίνητα που απέκτησαν. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Ομως, εδώ γίνεται μία πολύ μεγάλη αδικία. Χώρες όπως η Ελλάδα, που δεινοπαθούν από την οικονομική κρίση, χάνουν μεγάλα ποσά, τα οποία κερδίζουν άλλα κράτη. Οι εταιρείες είναι ελληνικές, οι πολίτες είναι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα χρήματα στέλλονται στους αποδέκτες από την Ελλάδα, τα ακίνητα είναι στην Ελλάδα και η φορολόγηση αυτών των χρημάτων πρέπει να γίνει στο εξωτερικό. Και αν υποθέσουμε ότι η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας «ευεργετεί» 10 χιλιάδες πολίτες, που ο καθένας πληρώνει στη χώρα που διαμένει 20 χιλιάδες ευρώ σε φόρους, η Ελλάδα χάνει 200 εκατομμύρια ευρώ.

Γνωρίζω μερικούς από αυτούς τους Ελληνες, οι οποίοι εάν καλύπτονταν από το νόμο, θα επιθυμούσαν να πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Είναι μία δυνατότητα που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, αφού η συμφωνία παραμένει σε ισχύ και δεν μπορεί να παραβιαστεί. Ομως, πιστεύω πως είναι καταπληκτική ιδέα, που θα βοηθήσει σημαντικά τη χώρα την πολύ δύσκολη αυτή στιγμή, εάν η Ελλάδα ζητούσε από τις άλλες χώρες αναστολή της συμφωνίας λόγω ειδικών λόγων. Και η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση είναι ένας πολύ καλός λόγος. Με τον τρόπο αυτό, όσοι είμαστε υποχρεωμένοι από τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας να δίνουμε τα χρήματα που κερδίζουμε από ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένες χώρες, θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και τα χρήματα, όλα αυτά τα εκατομμύρια, να παραμένουν στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργούνται και παρεξηγήσεις με τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, και οι οποίοι καλούνται εκ των υστέρων να πληρώνουν φόρο για τα ελληνικά εισοδήματά τους, τον οποίο (φόρο) κατέβαλαν ήδη στη χώρα διαμονής τους.

Στη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, οι κυβερνώντες πρέπει να βρίσκουν τρόπους και να αποκτούν τη φαντασία που απαιτείται για να αναζητούν πόρους, που θα βοηθήσουν τις χώρες τους να εξέλθουν της κρίσης. Η υπερφορολόγηση δεν είναι η λύση, ούτε η άκρατη λιτότητα, διότι από κάποια στιγμή και μετά, οι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα χαράτσια. Ομως, η αναστολή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, για όσο διαρκεί η κρίση, θα προσθέσει ένα καλό εισόδημα στο κράτος, που δεν υπήρχε καν στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Είμαι βέβαιος ότι το ελληνικό αίτημα προς τις άλλες χώρες, θα αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα και την ευαισθησία, που του αρμόζει και θα γίνει αποδεκτό. Δεν χάνει τίποτα να προσπαθήσει οι υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα τύχει της υποστήριξης των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Ας μην διορθώνουν τα λάθη τους με την επιβολή νέων μέτρων…

www.epikaira.gr – Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: